Diğer "Şimdi Dünya sonra Avrupa"

"Şimdi Dünya sonra Avrupa"

21.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Budapeşte'ye madalya için giden milli sporcu, bu yıl en büyük hedefinin Avrupa Şampiyonası olduğunu söyledi.

Şimdi Dünya sonra Avrupa

ERKAN AYRAÇ

Haberin Devamı

Rekortmen yüzücümüz Emre Sakçı, 2.5 yaşından beri tutkunu olduğu havuzda, bu kez Dünya Şampiyonası’nda kulaç atacak. Kendinden beklentinin yüksek olduğunu belirten sporcu, “Ben kendimden bir şeyler beklerken, başkalarının beklenti içinde olmasını anlayabiliyorum” dedi.

Budapeşte’nin ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Yüzme Şampiyonası’ndaki en büyük madalya umutlarımızdan Emre Sakçı, hem bu spordaki geçmişini hem de hedeflerini MİLLİYET’e anlattı.

Yüzmeye nasıl başladın? Bir boğulma macerasından dünya rekoruna giden süreci duymak isteriz.

Hareketli bir çocuk olduğum için, ailem enerjimi sporla harcamam gerektiğini düşünmüş. 2.5 yaşında gittiğim havuzda suyun mavisi beni öyle etkilemiş olmalı ki, öğretmenimin elini bırakıp suya atlamışım. Haliyle epeyce korkutmuşum insanları, tabii ben de korkmuşum. Ardından 6 yaşına geldiğimde yüzme antrenmanlarım başladı.

Haberin Devamı

Ailen doğrudan sporu mu tercih etmiş? Başka bir dal denemişler mi?

Ailem bendeki potansiyeli ortaya çıkarmak için müzik, resim, tiyatro gibi aktivitelere yönlendirmişler. Fakat kendimi en iyi hissettiğim yer havuz olduğu için ben yüzmede ısrarcı oldum. Ailem de bu yolda bana destek oldu.

Başarı yükseldikçe sporcuların kendileri için vakitleri kalmaz. Bu senin için de böyle mi?

Hedeflerim için sporcu gibi yaşamam gerek. Bu şekilde yaşamanın beni yaşamdan kopardığını değil yaşama kattığını hissediyorum. Herhangi bir şey yapmak istediğimde bunu antrenörüm Türker Oktay ile paylaşmam yeterli. O, gerçekleştirmem için uygun zaman ve koşulları belirliyor.

2015’te kırdığın dünya rekoruyla beklentiler yükseldi mi, bu seni nasıl etkiledi?

Aslında kendimden beklentilerimin birini gerçekleştirmiş oldum sadece. Antrenörümle kendimizden beklentilerimiz epeyce yüksek. Rekor bizim bildiğimizi, diğer insanların da fark etmesini sağladı. İnsanların beklentiye girmesi baskı yaratmak bir yana motivasyonumuzu arttırıyor.

‘Kardeşim de yüzücü’

Türkiye’de yatırım yapıldıktan sonra hemen başarı istenen bir sistem var. Bu yüzmede de böyle mi?

Ben bile kendimden beklenti içindeyken başkalarının beklenti içinde olmasını anlayabiliyorum. Beklenti içinde olmak doğru, baskı yapılırsa sorunlar ortaya çıkar. Yüzmede tabii ki hedeflerim var. Bu hedeflerden biri asgari koşullarda bile başarının elde edilebileceğini insanlara özellikle aynı yolda ilerleyen kardeşlerime göstermek. Herkes gibi olimpiyat hedefim de var. Fakat ancak yaz aylarında İzmir’de 50 m’lik havuzda antrenman yapabiliyorum.

Haberin Devamı

Olimpiyatlarda alınan sonuçlar, elde edilen başarıların ardından yüzme branşının gelişimini gölgeledi mi?

