Cadde ‘Babam benimle gurur duyuyor’

‘Babam benimle gurur duyuyor’

26.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yolu Bedrettin Dalan’la kesiştikten sonra antropoloji doktorası yapmaya karar veren Ebru Güzel, “İçimde eğitimle ilgili dürtü hissettim. Bunu kültürel mirasa bağlıyorum. Babam da çok yardımcı oluyor. Benimle gurur duyuyor” dedi.

‘Babam benimle gurur duyuyor’

KENDİ ALANIMDA İLK VE TEKİM

Haberin Devamı

Ebru Güzel, modellikten akademisyenliğe uzanan yolculuğunu anlattı. Güzel, “Yaşama yönelttiğim sorularım vardı, çok sorguluyordum. En güvenilir cevabı üniversitede bulabileceğimi düşündüm ve akademik kariyere yöneldim” dedi

Yrd. Doç. Dr. unvanını alan Ebru Güzel, Okan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanlığı’na atandı. Öğrencileriyle birebir ilgilenen eski manken, “Eğitimle ilgili içimden gelen bu güçlü dürtüyü biraz da kültürel mirasa bağlıyorum” diyor. Güzel’le akademik kariyerinde nasıl ilerlediğini, çalışmalarını ve özel hayatını konuştuk.

Modelliği bırakıp, akademik kariyer yapmaya nasıl karar verdiniz?

Yaşama yönelttiğim bir dolu sorum vardı, çok sorguluyordum. Modellerin hem baştacı edilip, hem de alaşağı edilen bu ikircikli değer anlayışını anlamak istedim. Podyumda alkışlanan celebrity modeller, aslında birer meta olarak görülüyorlar. Ama bu sadece modeller için geçerli değil, kadınların çoğu için böyle. Kendilerini sürekli güzelleştirmeye çalışan kadınlar da aslında tüketimin birer nesnesi konumundalar. Dolayısıyla bütün bunlar beni “Gerçek nedir?” sorusuna doğru getirdi ve kendi gerçeğimi bulmak istedim. Sorularımın en güvenilir cevabını da üniversitede bulabileceğimi düşündüm.

Haberin Devamı

Doktorayı neden antropoloji dalında yaptınız?

Marmara Üniversitesi’nde iletişim alanındaki yüksek lisans eğitimimi tamamladıktan sonra Bedrettin Dalan’la yollarımız kesişti. Antropoloji doktorası yapmam konusunda ısrar etti. Kendisi kadınların kültür taşıyıcısı bireyler olarak donanımlı olması gerektiğini söylüyordu.
Onun neticesinde, biraz da azmederek sorularımın cevabını bulabildim. Ben eğitimle ilgili içimden gelen bu güçlü dürtüyü biraz da kültürel mirasa bağlıyorum.

Teziniz kadın ve güzellik üzerine. Sorularınız mı sizi bu konuyu seçmeye yöneltti?

Soyadım güzel, yaptığım iş, araştırma konum hep güzellik üzerine oldu. Bunun tesadüf olduğunu sanmıyorum. Güzellik meselesinin içinde duygular, arzular, iktidar, endüstri, hiyerarşi var. Bütün bunları anlamak istedim aslında.

Haberin Devamı

Aileniz şu anki kariyerinizle ilgili ne düşünüyor?

Babam benimle gurur duyuyor ve destekliyor. Çok yakın zamanda kardeşimi kaybettim. Sanırım akademik yükselişim babamı biraz olsun avutuyor.

Başınız sağ olsun.

Teşekkür ederim. İnsan her durumu öyle ya da böyle kabulleniyor.

Dünyada sizin gibi modellikten bu mesleğe transfer olan var mı?

Türkiye’de ilk ve tek örneğim. Dünya ölçeğindeyse derinlemesine bir araştırma yapmadım, bilmiyorum.

‘Çocuk özlemim yok’

Evlilik, çocuk düşünüyor musunuz?

