Gündem ‘Erdoğan’ı gemiyle götüreceklerdi’

‘Erdoğan’ı gemiyle götüreceklerdi’

25.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’de mahkemeye sunulan 1300 sayfalık iddianamede Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer önemli isimlere yönelik suikast timlerinin aylar öncesinden hazırlıklara başladığı belirtildi

‘Erdoğan’ı gemiyle götüreceklerdi’

İzmir’de FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, 265 sanık hakkındaki 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan 1300 sayfalık iddianamenin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. İddianamedeki gizli tanık beyanlarının ve ortaya konan delillerin, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen’in iadesine ilişkin “Elimize ilk somut deliller geldi” sözüne temel oluşturduğu belirtildi. İddianamede gizli tanıkların anlatımlarına göre, darbe gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bulunduğu tahmin edilen Huber Köşkü’nden alınarak bir gemiye bindirileceği, Erdoğan ve diğer önemli isimlere yönelik suikast timlerinin aylar öncesinden hazırlıklara başladığı belirtildi.

Haberin Devamı

‘Gülen onayladı’

İddianamedeye göre gizli tanıklar darbe öncesi Ankara’da bir villada “Darbe İmamı” Adil Öksüz’ün darbeci askerlerle yaptığı toplantıyla ilgili de bilgi verdi. “Kuzgun” kod adlı gizli tanık ifadesine göre, Öksüz darbe planlarını 12 Temmuz’da ABD’ye götürerek Gülen’in onayı aldı. Öksüz’ün “Arkadaşlar biraz önce içerideki odadan büyüğümüzle görüştüm. Sizlere selamı var” dediğini anlatan gizli tanık, şunları söyledi: “Öksüz’ün bu konuşmasında büyüğümüz diye bahsetmiş olduğu kişi Gülen’di. Başka bir konuşmasında ise yine Adil Öksüz’ün ‘Arkadaşlar ben Cumartesi veya Pazar İstanbul’da olacağım, oradan yurt dışına uçacağım, bir aksilik olmazsa Salı günü büyüğümüzle görüşüp Çarşamba veya Perşembe döneceğim’ dedi. Orada bulunan herkes büyüğümüz sözünden kastedilenin Gülen olduğunu biliyordu. Öksüz, 12 Temmuz Salı günü ABD’ye darbe planlarını götürüp Gülen’e sundu ve onun onayı ile planları devreye soktu.”

Haberin Devamı

‘Yapılacak ilk iş...’

Gizli tanık, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’a dair planlarını da şöyle anlattı: “15 Temmuz gecesi ilk yapılacak iş, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli timlerce Cumhurbaşkanı Erdoğan, Huber Köşkü’nden alınarak havayolu ile İstanbul’da kısa bir süre bekletilip yine hava yolu ile denize açılacak olan bir gemiye indirilerek muhafaza edilecekti.

Başbakan Yıldırım ise Ankara’dan Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan görevli timlerce alınarak Akıncılar Hava Üssü’ne getirilecekti. İçişleri Bakanı Efkan Ala Ankara’dan yine Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan görevli timlerce alınarak Akıncılar Hava Üssü’ne, MİT Müsteşarı Hakan Fidan görevli timlerce alınarak Akıncılar Hava Üssü’ne, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz konutundan jandarma birimlerince alınarak Akıncılar’a getirilecekti. TEM Daire Başkanı Turgut Aslan da konutundan Jandarma birimlerince alınıp Akıncılar Hava Üssü’ne getirilecekti. Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç konutundan jandarma birimlerince alınarak Akıncılar’a getirilerek muhafaza edilecekti.”

Başkent İzmir

Haberin Devamı

İddianamade, FETÖ/PDY’nin Fetullah Gülen’in uzun yıllar görev yaptığı İzmir’i başkent olarak kabul ettiği bilgisine de yer verildi.

Ramazanda kurulmuş

İddianamede, Yurtta Sulh Konseyi’nin 2016 yılı ramazan ayı içinde FETÖ yönetici kadrosu tarafından kurulduğu, konseyin aldığı kararlar neticesinde askeri birliklerden sorumlu olan “abi”lere talimatların iletildiği, içine sızdıkları askeri kurumlardaki örgüt mensuplarına talimatların 16 Temmuz’da eylemi gerçekleştirmek için önceden verildiği, Yurtta Sulh Konseyi’nin sıkıyönetim eylem planının 15 Temmuz’da deşifre olmasını müteakip örgüt üst düzey yöneticilerinin ve bağlantılı oldukları dış istihbarat birimleri tarafından aynı gün eylem planının uygulamaya koydukları belirtildi.

‘Bulunamayınca plan değişti’

“Şapka” kod adlı gizli tanık ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’da bulunmaması nedeniyle planın değiştirildiğini, Marmaris’te bulunan Cumhurbaşkanına operasyon için görevlendirilen uçuş personelleri dahil 39 askeri personelin Çiğli 2. Ana Jet Üssü’nden hareket ettiğini kaydetti. Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın, hem nakliye hem de saldırı merkezi olarak kullanıldığını kaydeden Şapka kod adlı gizli tanık, “MAK timleri, SAT komandosu ve Özel Kuvvetler ekiplerinin Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı envanterinde bulunan silah, mühimmat ve teçhizatları kullanarak, Marmaris eylemini gerçekleştirdi. Eylem sonucunda başarılı olamamaları üzerine helikopterler bir yaralı ile üsse döndü” dedi.

2007’den itibaren

Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı tüm üs komutanlıklarında bulunan arama kurtarma timlerinin, darbe girişimi şüphelilerinden Orgeneral Akın Öztürk’ün Hava Kuvvetleri Komutanlığı yaptığı 2014’te ‘MAK Timleri’ adıyla İzmir ve Konya’da toplanarak örgüt hakimiyetinin sağlandığı belirtilen iddianamede E.E. adlı tanığın şu beyanına yer verildi: “Görev yaptığım arama kurtarma içindeki FETÖ militanları, 2007’den itibaren organize olmaya başlamışlardır.”

İddianameye göre, örgüt kurum veya görevlilere verdiği bazı kod isimler ise şöyle:

“Kara Kuvvetleri Komutanlığı: Kürşat Bey, Hava Kuvvetleri Komutanlığı: Hüseyin Bey, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı: Dursun Bey.”