Yaşam ‘En az 3-4 milyon kişide kalp yetersizliği var’

‘En az 3-4 milyon kişide kalp yetersizliği var’

28.10.2008 - 01:13 | Son Güncellenme:

Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Değertekin, Türkiye’de 3-4 milyona yakın kalp yetersizliği sorunu olan kişinin bulunduğunu söyledi

‘En az 3-4 milyon kişide kalp yetersizliği var’

“24. Ulusal Kardiyoloji Kongresi”nde ilk verileri açıklanan “Türkiye’den epidemiyolojik veri: Happy” çalışmasına göre, Türkiye’de 3-4 milyon arasında kalp yetersizliği bulunan kişi bulunuyor. Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin, bu verilerin benzer ülkelerden ve dünya ortalamasından üç kat daha fazla olduğunu söyledi.
2009’da sonuçlanacak
Prof. Dr. Değertekin, WOW Convention Center’de düzenlenen “24. Ulusal Kardiyoloji Kongresi”nin son gününde “Türkiye’den epidemiyolojik veri: Happy” çalışmasının ilk verilerini açıkladı. Prof. Dr. Değertekin, çalışmanın ilk verilerine göre Türkiye’de 3-4 milyona yakın kalp yetersizliği sorunu olan kişinin bulunduğunu söyledi. Çalışmanın 1 buçuk yıldır sürdüğünü belirten Değertekin, şunları kaydetti:
“2009’un sonunda bitecek çalışmanın ilk verilerine göre belirlenen 4 milyon kişinin arasında 1-1.5 milyon kişi günlük işlerini yapamayacak çok ciddi yetersizliğe sahip durumda ve ciddi tedaviye ihtiyacı olan hastalar. Yaklaşık 2.5 milyon kişi ise yüksek tansiyon hastası, bir kalp krizi geçirmiş, aşırı şişman ve uygun tedavi olmayan kişiler.”

‘İyi tedavi edilmeliler’

Prof. Dr. Değertekin bu tipteki hastaların iyi tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, “Bunlar iyi tedavi edilmezlerse uzun dönemde bu kişilerde kalp yetersizliği ortaya çıkacak. Bu da ciddi bir işgücü kaybına ve ciddi ekonomik kayba yol açabilecek bir popülasyon olduğu içinde dikkatli olmakta fayda var. Amaç bu 2.5 milyon kişinin korunması” dedi.
Türkiye genelini kapsayan ve 23 ilde Türkiye’yi temsil eden 35 yaş üzerindeki 4 bin 500 kişiden örnekler alınarak bu verilerin saptandığını belirten Değertekin, bu verilerin benzer ülkelerden ve dünya ortalamasından 3 kat daha fazla olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

4 bin uzman katıldı
Türkiye’nin tıp alanındaki en büyük kongrelerinden biri olan ve TKD tarafından düzenlenen 24. Ulusal Kardiyoloji Kongresi’ne, aralarında Bosna Hersek, Kosova’nın da bulunduğu ülkelerden 150’si yabancı, yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Kongrede, yüzde 10’u yabancılara ait olmak üzere 700’e yakın bildiri ele alındı. Kongrede bu yıl ilk kez uluslararası bildiri kabulü başladı.

Yazarlar