İki türlü evlilik var. Birincisi; icap ettiği için evlenmek ki bunu herkes yapıyor. Diğeri ise kendini, kim olduğunu çalıştıktan sonra yapılan evlilik. Bu olgunluğa eriştiğinde “Benim olacaksın, sonsuza kadar devam edecek” diye fantezilere yer yok. Karşımızdaki insandan birçok şey bekliyoruz ama biz o olgunlukta biri miyiz bunu pek düşünmüyoruz. Daha yeni yeni bu anlayışa ulaştığımı düşünüyorum. Onun dışında bir tek zaman sorunum var, çünkü çok yoğun çalışıyorum. Ayrıca yeğenim Arda Burak benim de oğlum, yengem de kardeşim. Bunu kavrayacak, onların her ihtiyacında bu sorumuluğu paylaşabilecek bir duyarlılık gerekiyor.

Haberin Devamı

Anne olmayı istiyor musunuz?

Hiçbir zaman öyle çok çocuk özlemim olmadı. Bu konuda soru işaretlerim var, net bir cevap veremiyorum. Önce kafadaş, sonra gönüldaş olursak neden olmasın?

‘Oyunculuk hobi gibi’

Bundan sonra modellik ya da oyunculuk yapacak mısınız?

Modellik kimliğim çok eskidi, nadiren ve çok özel işler olursa belki... Mesela anlamlı bir yardım defilesi olursa neden olmasın? Ayrıca akademisyen kimliğim artık daha ön planda, diğer türlü ikisi birbirine karışıyor. Oyunculuğu da hobi gibi düşünüyorum. Artık sorumluluklarım farklı, konuşma bile olsa doğal olarak gelen teklifleri okulla birlikte değerlendiriyoruz.

‘Üniversitede aile gibiyiz’

Öğrencilerinizle aranız nasıl?

Onlarla bire bir iletişim kurmaya çalışıyorum. Ben onların öğretmeni değilim, onlara bilgi ve tecrübe aktaran biriyim.

Haberin Devamı

Diğer hocalarla iyi anlaşıyor musunuz?

Okan Üniversitesi gerçek bir aile gibi... Başkanımızdan idari personeline herkes bu sıcaklıkta yaklaşıyor. Ben yaralarımın çoğunu burada sardım. ‘Kadınız, güçlüyüz, birlikte her sorunu çözeriz’diyen bir kadın rektörümüz var düşünün! İş yaşamına en yakın üniversite ilkesiyle hareket ettiği için kadroda pratik deneyimi olan akademisyenler çoğunlukta. ‘Pazarlama ve Reklamcılık Bölüm Başkanı’ olarak atanmamda sadece diplomamın değil, bunun da etkisi var. Beş yıldır farklı gazete ve dergilerde oldukça deneyim ve çevre sahibi oldum. Şimdi bu birikimimi aktaracak projeler yürüterek öğrencilerimi iş yaşamına hazırlamaya çalışıyorum.

Okan Üniversitesi bünyesinde yürüttüğünüz projelerinizden bahseder misiniz?

Moda tasarımı öğrencilerimizle 7 Mayıs’ta mezuniyet defilesi yapacağız. Onun dışında 29 Nisan’da Meslek Yüksek Okulu olarak bir ödül töreni düzenliyoruz. Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Bilgin Örgün Hocam’ın desteğiyle ve öğrencilerimizin oylaması sonucu mesleğin en iyilerini ödüllendireceğiz. Bir de Miami’de Amerikan kanunlarına uygun olarak açılan ‘Okan International’ın açılışı var.
Buradaki konsolosluğumuza davet edilen Amerikalılar’a geleneksel bir program organize ettik. Vural Gökçaylı’nın yeni koleksiyonu, Türkiye güzeli modellerin sunumu ve Uğurkan Erez’in koreografisiyle özel bir trunck show hazırlığı yaptık. Bir sema gösterisi de olacak. Asıl gurur verici bir Türk okulunun öncü niteliğinde ABD’de açılıyor olması.