Gündem 103 sanıklı 28 Şubat davasında karar çıktı: 21 müebbet 68 beraat

103 sanıklı 28 Şubat davasında karar çıktı: 21 müebbet 68 beraat

14.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

‘Post modern darbe’ olarak adlandırılan 28 Şubat süreciyle ilgili davada, aralarında eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Karadayı, eski Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir ve eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 21 sanık hakkında müebbet hapis, 68 sanık hakkında da beraat kararı verildi.

103 sanıklı 28 Şubat davasında karar çıktı: 21 müebbet 68 beraat

28 Şubat 1997’deki tarihi Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında alınan ve “etkisi bin yıl sürecek” denilen kararın ardından yaşanan süreçle ilgili olarak yargı hükmünü açıkladı. 28 Şubat kararları, bu kararlar doğrultusunda Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulan Batı Çalışma Grubu (BÇG) ve merhum Başbakan Necmettin Erbakan önderliğindeki Refahyol hükümetini devirmeye teşebbüs suçlarından 103 sanık hakkında açılan dava beş yılı aşkın yargılama sonunda dün tamamlandı. Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile orgeneraller Çevik Bir, Çetin Doğan, Erol Özkasnak ile dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz’ün de aralarında bulunduğu 21 sanık, darbeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildi. Mahkeme, cezalarda takdir indirimi yaparak, müebbet hapis cezasında karar kıldı.

Haberin Devamı

Adli kontrol şartı

21 sanık hakkında yaş ve sağlık durumları gerekçesiyle tutuklama tedbiri yerine yurt dışına çıkış yasağı ve imza şartı ile adli kontrol uygulanmasına karar verildi. Ancak itiraz sürecinde karar kesinleşirse sanıklar cezaevine konulacak. Kararın Yargıtay tarafından onanması durumunda ise asker sanıkların Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkarılmasına, rütbelerinin sökülmesine de hükmedildi. 68 sanık beraat ederken, dört sanık hakkındaki dava ölüm, 10 sanık hakkındaki dava ise “gizli ittifak” suçuna öngörülen 10 yıllık zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle düştü.Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen tarihi karar duruşmasına önce sanıklar, müdahiller ve gazeteciler alındı. Mahkeme heyeti, hazır bulunanların katip tarafından tutanağa geçirilmesinin ardından salona geldi.

Haberin Devamı

Duruşmayı Ak Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı, TBMM 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, Ak Parti milletvekilleri Ahmet Gündoğdu, Hüsnüye Erdoğan, Fatma Benli, BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır da takip etti.

Karadayı gelmedi

Oldukça kalabalık olan salonda bazı avukatlar, katılanlar ve gazetecilerin yanı sıra sanıklar da duruşmayı ayakta izledi. Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy, ayakta duranları görünce polis memurlarına, “Memur bey, içeri neye göre aldınız?” dedi. Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz’ün de aralarında bulunduğu bazı sanıklar duruşmaya gelmedi. Mahkeme Başkanı Yiğitsoy, sanıklardan Erdal Ceylanoğlu’nun sağlık nedeniyle duruşmaya katılamadığına ilişkin rapor ve mazeret dilekçesi verdiğini bildirdi. Hasan Celal Güzel’in avukatının, “müvekkilinin vefatı nedeniyle mirasçılarına tebligat çıkarılması” için dilekçe verdiğini bildiren Yiğitsoy, daha sonra “Ekstra talebi olan var mı?” diye taraflara sordu. Talep olmaması üzerine Yiğitsoy, mazeret ve müdahillik taleplerinin tamamını reddettiklerini açıkladı. Daha sonra duruşmada hazır bulunan sanıklara son sözleri soruldu. Sanıklardan Çevik Bir, önceki savunmalarını aynen tekrarladığını söyledi. Dönemin EDOK komutanı İzzettin İyigün, “Hiçbir suçum yoktur. Beraat istiyorum” ifadelerini kullandı. Yıldırım Türker, Vural Avar ve diğer sanıklar da suçsuz olduklarını öne sürerek, beraat talebinde bulundu.

