Gündem 122 ağırlaştırılmış müebbet istendi

122 ağırlaştırılmış müebbet istendi

24.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişiminde Kara Havacılık Komutanlığı’ndaki eylemlere ilişkin davada esas hakkındaki mütalaa açıklandı. Savcı, 86 sanık için birer kez, 36 sanık için de 6 ila 29’ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

122 ağırlaştırılmış müebbet istendi

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığı’ndaki eylemlere ilişkin 151 kişinin yargılandığı davada esas hakkında mütalaasını açıklayan savcı, 86 sanık için birer kez, 36 sanık için de 6 ila 29’ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Savcı, sanıkların bazı suçlardan 5 bin 736’şar yıl hapisle cezalandırılmalarını istedi. Ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenenler arasında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı, Akıncı’dan Çankaya Köşkü’ne getiren eski pilot Uğur Kapan da yer aldı.

Haberin Devamı

Esasa ilişkin mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı Bülent Karakuş, MİT, Genelkurmay Başkanlığı karargahı, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü, TÜRKSAT ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi binalarını vuran helikopter pilotlarının da aralarında bulunduğu 86 sanığın “anayasal düzeni ihlal” suçundan birer kez ağırlaştırmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını talep etti.

Org. Akar’ı götüren pilot

Savcı, bu sanıklardan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı Akıncı Üssü’nden Çankaya Köşkü’ne getiren eski pilot Uğur Kapan ile eski Albaylar Mustafa Durmuş, Oğuz Yalçın ve darbe girişimi sırasında havalanan helikopterleri yönlendiren eski Astsubay İlhan Ocakcıoğlu’nu Genelkurmay Başkanlığı, MİT yerleşkesi, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde şehit edilenler sayısınca “kasten adam öldürmek” suçundan 28’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Savcı, bu sanıkların ayrıca, “kasten adam öldürmeye teşebbüs”, “mala zarar verme” ve “kişiyi hürriyetinden alıkoyma” suçlarından ise 5 bin 736’şar yıl hapsini istedi.

Sanıklardan eski pilotlar Binbaşı Sadullah Abra ile Yüzbaşı Hakan Sandık’ın, Genelkurmay Başkanlığı karargahında şehit edilen 23 sivil ile Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nde şehit bir kişi için, “kasten adam öldürme” suçundan 24’er kez ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmaları gerektiğini belirten savcı, sanıklar eski yarbaylar Mehmet Demirhisar, Murat Karakaş, İlkay Ateş, eski binbaşılar Taha Fatih Çelik, Ali Ercan, Rafet Kalaycı, Yüzbaşı Cebrail Sert, Astsubaylar Talat Ural ve Kadir Bayram’ın da şehit edilen sivil sayısı kadar 23’er kez aynı oranda cezalandırılmalarını talep etti.

21 sanığa beraat talebi

Savcı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde şehit edilenler için de yarbaylar Erdal Başlar ve Eyüp Ünal’ın da aynı suçtan beşer kez ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmalarını istedi.

Sanıklar Bayram Kutlu, Bilgin Kuğu, Gökhan Lütfi Reyhan, Halil Karabulut, Kemal Kocaarslan ve Mustafa Selen hakkında, “silahı terör örgütüne üyelik” suçundan 15 yıla kadar hapis cezası isteyen savcı, 21 sanığın ise delil yetersizliği nedeniyle beraatini talep etti.