Gündem ‘Ege’deki 16 ada Yunan işgalinde’

‘Ege’deki 16 ada Yunan işgalinde’

26.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meclis’te Torba yasa görüşmeleri sırasında muhalefet Ege kıyılarında yer alan 16 adada Yunan bayraklarının yer aldığını belirterek, bunun nedenini sordu.

‘Ege’deki 16 ada Yunan işgalinde’

Milli Savunma Bakan İsmet Yılmaz’ın yanıtısı ise kavga çıkardı. Yılmaz MHP’lileri ayaklandıran şu açıklamayı yaptı: “Lozan ve Paris antlaşmaları hükümleriyle egemenliği devredilenler dışında hiçbir adanın egemenliği Yunanistan’a devredilmemiştir. Hukuken EGAYDAAK Türkiye’nin hakimiyetindedir. Antlaşmalarla gerçekleştirilen bu düzenlemeler karşılık EGAYDAAK’ların bir kısmı üzerinde Osmanlı’dan bugünlere gelinceye kadar Yunanistan’ın fiili uygulamaları vardır. Ancak fiili devlet uygulamaların onların hukuki yasal statüsünü değiştirmez. Bu uluslararası mahkemelerin de vermiş olduğu karardır. Siz burayı Yunanistan’a verdi diyerekten Yunanistan lehine görüş bildiriyorsunuz. Eğer iktidarda olsaydınız sizin bu sözlerinizi alaraktan Yunanistan bunu uluslararası mahkemelerde kullanırdı. Sizden burası Türk toprağıdır demenizi beklerdim. Fiili uygulama cumhuriyetin kurulduğu andan itibaren başlamıştır. Bizim dönemimizde hiçbir fiili uygulama olmamıştır.”
‘Yılmaz azledilmeli’
MHP sıralarından Yılmaz’a, “Vatan toprağı işgal edilmiş, sen bu durumu kabul ediyorsun. Şaka gibi, toprağım işgal edildi diyor, ‘fiili işgal var’ diyor” diye sert eleştiriler yöneiltildi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, “Yılmaz azledilmeli” diye bağırdı.