10 Adımda Bahçenizi, Kış Mevsimine Hazırlamanın Yolları

1.Adım - Bahçenizin her tarafını kontrol edin. Yağmur, rüzgar ve kardan etkilenen bitkileri ve bahçe yapı malzemelerini tespit edin ve basitce bakım listesi oluşturun.

2.Adım- Hava şartları nedeniyle bitkilerinizin kırılan veya hasar görülen kısımları ince ve kalın ağızlı bahçe makasları ile budayın. Kestiğiniz kısımları fazla tutmamak suretiyle bahçenizden uzaklaştırın. Özellikle ağaçların kesilen kısımlarına hava almaması için aşı macunu sürün. Aşı macunu hem hava aldırmaz hem bitkide oluşan yaraları çabuk kapatır.

Haberin Devamı

3.Adım – Bahçenizin temizliğini ihmal etmeyin. Tırmık, bahçe süpürgesi, bahçe kovası gibi malzemelerle rutin bir şekilde temizlik yapın. Kurumuş yaprakları, dökülen meyveleri, kurumuş-kırılmış dal parçalarını toplayın ve çöpe atın. Yapacağınız bu temizlik işlemi ilerde bahçenizde oluşacak mantar hastalıklarını ve böcek zararlılarını engelleyecektir.

4. Adım – Soğuklara karşı hassas olan bitkilerinizi hala içeriye almadıysanız biran evvel kapalı balkonunuza, evinize alın. Bahçenizde dikili olanları da kışlık bitki örtüleriyle bitkilerinizi sarın. Bu örtüler bitki marketlerinde bulunur, delikli olur ve bitki koruma için uygundur. Kışın çok soğuk geçen yerlerde palmiye, phormıum, sardunya gibi Akdeniz bitkilerini sarabilirsiniz.

5.Adım – Bahçenizde bulunan çardak, pergola, çocuk oyun malzemelerini, süs havuzunuzu, yüzme havuzunu kontrol edin. Pergolalarınızın ahşap kısımları zarar gördüyse ek parçalarla tamir edin. Kışlık cila atmadıysanız biran evvel ahşaplarınızı cilalayın. Süs havuzunuzu kontrol edin. Su motorunu ve su giriş çıkışlarını kontrol edin. Yaprak çöp gibi malzemeler varsa-sıkışmışsa hemen temizleyin. Yoksa havuzunuzun devir daim sisteminin çalışmasını aksatabilir. Bahçenizde yüzme havuzu varsa mutlaka uzman yardımı alarak bakımını yaptırın.

6. Adım – Bitkilerin kış mevsiminde uykuda olduklarını unutmayın. Yani bahar mevsiminde daha iyi meyve vermeleri, daha çok çicek açmaları ve daha güzel gelişmesi için bitkiler dinlenmeye geçerler. Bu nedenle bitkilere çok fazla işlem yapmayın.

Haberin Devamı

7. Adım - Eğer donlar başlamadıysa, bahçenizde istediğiniz bitkiyi başka bir yere dikebilirsiniz. Bunun için mutlaka bel, kürek, kazma gibi bahçe malzemelerinden yararlanın. Köklerini zedelemeden istediğiniz yere nakil yapın.

8. Adım – Bahçenizde donlarda etkilenebilecek bitkilerinizin toprağına doğal hayvan gübresi ile kaplayın. Bu işlem bitkiyi hem soğuklardan korur hem de bitkiyi bahar dönemine hazırlar.

9.Adım – Bahçenizde yağmur veya kar nedeniyle su birikintileri var ise mutlaka drenajı kontrol edin. O kısmın drenaj tesisatını inceleyin, borularda çatlak, delik var mı tesbit edin. Eğer toprağınız süzgeçli toprak karışımına sahip değilse, bu su birikintileri oluşmaya devam eder. Toprağınız uzmana kontrol ettirin gerekirse toprağınızı yenileyin.

10. Adım – Bahçedeki tüm malzemelerinizin temizliğini yapın. Bu işlem ilkbahar mevsimindeki işlerinizi kolaylaştıracaktır. Makaslarınızı temizleyin, yağlayın. Çim makinanızın motorunu kontrol edin, bıçaklarını temizleyin ve yağlayın. Paslı ve körelmiş bahçe aletlerinizin bakımını yapın.

Haberin Devamı

Tüm İyi Dileklerinizin Kabul Olacağı Yepyeni bir yıl yaşamanız dileğimle…

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem/

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI