Gündem ‘Eşit işe eşit maaş istiyoruz’

‘Eşit işe eşit maaş istiyoruz’

18.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Jandarma astsubaylar ile aynı eğitimi aldıkları, aynı görev yerlerinde, aynı görevi yaptıkları halde statü olarak geride bırakıldıklarını söyleyen uzman jandarmalar, ‘Üvey evlat muamelesinden kurtulamıyoruz’ dedi

‘Eşit işe eşit maaş istiyoruz’

Uzman Jandarma kadrosu, şaibeli bir uçak kazasında yaşamını yitiren Eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis tarafından 1988’de kuruldu. Özellikle terör bölgesinde başarılı görevler yapan uzman jandarmalar, birçok şehit ve gazi verdi. Bugün Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde yaklaşık 21 bin uzman jandarma görev yaparken, emekli olanların sayısı ise 10 bin olarak telaffuz ediliyor. Ancak yıllardır kırsal bölgelerde önemli görevler yürüten uzman jandarmalar yeterli haklara sahip olmadıklarından yakınıyorlar.
‘İlave bir derece’
Yıllardır özveri ile görev yaptıklarını ancak üvey evlat muamelesinden bir türlü kurtulamadıklarını söyleyen Çayırtepe, bu durumun personelin moral ve motivasyonunu negatif etkilediğini söylüyor. Çayırtepe, Milliyet aracılığıyla haksızlıkların giderilmesi için meslektaşları adına şu talepleri sıralıyor:
“Uzman jandarma kadrolarının bir defaya mahsus görev süreleri saklı kalmak koşuluyla ‘astsubay çavuş’ rütbesi ile astsubay statüsüne dahil edilmelerini, astsubaylara uygulanan hakların uzman jandarmalara da uygulanmasını ve yüksek lisans yapan subay ve astsubaylara ilave bir derece verilmesini istiyoruz. Subay ve astsubaylar gibi muvazzaf olmamıza rağmen, diğer kuvvetlerdeki sözleşmeli uzman erbaş arkadaşlar ile karıştırılıyoruz. Oysa ki, onlar sözleşmeli, biz jandarma uzmanlar ise muvazzaf personeliz. Astsubaylar ile aynı görev yerinde, aynı görevi yapan meslektaşlarımız var. Eşit işe, eşit maaş. Örneğin bir astsubay trafik tim komutanı 1 lira kazanırken, aynı işi yapan uzman jandarma bu maaşın üçte ikisini alabiliyor. Rütbe tazminatları rütbeye göre verilsin buna itiraz etmiyoruz. Jandarmaya dışarıdan astsubay alıp yetiştirmek yerine, hazır yetişmiş uzman jandarma personeli, bu rütbeye terfi ettirilebilir. Ayrıca bir üst statüye geçirilme yaşının da 27’den Emniyet teşkilatında olduğu gibi 45’e çıkarılmasını ve sosyal imkanlardan astsubaylar ile eşit yararlanmayı talep ediyoruz.”

‘Neden gazi sayılmıyoruz?’

Kuzey Irak’ta 1997’de PKK’lılarla çatışmaya giren ve sağ gözünü kaybeden 44 yaşındaki emekli Uzman Jandarma Beşir Kaya da hak kaybına dikkat çekerek, “2004 yılından sonra yaralanıp gazi statüsü verilmeyen arkadaşlarımız var. Uzuv kaybı yaşamadıkları gerekçesiyle karargahta geri hizmete alınan bu arkadaşlarımız gazi sayılmıyor. Ancak 2004 öncesi yaralanan ve aynı durumda olan arkadaşlarımız ise gazi sayılıyor. Çatışmalarda kolumuz, bacağımız kopmadığı için mi gazi sayılmıyoruz?” dedi.