Siyaset ‘Yaşanan hadise kaygı verici’

‘Yaşanan hadise kaygı verici’

21.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kudüs’te Mescid-i Aksa ekseninde yaşanan gerilimle ilgili olarak dün İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile telefonla görüştü.

‘Yaşanan hadise kaygı verici’

Harem-i Şerif’te vuku bulan ve can kayıplarının yaşandığı hadisenin kaygı verici olduğuna işaret eden Erdoğan, şiddetin tasvip edilemeyeceğini söyledi.

Güvence alındı

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Temmuz’da Harem-i Şerif’te vuku bulan ve can kayıplarının yaşandığı hadisenin kaygı verici olduğuna işaret etti. Dini mekanların kutsiyetine ve tarihi statüsüne saygı gösterilmesi gerektiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, din ve ibadet özgürlüğü çerçevesinde Müslümanların Mescid-i Aksa’ya hiç bir kısıtlama olmaksızın girebilmeleri gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Harem-i Şerif’in tüm İslam dünyası için önem taşıdığına işaretle, girişte İsrail askerlerinin metal dedektörle arama yapma uygulamasının en kısa sürede kaldırılması ve gerilimin son bulması gerektiğini söyledi. İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin ise tedbirlerin güvenlik amaçlı olduğuna değinerek, Harem-i Şerif’in statüsünde herhangi bir değişiklik olmayacağı ve dini özgürlüklerin kısıtlanmayacağı hususlarında güvence verdi.

Haberin Devamı

‘İslam dünyası için önemli’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Filistin’e yönelik hak ihlalleriyle ilgili Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, dün sabah saatlerinde gerçekleşen görüşmede, başta Kudüs’te olmak üzere ihlallerin giderek yoğunlaşmasının kaygı verici olduğu vurgulandı.
Mescid-i Aksa’ya girişe kısıtlamalar getirilmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Erdoğan, Kudüs’ün ve Harem-i Şerif’in İslami karakterinin ve kutsiyetinin korunmasının tüm İslam dünyası için önem taşıdığına dikkati çekti. Filistin Devlet Başkanı Abbas da görüşme vesilesiyle Filistin konusundaki duyarlılığından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini iletti.

Haberin Devamı

‘Kıbrıs’ta seyirci olmamız beklenmesin’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hiç kimsenin, Türkiye’nin, Kıbrıs’ta yaşananlara seyirci olmasını beklememesini istedi. Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 43. yıl dönümü dolayısıyla KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya gönderdiği mesajına, “Kıbrıs Türk’ünün mevcudiyetine kasteden teşebbüsü akim bırakan Barış Harekatı’nın 43. yıl dönümünde, Zat-ı Devletlerinin ve tüm Kıbrıs Türk halkının Barış ve Özgürlük Bayramını, şahsım ve milletim adına en kalbi dileklerimle tebrik ediyorum” ifadesiyle başladı. Erdoğan mesajda şunları kaydetti:

“Artık hiç kimse, Türkiye’nin, Kıbrıs Türk halkının ilanihaye çözümsüzlüğün mağduru olarak kalmasına, hiçbir hukuki temeli bulunmayan kısıtlamalara maruz bırakılmasına seyirci olmasını beklememelidir. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da her zaman Kıbrıs Türk’ünün yanında olmaya devam edecek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ini desteklemeyi sürdürecek, gerek Kıbrıs Adası’nda gerek doğu Akdeniz’de barış, özgürlük ve istikrar ortamının teminatı olacaktır.”
Erdoğan: Kıbrıs halkının mağduriyetine seyirci kalmayacağız.”