Gündem ‘Bilirkişilik’ artık kurumsal bir yapı!

‘Bilirkişilik’ artık kurumsal bir yapı!

30.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bilirkişilik alanında yaşanan sorunlara çözüm getirilmesini ve kurumsal bir yapı oluşturulmasını hedefleyen Bilirkişilik Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin ardından yeni süreç başladı.

‘Bilirkişilik’ artık  kurumsal bir yapı

Adalet Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kanun kapsamında bilirkişilikle ilgili tavsiye kararları alacak Bilirkişilik Danışma Kurulu oluşturuldu. Kurul, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi. Bilirkişilik hizmetlerinin etkin, düzenli ve verimli şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Bilirkişilik Daire Başkanlığı da çalışmalarına başladı.

Performans ölçümü

Bilirkişilik hizmetlerinin mevzuata uygun olarak yerine getirilmesini sağlamak, bilirkişileri kabul etmek, bilirkişilerin denetimini yapma görevlerini yürütecek Bilirkişilik Bölge Kurulları, Bölge Adliye Mahkemelerinin bulunduğu Ankara, Antalya, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun’da faaliyete geçirildi. Kanuna göre bilirkişiler, Bölge Kurulları tarafından hazırlanan listelerden seçilecek. Bilirkişilerin seçiminde, eğitim, mesleki tecrübe, meslek içi eğitimler ile uzmanlığı gösteren belgeler dikkate alınacak. Bilirkişilik Bölge Kurulları, “2017 yılı Bilirkişi ve Tercüman Bilirkişi Listelerinde” yer alan bilirkişilerin, kanun ve mevzuata aykırı faaliyette bulunmaları halinde listeden çıkarılmalarına karar verebilecek. Bölge Kurulları bilirkişilerin performanslarını da ölçecek.

Listeden atama

Kamulaştırma davalarında görev yapacak bilirkişiler artık “Bilirkişilik Bölge Kurulları”nca oluşturulacak listelerden seçilecek. Bilirkişilik Bölge Kurulları tarafından yapılacak araştırma sonucunda, terör örgütlerine veya devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı veya gruplara üyeliği olanlar, bilirkişi listelerinden çıkarılacak.