Eğitim "ÖSYM'nin iptal kararından vazgeçmesi güzel"

"ÖSYM'nin iptal kararından vazgeçmesi güzel"

08.04.2017 - 14:28 | Son Güncellenme:

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 12 Mart'taki Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS), bir lise öğrencisinin "nefes açıcı tüp ilaçla salona girdiği" gerekçesiyle iptal edilen sınavının, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından tekrar değerlendirilerek geçerli sayılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ÖSYMnin iptal kararından vazgeçmesi güzel

Arnavutluk'ta temaslarda bulunan Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite sınavının birinci aşamasının 12 Mart'ta yapıldığını anımsatarak, ÖSYM'nin sınavda koyduğu bazı yeni kurallar olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

ÖSYM'nin koyduğu kurallardan birinin de sınava girecek öğrencilerin saat 09.45'te salonda bulunmalarına ilişkin olduğunu söyleyen Malkoç, buna uymayan öğrencilerin haklarının iptal edildiğini hatırlattı.

Malkoç, sınava girmiş öğrencilerin bazılarının sonuçlarının iptal edildiğine, bir kısmının da sınava giremediği için mağdur olduğuna dikkati çekerek, "Bunlar Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurdular. Biz inceleme ve araştırmayı yapıyorduk. Sınava girenlerden bir kısmı da yetkililere haber verip ilacı ile girdiği için sınavı iptal edilmişti. Bunlardan da müracaat eden olmuştu. Kamu Denetçiliği Kurumuna müracaatından sonra ÖSYM ile yapılan görüşmelerle birlikte, ÖSYM almış olduğu iptal kararından vazgeçti. Bu, güzel bir şey." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"Eksiklik ve hatalar düzeltilmeli"

Aldıkları karar için ÖSYM yetkililerine teşekkür eden Malkoç, şunları söyledi: "Yalnız '09.45 kuralı' sebebiyle sınava almadıkları öğrenciler var. Burada yaptıkları eksiklik ve hataları düzeltmeleri gerekir. Çünkü sınav saat 10.00'da başlıyor. Kural koymak elbette onların hakkı ancak kurallar konurken Anayasa'daki temel hak ve özgürlüklerin özüne dokunulamaz. Sınav 10.00'da başlıyorsa, '09.45'ten önce geleceksin' deyip, gelemeyenlerin sınav haklarının ellerinden alınmaması gerekir. Bu konuda da çalışmalarımız sürüyor. Umut ediyorum ki dostane bir çözüm bulunur. ÖSYM bu hatalı tutumundan, yanlış kararından vazgeçer. Vazgeçmediği takdirde biz, Kamu Denetçiliği Kurumu olarak gerekli araştırmaları ve incelemeleri zaten yapıyoruz. Kararımızı da hukuka uygun olarak vereceğiz ve kamuoyuna açıklayacağız."