Dünya Son dakika... ABD'de 8.2 büyüklüğünde deprem

Son dakika... ABD'de 8.2 büyüklüğünde deprem

29.07.2021 - 09:55 | Son Güncellenme:

ABD'nin kuzey eyaleti Alaska açıklarında meydana gelen sarsıntı, çok geniş bir alanda hissedildi. Büyük depremin ardından verilen tsunami uyarısı, üç saat sonra kaldırıldı.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Alaska açıklarında 8.2 büyüklüğünde bir deprem olduğunu duyurdu. Yerin 32 kilometre altında gerçekleşen sarsıntının merkez üssü, en yakın yerleşim birimi Perryville'e 104 kilometre mesafede. Alaska'nın güneyinde yer alan Perryville'de 97 kişi yaşıyor.

Haberin Devamı

USGS, depremin büyüklüğünü ilk dakikalarda 7.3 olarak verip daha sonra 8.2 olarak güncelledi. Alaska Deprem Merkezi sismolojistlerinden Michael West, 8.2'lik sarsıntının 1965'ten bu yana meydana gelen en büyük deprem olduğunu söyledi.

Depremin peşinden gerçekleşen onlarca artçı şokun büyüklükleri ise 6.2 ve 5.6'yı buldu.

Alaska Valisi Mike Dunleavy, Twitter hesabından eyaletin acil durum operasyon merkezinin aktif hale getirildiğini açıkladı.

DALGALAR 15 SAAT SONRA AVUSTRALYA'YA ULAŞACAK

ABD Tsunami Uyarı Sistemi, depremden dakikalar sonra tsunami uyarısı yayınladı. Alaska Kodiak'taki bir alışveriş merkezinde tsunami alarmlarının çaldığı duyuldu.

Depremden yaklaşık üç saat sonra ABD Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi, verilen tüm uyarıları kaldırdı. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, üç saati aşkın süre devam eden uyarının Alaska'nın güneyini ve tüm Alaska Yarımadası'nı kapsadığını bildiriyor. Hawaii için verilen uyarı ise daha erken saatlerde kaldırıldı.

Haberin Devamı

ABD Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi'nin yayınladığı haritaya göre, depremin yol açtığı dalgalar altı saat içinde Japonya'ya, 15 saat sonra ise Avustralya, Yeni Zelanda ve Peru kıyılarına ulaşacak.

Japonya devlet televziyonu NHK, halihazırda Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapan ülke herhangi bir risk bulunmadığı bilgisini verdi. 

 

Son dakika... ABDde 8.2 büyüklüğünde deprem

ALASKA SARSILIYOR

Sık sık büyük depremlere sahne olan Alaska'da, son olarak geçtiğimiz Mayıs ayında 6.1 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedilmişti. Temmuz 2020'de ise Alaska açıklarında 7.8 büyüklüğünde bir deprem kaydedilmiş ve tsunami uyarısı verilmişti.

Son dakika... ABDde 8.2 büyüklüğünde deprem

ABD, yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boyda kat eden Pasifik Ateş Çemberi fay hattının kıyısında yer alıyor. Dünyadaki depremlerin yaklaşık yüzde 90'ının meydana geldiği hat olan Pasifik Ateş Çemberi, aynı zamanda onlarca aktif volkana ev sahipliği yapıyor.