Siyaset 'Düşmanlık yapana oy vermeyin'

'Düşmanlık yapana oy vermeyin'

19.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya’da önümüzdeki ay yapılacak seçimlere dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan “Almanya’daki bütün soydaşlarıma diyorum ki sakın bir yanlışa düşüp de bunları desteklemeyin. Ne Hıristiyan Demokratları ne SPD’yi ne Yeşilleri. Bunların hepsi Türkiye düşmanı” dedi

Düşmanlık yapana oy vermeyin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’da seçimler öncesi Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hıristiyan Demokrat Birliği’nun (CDU) adeta “Türkiye’yi ne kadar hırpalarsak o kadar içeride fazla oy alırız” havasına düştüklerini belirterek, “Almanya’daki bütün soydaşlarıma diyorum ki, sakın bir yanlışa düşüp de bunları desteklemeyin. Ne Hıristiyan Demokratları ne SPD’yi ne Yeşilleri... Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır” dedi.

Haberin Devamı

Cuma namazını Yıldız Hamidiye Camii’nde kılan Erdoğan çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Almanya Başbakanı Merkel’in, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmeyeceğine yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine Erdoğan şunları söyledi:

Soydaşlara çağrı

“Türkiye’nin tansiyon düşürme noktasında herhangi bir sorumluluğu yoktur. Eğer bu konuda sorumluluk aranıyorsa bunun baş sorumlusu Almanya’nın ta kendisidir. Almanya şu ana kadar kendi iç siyasi çekişmelerini sürekli olarak Türkiye ile ve diğer bazı Avrupa ülkelerini de yanına almak suretiyle bu sürece taşımıştır. Almanya, AB müktesebatına uymayan bir ülke konumuna düşmüştür.”

Almanya’da şu anda 25-30 gün sonra yapılacak seçimin konuşulduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “Şu anda Sosyal Demokratlar ve Hıristiyan Demokratlar olarak ‘Türkiye’yi ne kadar hırpalarsak içeride o kadar fazla oy alırız’ havasına düşmüşlerdir. Ben de Almanya’daki bütün soydaşlarıma diyorum ki, sakın bir yanlışa düşüp de bunları desteklemeyin. Ne Hıristiyan Demokratları ne SPD’yi ne Yeşilleri... Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır. Orada şu anda Türkiye’ye karşı düşmanlık yapmayan siyasi partilere gerekli desteği verin. Birinci parti, ikinci parti olmaları önemli değil, onlara verin. Çünkü bu bir yerde artık Almanya’daki vatandaşlarımın bir onur mücadelesidir. O soylu mücadeleyi demokratik haklarını kullanmak suretiyle vermelerini tavsiye ediyorum.”

Haberin Devamı

‘Sandıkta ders verin’

Almanya’nın Türkiye ye yönelik politikalarını değiştirecek asıl gücün bu ülkede oy kullanacak 1 milyona yakın Türk seçmen olduğunu dile getiren Erdoğan, “Ben Türk seçmenlerimize özellikle Türkiye’ye bu denli saldıran, bu denli saygısızlık yapan bu siyasi partilere karşı sandıkta oylarını kullanırken gerekli dersi vermeleri gerekir diye düşünüyorum. Biz hiçbir zaman AB üyesi ülkelerle bir kavganın içerisinde olmadık ve asla böyle bir şeyi düşünmüyoruz, düşünmedik ama bizim haysiyetimizle, onurumuzla da biz hiçbir ülkeyi oynatmayız” dedi.

‘Onların yargısı varsa bizim de var’

Erdoğan, Adil Öksüz’ün Almanya’da olduğu iddiaları üzerine bu ülkeye nota verilmesi sonrasındaki gelişmelere ilişkin soru üzerine de şunları söyledi: “Biz notamızı verdik ve Almanya’dan bu konuda gerekli adımı atmasını istiyoruz. Almanya, kendi vatandaşlarını bizden isterken nasıl bir farklı tutum içine giriyorsa, biz de şu anda orada bulunan bu teröristleri kendilerinden istiyoruz. Şu anda onların burada 3-5 tane diyelim ki tutuklusu var, onları sürekli istiyorlar. Onları isterken, kusura bakmasınlar, onların yargısı varsa, bizim de yargımız var. Yargımız kararını verdikten sonra da gereği neyse onu yaparız.”

Haberin Devamı

‘Bunlar bizi sürekli tehdit ediyorlar’

Bir gazetecinin, “Balıkesir’de FETÖ’nün suikast timi yakalandı. Bununla ilgili değerlendirmeniz nedir?” sorusuna karşılık da Erdoğan, şöyle konuştu:

“Gerek emniyet teşkilatımız gerekse yargı yakın takip içerisinde, bütün değerlendirmeler yapılıyor. Bunlar dökülecek. Bunlar beni ve arkadaşlarımı sürekli tehdit ediyorlar. Bizim korkumuz söz konusu değil. Biz bu yola farklı çıktık, dolayısıyla bu işin içerisinden de muzaffer olarak çıkacağız. Hepsinin nasıl süklüm püklüm mahkemelere çıktığını görüyorsunuz. Yargı da bunlarla ilgili kararları en adil şekilde inşallah verecek.”

Haberin Devamı

Barcelona saldırısına kınama

Erdoğan, İspanya’nın Barcelona kentinde yaşanan terör saldırısıyla ilgili bir soruya da şu yanıtı verdi:

“Bunu kınıyoruz ve DEAŞ ile ilgili tavrımız bizim biliyorsunuz belli. DEAŞ’ı şiddetle kınamanın ötesinde lanetliyoruz ve onlara karşı çok ciddi bir mücadele veriyoruz, içeride ve dışarıda... Fakat tabii Batı maalesef DEAŞ’a karşı Türkiye’nin attığı adımları aynı kararlılıkla atmıyor.”

‘Torunumun adını kızım koydu’

Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın dünyaya gelen bebeği ve adıyla ilgili soruya da “Canan Aybüke. Kızım koydu adını, eşiyle beraber. Tabii çok tatlı, hoş. Altıncı torunum. Allah’ıma dua ediyorum, yarabbi bunların sayısı daha da inşallah çoğalsın. Çünkü milletçe sayımızın yükselmesi lazım” diye konuştu.

Gazetecilere de evlat sahibi olmalarını tavsiye eden Erdoğan, “Çok ağırdan alıyorsunuz gibi geliyor bana. Bunları biraz hızlandırın” tavsiyesinde bulundu. Erdoğan, bir gazetecinin hamile olduğunu söylemesi üzerine de “Aferin, bak hamile varmış. Çok da güneş altında durma” dedi.