Haberin Devamı

‘Asla darbe değildir’

Duruşmada bulunmayan İsmail Hakkı Karadayı adına beyanda bulunmak isteyen avukatı Erol Aras’a mahkeme izin vermedi. Aras ise gazetecilere Karadayı’nın son sözlerinde “Anayasa Mahkemesi yetkilidir, siz bu davaya bakmakla yetkili değilsiniz. 87 yaşındayım, kanser hastalığımdan dolayı gelemedim. Devlet 28 Şubat’ta hem PKK hem FETÖ ile mücadelemden dolayı bana devlet madalyası verdi. 28 Şubat asla bir darbe değildir. Bu iddianamenin tamamen çökertilmesini istiyorum” dediğini söyledi. Yiğitsoy, hükmün açıklanması için duruşmaya saat 17.30’a kadar ara verildiğini açıkladı. Hüküm açıklanmadan önce verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çevik Bir de, “İnşallah herkes için hayırlısı olur” dedi. FETÖ savcılarının söz konusu iddianameyi hazırladığı iddialarının hatırlatılması üzerine Bir, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

‘Brifingi dinleyin’

“Zaten bütün davalar bizim davamız. 1997’de devlete FETÖ tehlikesi duyurulmuştur. 1997’de Genelkurmay Başkanlığı, rahmetli Süleyman Demirel’e brifing veriyor. Bu brifingde FETÖ tehdidini devlete aktarıyoruz. Bir takım düzenlemeler oluyor. Aradan 8-9 ay geçiyor; 1998’de yine Demirel’e makamında brifing veriliyor. FETÖ tehdidi Demirel’e anlatılıyor. Bu, 1998’de oluyor. 17 Mart 1998’de makamında veriliyor. Daha sonra Demirel bunu 10 gün sonra yapılacak, 27 Mart 1998’deki MGK toplantısı gündemine aldırıyor. MGK’da da konuşuluyor. Genelkurmay Başkanlığı tarafından MGK’nın bu brifinginde FETÖ tehdidi anlatılıyor. Artı, suçlanmakta olduğumuz Batı Çalışma Grubu’nun da yasal Genelkurmay Başkanlığı çalışması olduğu gündeminde var. Bu brifing dinlenilsin, bizim davamızın yasal olduğu o brifingde de yer alıyor. Onun için bir şey yapılamadı. Seneler geçtikten sonra bu dava yapılıyor. İnşallah hayırlısıyla biter.”

Haberin Devamı

Oy birliğiyle karar

Saat 17.30’da sanıklar, avukatları, müştekiler ve basın salona alınırken, sanıklardan Çevik Bir’in salonda olmadığı görüldü. Mahkeme Başkanı Yiğitsoy, kararı, “Yüce Türk milleti adına yargılama yapmaya yetkili mahkememizce, hukukun üstünlüğüne bağlı kalınarak, tarafsız ve bağımsız olarak dosyada mevcut hukuken geçerli kabul ettiğimiz belge, beyan ve delillerin hukuki değerlendirilmesi sonucu heyetimizce oy birliği ile verdiğimiz kararı açıklıyorum. Hüküm” sözlerinin ardından açıkladı.

103 sanıklı 28 Şubat davasında karar çıktı: 21 müebbet 68 beraat

103 sanıklı 28 Şubat davasında karar çıktı: 21 müebbet 68 beraat


MÜEBBET HAPSE MAHKÛM SANIKLAR

Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Dizdar, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erdoğan Öznal, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, Halil Kemal Gürüz, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, İdris Koralp, İlhan Kılıç, İsmail Hakkı Karadayı, Kenan Deniz, Muhittin Erdal, Vural Avar, Yıldırım Türker.

ÖLEN SANIKLARIN DAVASI DÜŞTÜ

Mahkeme, sanıklardan Teoman Koman, Eser Şahan, Salih Eryiğit ve Tevfik Özkılıç hakkındaki davaları ölmüş olmaları nedeniyle düşürdü. Sanıklardan Altaç Atılan, Ersin Yılmaz, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Metin Yaşar Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, Şevket Turan, Şükrü Sarıışık, Yücel Özsır’ın eylemlerinin eski TCK’daki “gizli ittifak” suçunu oluşturduğu ve bu suçun da 10 yıllık zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle bu sanıklar hakkındaki davalar da ayrı ayrı düştü.