Yüzme amatör bir spor, gönül vermeniz gerekir. Gölgelerin etkisi altında başarının gelmesi düşünülemez. Şu ana kadar olan her şey geçmişte kaldı. Önümüze bakıp hedeflerimize odaklanmamız gerekli. Daha önce hatalar yapılmış olabilir. Fakat her şeyin iyiye doğru gittiğini hissediyorum. Federasyonumuzun yeni başkanı Erkan Yalçın, büyük bir şans. Başarı elde edilmesi için fikirleri var. Bu fikirleri henüz ok yeni olmasına rağmen hayata geçirmeye başladı.

Rio’dan sonra Dünya Yüzme Şampiyonası en büyük sınav. Burada ki hedefler neler?
Her şampiyona, her yarış önemli. Hepsinden öğrenilen tecrübeler var. Kısa-orta-uzun vadeli hedeflerimiz var. Yola yeni çıktık. Mesela 2017 yılı için 1 ana, 2 ara hedef planladık. Ara hedefimizin ilki İslam Olimpiyatları idi. 2. ara hedefimiz Budapeşte’deki Dünya Şampiyonası. Esas zirveyi yapacağımız ana hedef yarışımız ise Avrupa Kısa Kulvar Şampiyonası. Biz kendimize inanıyoruz.

Haberin Devamı

‘Eskiden çok üzülürdüm’

Boyunun sınırların üzerinde olduğunu ve ergenlik döneminde bu yüzden kötü dereceler yaptığında üzüldüğünü belirten Emre Sakçı, “Fiziksel durumunuzu tanılayıp avantaja çevirebilirsiniz” dedi.
Milli sporcu şöyle devam etti: “Spor hekimim vücut yapımın atletizm için uygun olduğunu söylerdi. Beni görenler basketbol oynamam için ısrarcı olmaya devam ediyorlar, çünkü onlara göre daha fazla para kazanabilirim. Daha önce basketbol ve voleybol yöneticilerinden teklifler aldım. Bunlar güzel birer iltifattan öteye gidemedi. Varlığımın nedeni yüzme. Böyle hissediyorum. Bu yüzden başka bir spor dalını hiç düşünmedim.”
Daha hâlâ yüzme bilmeyen insanların olduğu bir ülkede, yüzmenin gelişimini nasıl görüyorsun?
Bugün hâlâ yüzme bilmeyen çocuklar, yüzmeyi bilerek başlasın hayata diye atalım adımlarımızı. Ben ülkemden ayrılmayarak, minik bir katkı koymaya çalışıyorum. Umarım faydam artarak devam edecek, benim en büyük başarım bu olacak.
‘Turkcell’in desteği büyük’
Turkcell’in milli takıma büyük bir desteği var. Bunun sizi başarıya daha çabuk götüreceğini düşünüyor musun?
Turkcell ticari gelişiminin yanı sıra toplumsal ve sosyal durumlara faydası var. Turkcell’in bir iletişim firması olmasından kaynaklı en büyük katkısı toplumu, sporumuz konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek diye düşünüyorum. Amatör sporlarda bu tarz destekler kıymetli. Onların, bize destek olması gerçekten çok önemli.
‘Birlikte daha büyük başarılara ulaşacağız’
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün de yüzmeye desteklerinin süreceğinin altını çizdi. Bütün, “Turkcell olarak, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın himayesinde 2020 Olimpiyatları hedefiyle başlattığımız uzun süreli işbirliğinin başarılar getirmesi bizi mutlu ediyor. Şimdiye kadar yaptığımız 14 milyon TL’lik katkının yanı sıra bir paydaş gibi çalışarak Türk yüzmesinin ileriye gidebilmesini amaçlıyoruz. Kurduğumuz Turkcell Yüksek Performans Merkezleri’nden yetişen sporcularımız, geleceğe umutla bakmamız adına değere sahip. Türk yüzmesinin daha da gelişmesi ve daha büyük başarılar gelmesi için desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.