Tokat 112'Ye Asılsız İhbarlar Azaldı Ama Bitmedi

112'Ye Asılsız İhbarlar Azaldı Ama Bitmedi

21.01.2018 - 11:37 | Son Güncellenme:

.

112Ye Asılsız İhbarlar Azaldı Ama Bitmedi

TOKAT (AA) - Tokat 112 Acil Komuta Merkezine, Sağlık Bakanlığı'nın çalışmasıyla asılsız ihbarlar azalsa da ilginç çağrıların gelmeye devam ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Nurten Sandal Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tokat genelinde 50 ambulans ve 20 istasyonla hizmet verdiklerini söyledi.

Komuta merkezinde her gün 10 personelin görev yaptığını anlatan Aktaş, "Yıllık 450 bin çağrı alıyoruz. Bunun yaklaşık 45 bini vaka. Eskiden gereksiz çağrımız çok daha fazlaydı. Bakanlığımızın çalışmalarıyla düştü." dedi.

Asılsız ihbarların devam ettiğini vurgulayan Aktaş, şunları dile getirdi:

"Biz bu konuda vatandaşlarımızdan daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Biz vatandaşlarımızdan çocuklarının ellerine telefon vermemelerini istiyoruz. Çocuklar bir şekilde telefonun kilidini açarak 112'yi arayabiliyorlar. Geri aradığımızda annelerden şu cümleyi duyuyoruz. 'Ne olacak bir iki dakika çocuğumla konuşun.'"

Haberin Devamı

112 çağrı merkezi personeli Mehtap Telli ise on yıldır çağrı merkezinde görev yaptığını, ilginç ihbarlarla sürekli karşılaştıklarını ifade etti.

Telli, 112 çağrı merkezinin amacı dışında çok arandığını belirterek, "İlginç çağrılarla karşılaşıyoruz. Köpeğin üzerine kapı düştüğünü söylediler. 'Köpeğimin üzerine kapı düştü ambulans gönderir misiniz ?' diyen var. Özellikle üniversite öğrencileri yurttan çıkabilmek için hasta olduğunu ifade ediyor. Ambulans yönlendirmesi yapıyoruz. Arkadaşlar acil olmadıklarını ifade ediyorlar. Bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. Gerçek çağrılara cevap veremiyoruz." diye konuştu.

Çarı merkezi çalışanlarından Kibar Taşkın da gereksiz yere 112 çağrı merkezinin ve ambulansın meşgul edilmesinin gerçek çağrılara zamanında müdahaleye geciktirdiğini vurgulayarak bu konuda herkesten duyarlılık beklediklerini söyledi.

Taşkın, çağrı merkezinde yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Genelde asıl çağrılar ve ambulansı meşgul etme durumları oluyor. Ramazan ayında bir kaza ihbarımız vardı. Bizi 3 saat meşgul etti. Ekipler 3 saat kaza yerini aradılar, bulamadılar. Sonradan asılsız ihbar olduğu belirlendi. İlginç çağrılar alıyoruz. Bir kişi var. 'Eşimin kanı fazla, gelin bunu alın.' diye arıyor."

Personel Hatice Yeşilyurt da "182 hastane randevu numarasını arayacak yaşlı vatandaşlarımız 112'yi arıyorlar ve randevu almak istediklerini söylüyorlar. Asılsız ihbarlar çok fazla oluyor." ifadesinde bulundu.