Ekonomi ‘Altay Tankı’nda hedef seri imalat

‘Altay Tankı’nda hedef seri imalat

18.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli tank projesinde önemli aşamaya gelindi. Serdar Görgüç, “Ön tespitler yapıldı, kabul edildi. Projede bir sanayi altyapısının kurulması da var. Hedefimiz hızla seri imalata başlamak” dedi

‘Altay Tankı’nda  hedef seri imalat

Altay Milli Ana Muharebe Tankı Projesi’nin ana yüklenicisi konumundaki Otokar, seri üretim kararı için tüm hazırlıklarını tamamladı. Paris’te düzenlenen Avrupa’nın en büyük savunma sanayi fuarı Eurosatory 2016’da Milliyet’in sorularını yanıtlayan Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, “Kalifikasyon testleri başladı. Kara Kuvvetleri yüzlerce sayfalık talepleri bize verdi. Biz ona göre kavramsal tasarım yaptık. Ön tespitler yapıldı ve kabul edildi. Bu bir ürün projesi gibi dursa da ilgili bir sanayi altyapısının kurulması tarafı da var. Hedefimiz bir an önce seri imalata başlayabilmek” dedi.

Milliyet’e Otokar’ın fuar alanını gezdiren Görgüç, Eurosatory 2016’ya katılan altı zırhlı araçla ilgili bilgiler verdi. Görgüç, “Beş kıtada 30’a yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. 29 binden fazla askeri aracımız, dünyanın çok farklı noktalarında, zorlu iklim koşulları altında, riskli bölgelerde aktif hizmet veriyor” dedi. Başka yabancı askeri yetkililer olmak üzere, Otokar standına ilgi yüksek oldu.

Ateş ve koruma...
Serdar Görgüç, ana muharebe tankı Altay’ın hakkında da bilgi verdi. Görgüç, şu bilgileri paylaştı:

“Biz beş tane prototip imal ettik. Gelişmiş ülkelere göre göre kısa bir sürede. Hareket kabiliyeti, ateş gücü ve koruma. Kara Kuvvetleri yüzlerce sayfalık talepleri bize verdi. Biz ona göre kavramsal tasarım yaptık. Ön tespitler yapıldı ve kabul edildi. Sıra kalifikasyona geldi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın (SSM) uygun gördüğü bir zaman seri üretimle ilgili teklifimizi vermemiz gerekiyor. Biz bu teklifi ocak ayında verdik. SSM bu teklifi değerlendiriyor. Bunun önemli boyutu yatırım. Prototiplere uygun bir de seri imalat yatırımı yapmak lazım. İstenilen zamanda yetiştirmek için daha seri üretim yapmanız lazım. Altay’da 109 alt yüklenici var. Yaklaşık da 20 tane yurtdışından var. İthal aldığımız bazı şeyleri de yerlileştirmemiz lazım. Türkiye’de ana muharebe tankıyla imalatıyla ilgili bir sanayi altyapısı da kuruluyor Altay’la birlikte. Bu bir ürün projesi gibi dursa da ilgili bir sanayi altyapısının kurulması tarafı da var. Teklifte böyle bir yanımız da var. Gelişmiş batı ülkelerinde bu altyapı var. Projeyle birlikte bizde de bu altyapı kurulmuş oluyor.”

Haberin Devamı

TULPAR-S ilk kez Paris’te sergilendi

Otokar, Eurosatory 2016’ya altı farklı zırhlı aracıyla katıldı. TULPAR-S’in Zırhlı Personel Taşıyıcı modelini ilk kez Paris’te sergileyen Otokar, fuarda Altay tankı hakkında da bilgi paylaştı. Fuarda Otokar’ın kendi tasarımı Arma 8x8, Arma 6x6, Cobra, Cobra II, Ural araçları da görücüye çıktı.

‘22 yıldır bomba testi yapıyoruz’

Serdar Görgüç “Otokar’ın bir önemli özelliği, bünyesinde büyüklüğüne göre çok fazla mühendis çalıştırması” sözlerinin ardından, “Kuvvetli bir Ar-Ge bölümümüz var. Ciromuzun yüzde 4’ünü Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Son 15 senedir böyle. 1994’ten beri gelişen tehditlere göre her yıl bir sürü mayın ve el yapımı patlayıcıyla araçlarımızı test ediyoruz. Emniyet kemeri nasıl olsun, her koltuk nasıl olsun, bir çok şey önemli. Fuarda sergilediğimiz Cobra 2 aracı var. Bu araç mesela kara kuvvetlerinin ve iç güvenlik hareketinin ihtiyacı olan yüksek korumalı bir araç” şeklinde devam etti.

Haberin Devamı

‘Altay Tankı’nda  hedef seri imalat


‘Artık pek vakit kalmadı...’

“SSM’nin ve TSK’nın talebi ve planlaması, 2018’de en azından envantere girmeye başlaması. Bu çok kritik bir tarih. Şu an için herkes, bunun için seferber olmuş durumda. Bu yatırımların devreye girmesi 2 sene” diyen Serdar Görgüç, şöyle devam etti:

“Pek vakit kalmadı. Hedefimiz bir an önce seri imalata başlayabilmek. Tankımız NATO standartları olduğundan kendi tankını üretmeyen NATO ülkeleri için de bir alternatif bu. 3 plus jenerasyonda bir tank. Bir sürü mevcut tanklarda olmayan özelliği var. Dünya silahlı kuvvetlerinin isteyeceği bir hareket, ateş kabiliyeti var. İhracat kapasitesini çok kuvvetli görüyoruz.”