Ekonomi 11 milyar lira beş ayda ‘cep’e aktı

11 milyar lira beş ayda ‘cep’e aktı

17.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, yılın ilk beş ayında 5 milyon adet cep telefonu satışı olduğunu ve  11 milyar TL ciroya ulaşıldığını söyledi. Yüzde 3.3’lük büyüme olsa da ikinci yarı yılda küçülme tahmini var.

11 milyar lira beş ayda ‘cep’e aktı

Kurlardaki artışlara karşın yılın ilk beş ayını yüzde 3.3 oranıdan büyümeyle kapatan cep telefonu sektöründe, cihazlara ortalama ödenen fiyat da 1.715 TL’den 2.130 TL’nin üzerine kadar çıktı.

Haberin Devamı

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, yılın ilk beş ayında 5 milyonu aşan satış gerçekleştirildiğini ve 11 milyar TL’ye yeklaşan ciroya ulaşıldığını söyledi.

Döviz kuru etkiledi

Pazarın cirosal olarak yüzde 29 seviyesinde büyüdüğünü dile getiren Turnacı, “Seçim ortamı ve kurlardaki artış ise, yılın ikinci yarısında verilerde düşüş yaşanmasına sebep olabilir. Yılsonu itibariyle 11 milyon 500 bin adet civarında satış gerçekleştirileceğini tahmin ediyoruz. 2017 yılında ise 12 milyon 250 bin adet civarında satış olmuştu. Tahmin gerçekleşirse bu yıl da adetsel olarak daralma görebiliriz” dedi.

Turnacı, beş aydaki büyümenin döviz kurları nedeniyle ikinci yarıda küçülmeye yol açacağını da dile getirerek, “Bir önceki sene telefona ödenen ortalama bedel 1.715 TL iken, bu yıl aynı dönemde 2.130 TL olarak görülüyor. Bu fiyat geçişine etki olarak maliyet ya da kur artışının yanı sıra tüketicinin tercih ettiği cihaz modellerini ve farklı ödeme seçeneklerini de gösterebiliriz. 2018 yılı, 2017’ye göre artışla başladı ama kur dalgalanmaları ve seçim iklimi ile bir miktar yavaşlamış görünüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Sektörel sorunlara çözüm istiyoruz’

Cep telefonunun ülke gelişimine katkı yapan bir sektör olduğuna da değinen Turnacı, şunları söyledi: “Sektörümüzün sorunlarını çözmeyi ülkemizin gelişimine sağladığımız katkı olarak görüyoruz. Bu sektörel sorunları sırasıyla çözüme ulaştırmak için gerekli bütün girişimlerde bulunarak, sektörümüze ve ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz.

Önemli bir sektörel sorunumuz da 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nda yaşanan uygulama hataları. Bu hataların giderilmesini bekliyoruz.”

11 milyar lira beş ayda ‘cep’e aktı

Yolcu beraberinde geliyor

Yolcu beraberinde getirilen telefonlara da değinen Mustafa Kemal Turnacı, bu telefonların her geçen yıl artış gösterdiğini belirterek, “Bunlar vatandaşlarımız arasında vergi adaletsizliği yaşanmasına, ayrıca ülkemiz için de vergi ve istihdam kaybına neden oluyor. 2017 yılında 700 bin civarı gelen cihazın 2018’de 800 bini aşacağını tahmin ediyoruz. Neredeyse toplam pazarın yılda 1 ayını yurt dışına pazarına feda etmekteyiz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

2017 yılında 149.20 TL olan verginin, 2018’de 170.70 TL olarak yenilendiğini de aktaran Turnacı, şöyle konuştu: “Bu artış rakamına karşın ülkemizdeki vergilendirmeye göre ciddi avantaj sağlamakta, bu da tüketicileri yurt dışından cihaz edinmeye yöneltiyor. Devletimiz için vergi kaybı oluşmasına, vatandaşlarımız arasında da vergi farklılıklarına sebep olmaktadır. Ayrıca yurt dışından gelen garantisiz cihazlar kayıt dışı teknik servis ağı oluşmasına neden oluyor. Yolcu beraberinde gelen cihazların vergi oranının yükseltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yolcu beraberi cihazlarda, yaz aylarında artış yaşanıyor. Bu konu yurt dışı turistik seyahatlerin yaz aylarında daha sık yapılması etkili oluyor.”

Yazarlar