Alan’a beraat

Mahkeme, 68 sanığın da beraatine karar verdi. Beraatine karar verilen sanıklar şöyle: “Abdullah Kılıçarslan, Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, Adem Demir, Ahmet Dağcı, Ahmet Aka, Ahmet Atalay Efeer, Ahmet Nazmi Solmaz, Ahmet Ziya Öztoprak, Alican Türk, Arslan Daştan, Aslan Güner, Aydın Karaşahin, Ayhan Cansevgisi, Bahattin Çelik, Berkay Turgut, Celalettin Bacanlı, Cemal Hakan Pelit, Cengiz Koşal, Cengiz Çetinkaya, Doğan Temel, Engin Alan, Erdal Ceylanoğlu, Ergin Celasin, Erkan Yaykır, Ertuğrul Gazi Özkürkçü, Fuat Büyükcivelek, Hamza Özaltun, Hüsnü Dağ, İbrahim Selman Yazıcı, İsmail Hakkı Önder, İsmail Ruhsar Sümer, İsrafil Aydın, İzzettin İyigün, İzzettin Gürdal, Kurtuluş Öğün, Lokman Ekinci, Mehmet Başpınar, Mehmet Aygüner, Mehmet Ali Yıldırım, Mehmet Cumhur Yatıkkaya, Mehmet Şinasi Çalış, Mehmet Faruk Alpaydın, Metin Keşap, Metin Yavuz Yalçın, Mustafa Köseoğlu, Mustafa Bıyık, Mustafa Babacan, Mustafa Özbey, Mustafa Hakan Bural, Mustafa İhsan Tavazar, Mustafa Kemal Savcı, Necdet Batıran, Oğuz Kalelioğlu, Orhan Nalcıoğlu, Osman Bülbül, Osman Atilla Kurtay, Ruşen Bozkurt, Sedat Arıtürk, Serdar Çelebi, Seyfullah Sönmez, Sezai Kürşat Ökte, Ümit Şahintürk, Ünal Akbulut, Veli Seyit, Yahya Cem Özarslan, Yahya Kemal Yakışkan, Yüksel Sönmez, Ziya Batur.”

ÖMÜR BOYU CEZAEVİNDE

Yargıtay’ın kararı onaması durumunda, müebbet hapse mahkum edilen sanıklar cezaevine de konulacak. Yaşları ileri olan sanıklar, müebbet hapsin infaz süresi 30 yıl olmasından dolayı ömürlerini cezaevinde tamamlayacaklar.

RÜTBELERİ SÖKÜLECEK

Mahkeme ayrıca sanıklar hakkındaki karar kesinleştiğinde Askeri Ceza Kanunu’nun 30 ve 31. maddelerinin de uygulanmasına hükmetti. Karar önce Bölge Adliye Mahkemesi tarafından incelenecek. Sonra son sözü Yargıtay 16. Ceza Dairesi verecek. 16. Ceza Dairesi, 21 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarını onarsa, Karadayı, Bir, Doğan, Türkeri, Kılıç, Öskasnak gibi emekli orgeneraller Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkarılacak. Rütbeleri sökülerek er statüsüne inecek olan sanıklar orduevine de giremeyecek.

SAVCI 60’I İÇİN İSTEDİ 21’İ MAHKÛM OLDU

Cumhuriyet savcısı Mehmet Hanifi Yıldırım, esas hakkındaki mütalaasında, 60 sanığın darbeye teşebbüs suçundan cezalandırılmasını istemişti. Mahkeme, mütalaadaki 60 sanıktan 21’ini darbeye teşebbüs suçundan suçlu bulurken, yapılan yargılama ve tüm dosya kapsamında 10 sanığın eyleminin ise darbeye teşebbüs değil, eski TCK’daki “gizli ittifak” suçu kapsamında kaldığına karar verdi. Mahkeme, savcılığın darbeye teşebbüs suçundan cezalandırılmasını istediği İzzettin İyigün, Erdal Ceylanoğlu, Ergin Celasin gibi sanıkların ise darbeye teşebbüs suçunu işledikleri sabit olmadığından beraatlerine karar verdi.