Cadde GURME BEBEKLER GELİYOR

GURME BEBEKLER GELİYOR

12.05.2012 - 22:55 | Son Güncellenme:

Üç gazeteci/iletişimci anne; Ayzen Atalay Durmuşoğlu, Esra Sert ve Seda Öztezel’in kurduğu Gurme Bebek, bir bebek ve çocuk beslenme rehberi.

GURME BEBEKLER GELİYOR

Sağlıklı nesiller için annelere pratik öneriler sunan Durmuşoğlu, Sert ve Öztezel, sorularımızı yanıtladı

Haberin Devamı

* Gurmebebek.com’u neden kurdunuz?
Çocuğumuzu iyi ve sağlıklı beslemek günümüzde pek de kolay değil. İşi oluruna bırakamıyorsunuz. Çok fazla bilgi kirliliği var. Böyle bir ortamda, güvenilir, uzun vadeli ve tutarlı bir yaklaşıma sahip kapsamlı bir içeriği bulmak o kadar da kolay değil... Biz kendi benimsediğimiz tutumda ve beklediğimiz kapsamda bir kaynak bulamadığımız için bu işe giriştik.

* Felsefeniz nedir?
Biz hem Türkiye’de hem de dünyada çocuk beslenmesi konusundaki kaynakları çok yakından takip ediyoruz. Uzmanlar ve doktorlarla da iyi bir işbirliğimiz var. Öğrendiğimiz her şeyi “Tamam, doğrudur” diyerek uygulamadan önce mutlaka bir uzmana danışıyoruz. Mesela tam tahıllara bu kadar önem vermemizin bir nedeni de o... Ne yazık ki genel olarak tükettiğimiz tahıllar boş kalori... Beyaz pilavı, makarna yerine bulgur pilavını, esmer makarnayı koyabilsek, Türkiye’de bir sonraki nesilde ortaya çıkacak şeker hastalığını büyük oranda şimdiden düşürürüz diye inanıyoruz. Bir başka konuda ‘mevsiminde beslenme’. Hangi sebze ne zaman çıkıyordu unuttuk. Bazı çocuklar meyve sebzenin marketteki kasalarda yetiştiğini sanıyor. Sadece mevsimine göre beslenerek çocuğumuzun vücuduna giren hormon ve zararlı kimyasalların oranını düşürebiliriz.

* Peki küçücük bebekleri ve çocukları nasıl birer ‘gurme’ haline getiriyorsunuz?
Çocuklar yemek yerken sadece karın doyurmazlar; koklayarak, dokunarak, tadarak, hissederek, görerek yani duyularını kullanarak birçok şey öğrenirler. Bu nedenle en çok önem verdiğimiz konulardan biri de çocukların kendi kendini beslemesi, kendi kendine yemek yiyebilmesi.

* Sitede yemek tarifleri ne kadar büyük bir ağırlığa sahip?
Tarif meselesini çok ciddiye alıyoruz. Sitede bol bol tarif var ve kullanıcıların katkılarıyla havuz giderek büyüyor. Şöyle bir fark yaratmaya çalıştık. Tariflerin yanlarında kaç yaşından itibaren çocuğunuza verilebileceği yazar. Eğer içeriğinde alerji ya da sindirim sorunu yaşatabilecek bir malzeme varsa, bunu uyarı bölümde bulursunuz. Kullanıcıların eklediği tarifler editör onayından geçiyor. Yani sağlıksız ya da uygulanamaz bulduğumuz tarifi siteye koymuyoruz.
www.gurmebebek.com www.facebook.com/gurmebebek