Ekonomi 10 köprülü Kanal İstanbul

10 köprülü Kanal İstanbul

16.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kanal İstanbul’un inşaatının 2020’ye kalmaması gerektiğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Turhan proje kapsamında 10 köprü yapılmasının planlandığını açıkladı.

10 köprülü Kanal İstanbul

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul Projesi kapsamında 10 köprünün yapılmasının planlandığını belirterek, “Mevcut yapıların Kanal İstanbul Projesi’ne uygun deplasmanının yapılmasıyla ilgili ihalelere 2019’un başında başlamayı düşünüyoruz. Kanal İstanbul’un inşaatının 2020’ye kalmaması lazım” dedi.

Haberin Devamı

Turhan, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kanal İstanbul Projesi’nin Türkiye’nin vizyon projelerinden biri olduğunu dile getiren Turhan, projenin Türkiye’ye değer sağlayacağını, İstanbul’un marka değerini yükselteceğini ve İstanbul Boğazı’nın deniz trafiğinde giderek artan sorunlara çözüm olacağını söyledi.

Kanal İstanbul Projesi kapsamında 5 ayrı güzergahın çalışıldığını aktaran Turhan, en uygun güzergah olarak Küçükçekmece - Yeniköy hattının belirlendiğini, denizdeki su hareketleriyle ilgili testlerle incelemelerin yapıldığı, projenin sonlanma aşamasına geldiğini ifade etti.

Turhan, projede 1/100.000’lik imar planlarında son noktaya gelindiğini belirtti. Kanal İstanbul Projesi’nin gerçekleştirileceği bölgede Küçükçekmece, Arnavutköy, Başakşehir ilçeleri sınırlarında rezerv yapı alanlarının tespit edildiğine işaret eden Turhan, bu bölgelerde şehirleşmenin oluşturulacağını, buralardaki yeni turizm ve iskan alanlarının tüm dünyaya pazarlanacağını anlattı.

Haberin Devamı

Çinliler istekli

Turhan, Kanal İstanbul Projesindeki köprü ve tünel sayılarına da değinerek, şunları kaydetti:

“Şu an mevcut 6 köprümüz var, bunların birisi demir yolu hattı. Bunlar yenilenecek ve burada oluşacak ihtiyaçlar için ilave 4 tane daha düşünülüyor. Kanal İstanbul Projesi kapsamında 10 köprü yapılması planlanıyor. Projenin isteklileri sadece Çinliler değil, dünyanın değişik bölgesinden yatırımcılar gelip proje hakkında bilgi alıyor. Tabii bu ihale edilecek, bu bir kamu projesidir. Bunu yap-işlet-devret yöntemiyle ya da dış kredili olarak yapma konusunda arayış içerisindeyiz.”

Turhan, projenin ihale tarihine ilişkin, “Mevcut yapıların Kanal İstanbul Projesi’ne uygun deplasmanının yapılmasıyla ilgili ihalelere 2019’un başında başlamayı düşünüyoruz. Kanal İstanbul’un inşaatının 2020’ye kalmaması lazım” dedi.

İstanbul Havalimanı 31 Aralık’ta tamam

Cahit Turhan, 31 Aralık itibarıyla Atatürk Havalimanı’ndaki bütün iniş kalkışları İstanbul Havalimanı’na taşımayı planladıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Turhan, 29 Ekim’de 90 milyon yolcu kapasiteli kısmın hizmete açıldığına işaret ederek, ilk etapta havalimanında 5 iniş, 5 kalkış seferlerinden vatandaşların faydalandığını, bunlardan 3’ünün yurt içi, 2’sinin de yurt dışı uçuşlar olduğunu bildirdi.

Metro seneye açılır

İstanbul Havalimanı ile ilgili daha önce planladıkları kara yolu ulaşım sistemlerinin tamamının devreye girdiğini vurgulayan Turhan, İETT otobüslerinin de havalimanına sefer düzenleyeceğini vurguladı. Turhan, şunları kaydetti:

“2019’un sonunda inşallah Gayrettepe-İstanbul Havalimanı bağlantısını açmayı hedefliyoruz. Bunun görevini görecek gerek Anadolu gerekse Avrupa tarafındaki belirli metro istasyon merkezlerinden buraya otobüs seferleri düzenlenecek.”

Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı açılmadan önce Afrika ve Asya ülkelerinin slot isteklerine karşılık veremediklerini belirterek, “Şimdi yeni açılım sağladığımız ülkeler var” dedi.

10 köprülü Kanal İstanbul

3 katlı tünel 2019’da başlar

İstanbul’da yapılması planlanan 3 katlı tünele de değinen Turhan, söz konusu tünelde hem kara yolu hem de demir yolu ulaşımının sağlanacağını söyledi. Turhan, kara yolu projesinin Anadolu yakasındaki Çamlık Kavşağı’ndan başlayıp Hasdal Kavşağı’nda son bulacağının bilgisini vererek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

İptal yok, öteleme var

“Demir yolu projemiz de Kadıköy - Söğütlüçeşme Kavşağı’ndan başlayıp Bakırköy - İncirli İstasyonu’nda son buluyor. Bu da 30.2 kilometre ve 15 metro istasyonundan oluşan bir proje.” Proje çalışmalarının son aşamaya geldiği bilgisini veren Turhan, “Bunu da 2019 içerisinde, yap-işlet-devret modeliyle tesis etmek istiyoruz” dedi. Bakan Turhan, ulaştırma ve altyapı projelerine ilişkin, “İptal edilen projemiz yok, ihale etmeyi düşündüğümüz bazı projeleri öteledik” diye konuştu.