Cadde 'Laptop almakla DJ olunmuyor!'

'Laptop almakla DJ olunmuyor!'

18.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen yıl ‘Dünyanın En İyi 100 DJ’i’ yarışmasında 19. sıraya yükselen Ümmet Özcan, 19 Ağustos’ta İstanbul’a geliyor! Yeni single’ı ‘Everything Changes’i yayınlayan Özcan, Moovement Festivali’nde yer alacak. DJ’lik ilhamını Hollanda’da büyümesine bağlayan Özcan, “Türkiye’de çocukların futbolcu olması istenir, Hollanda’da çocuklar DJ’liğe özendiriliyor” diyor.

Laptop almakla DJ olunmuyor

- Sizin gibi dünyaya açılan çok sayıda Türk müzisyenimiz DJ’imiz yok. Sizce neden Türkiye’den dünyaya açılan insanların sayısı bu kadar az?

Haberin Devamı

Kültürle alakalı olabilir. Genç yaşta house müzikle tanışma şansım oldu. Hollanda’daki house kültürü 30 senedir çok popüler ve bu nedenle birçok yetenekli yapımcı Hollanda’dan çıkıyor ve bu da birçok ilham kaynakları yaratıyor. Türkiye’de nasıl çocuklar futbolcu olmak ister, burada DJ olmak istiyorlar.

‘Ah Ümmet’ desinler

- Dünyanın en iyi 100 DJ’i sıralamasında çok önemli isimlerle birlikte yer alıyorsunuz. DJ piyasasında sound olarak nasıl bir fark yakaladığınızı söyleyebilirsiniz?

Bu endüstride önemli olan kendi parçalarını kendinin üretmesi. Kendi parçanla başarılı olmak demek, kariyerinde ilerlemek demektir. Her zaman hedefim insanların müziğimi duydukları zaman, “ahh bu Ümmet!” demeleri. Benzeri olmayan bir sound yaratman gerekiyor. Ben bunu ses tasarımcısı olarak gerçekleştirdim.

Haberin Devamı

- EDM (elektronik dans müziği) yükselişe mi geçti yoksa hep ilgi görüyor mu?

EDM 30 sene önce ortaya çıktı. Ama son senelerde insanlar ‘big-room’ alt-türünü EDM olarak görüyorlar. Bu yanlış. EDM bütün elektronik spektrumu kapsar ve yükselişe geçti.

- Herkesin DJ olmasıyla ilgili neler söylersiniz?

“Ben DJ’im” demekle DJ olunmuyor. Son 6 senedir DJ olmak inanılmaz bir şekilde popüler oldu. Bu Hollanda’da çok belli oluyor. Her yerde burada DJ okulları açılmaya başlıyor, okullarda DJ dersleri veriliyor ve küçük 7-8 yaşındaki çocuklar bu okullara başvuruyor. Dediğim gibi, burada futbolcu değil ama DJ olmak çok popüler. Ve bu iyi bir gelişme, ama dünya çapında tanınmış artist olmak başka bir şey. Bir laptop almakla DJ olunmuyor. DJ’lik bir meslektir.

Türkiye’de elektronik dans müziği çok hızlı büyüyor

- Dünyanın birçok ülkesinde performanslarınız var. Eğlence kültürü nereye doğru evriliyor sizce? Türkiye’de durum ne?

Elektronik dans müzik dünyası her sene geçtikçe daha da büyüyor ve popüler oluyor. Mesela her sene yeni festivaller organize ediliyor. Bunu en net Türkiye’de görebiliyoruz. 4-5 yıl öncesine göre, Türkiye’de inanılmaz bir şekilde elektronik dans müzik festivallerinde artma gördük. Ve birçok büyük artist Türkiye’yi bu nedenle yeni bir faydalı piyasa olarak görüyor ve konser veriyorlar. Ve genelde dünya çapında elektronik dans müziği büyüyeme devam ediyor ve hatta pop müzik dünyası ile el ele gidiyor.

Haberin Devamı