Ekonomi 103 milyon dolarlık ‘melek’ gibi yatırım

103 milyon dolarlık ‘melek’ gibi yatırım

19.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 2017’de 162 yerli girişim, melek ve girişim sermayedarından toplam 103 milyon dolarlık yatırım aldı.

103 milyon dolarlık ‘melek’ gibi yatırım

Özel sermaye yatırımlarıyla birlikte yatırım tutarı 177 milyon doları geçti. Böylece geçen yıl, tüm zamanların en çok yatırım yapılan dönemi oldu. Startups.watch tarafından düzenlenen etkinlikte açıklanan verilere göre 18.6 milyon dolar yatırım ile yatırımcıların en çok yatırım yaptığı alan bir önceki sene olduğu gibi yine fintech oldu. Geçen yıl yapılan yatırımların yüzde 7.6’sını şirketler yaptı.

Haberin Devamı

Agito, Amadeus Capital, Bluestein & Associates, Boğaziçi Ventures, Demirören Ventures, Growth Circuit Ventures, idacapital, Logo Ventures, Vostok Emerging Finance bu sene ilk kez yatırım yapan firmalar ve yatırım şirketleri olarak ekosisteme giriş yapmış oldular.

Türkiye lig atladı

Türkiye ve Polonya 2017’de erken dönem yatırımlarda 100 milyon dolar barajını geçerek bir üst lige çıktı ve Hollanda, İspanya, Belçika, İtalya, Finlandiya, Danimarka, Norveç gibi ülkelerle yatırım anlamında yarışır konuma geldi. Türkiye erken dönem yatırımlar dikkate alındığında Avrupa’da 17. büyük pazar konumuna geldi. Polonya ise 16. sırada yer aldı. 1. Lig’den daha yukarıda ise süper Lig var ve bu ligdeki oyuncular ise İngiltere, Almanya, Fransa ve İsveç.

Haberin Devamı

2017 yılının en çok yatırım alan girişimleri, sırasıyla iyzico, ototrink, evtiko, otelz, v-count, FalconAI, AtarLabs ve Insider olarak sıralandı.

Zorlu: Öğreniyoruz

Toplantıda İmece platformunun bir parçası olarak söz alan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, “İmece’nin bir öğrenme platformu olduğunu düşünüyorum. İlk olarak günümüzün problemlerini, ikinci olarak nasıl çözün geliştireceğimizi öğreniyoruz. Bu yaklaşımı çalışanlarımıza da uyguladık. Bu süreçte sonra gördük ki, bu programdan geçen çalışanlarımız bu platformda öğrendiklerini iş hayatına da uyguluyor” dedi.

"Türk Telekom atak yapacak"

Türkiye’de tohum girişim yatırımları hızlı büyüme kaydediyor. 2017’de Türk Telekom “kurumsal girişim sermayesi şirketi” kurarak yerli teknoloji alanında öne çıkan şirketlere yatırım yapma yolunda sektörde ilk ciddi adımı attı. Girişim hızlandırma programı, Pilot dışında 5G, yapay zeka, sağlık, dijital reklam ve nesnelerin interneti konusunda, çoğunluk hissesi girişimcide kalacak şekilde yatırıma hazırlanıyor.

Avrupa’da en çok yatırım yapılan İngiltere ve Almanya’da 800 bin olan yazılımcı sayısı, Türkiye’de 123 bin seviyesinde kalmış. Bu sayı Polonya’da 255 bin. Türkiye’de 1 milyon kişiye 2 bin yazılımcı düşerken, İsveç’te, Hollanda’da, İsviçre’de bu rakam 18 bin, Irlanda’da ise 15 bin düzeyinde.

Haberin Devamı