Siyaset 13 yıl sonra istifa

13 yıl sonra istifa

23.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, iade ettiği 5 imar dosyasının İBB Meclisi’nden geçmesinden bir gün sonra istifa etti. Topbaş, partisiyle bağının sürdüğüne dikkat çekerek, muhalefete ‘Buradan size ekmek çıkmaz’ uyarısında bulundu. Topbaş’ın istifasının ardından İBB Belediye Meclisi yeni bir başkan seçecek. İstanbul Valisi’nin çağrısıyla toplanacak olan meclis üyeleri arasından, her parti kendi başkan adayını belirleyecek. Yapılacak oylamayla yeni başkan seçilecek.

13 yıl sonra istifa

2004 yılından beri İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı görevini sürdüren Kadir Topbaş, iade ettiği 5 imar dosyasının İBB Meclisi’nden değişikliğe uğramadan geçmesinden bir gün sonra istifasını açıkladı.

Haberin Devamı

“İnsan herşeyi affeder adam yerine konmamayı affetmez” diyen Topbaş, kendisine ‘Kadir Abi’ ünvanını veren İstanbullulara ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek görevi bıraktı. Topbaş, partisiyle bağının sürdüğüne dikkat çekerek, muhalefete de ‘Buradan size ekmek çıkmaz’ uyarısında bulundu.

Sözlerine partisine ve Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek başlayan Kadir Topbaş, 3 dönem üst üste belediye başkanı olma onurunu yaşadığını ve göreve hep emanet olarak baktığını söyledi. Görevi Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı’nda gösterdiği vizyonla yürüttüğünü anlatan Topbaş, şöyle konuştu:

‘İhanet affedilmez’

“Çocuklarımızı hırsız gibi sevdik. Eve hırsız gibi gittik. Yememizi, içmemizi, ibadetimizi aksattığımız dönemler oldu ama görevimizi hiç aksatmadık. Hata yapmamaya özen gösterdik. Hata ile ihanetin birbirine karıştırılmaması gerekir. Hata affedilir ama ihanet asla affedilmez. Bu kente hizmet etmeye çalıştım. Onurlu ve gururluyum. 1 kuruşa muhtaç belediyenin şu an 1 lira borcu yok. Borçlu belediye bırakmıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hiçbir zaman yorgun olduğunu söylemediğini de ifade eden Topbaş, “İstanbul’a hizmet vermek ve hayırla yad edilmek amacımız oldu. Bu da takdir edildi. Vatandaşlarımız da gönüllerinde bana yer verdiler. O yer için teşekkür ediyorum. Orada hep kalmak isterim. Kadir Abi dediler, abilik ünvanı herkese kolay kolay verilmez. Hep bunun altında ezildim. Bugünden itibaren buradaki başkanlık görevim için kentten ve tüm İstanbullulardan müsaademi istiyorum. Beni hoşgörüyle karşılasınlar lütfen. Sizleri Allah’a emanet ediyorum” sözleriyle veda etti.

‘Partimle bağım sürüyor’

“Yönetim tarzım şu; insan her şeyi affeder adam yerine konmamayı affetmez” diyen Topbaş, muhalefete de şöyle seslendi:

“Muhalefet buradan siyaset üretmek istiyor buna müsaade etmem. Ben bugün itibariyle belediye başkanlığı görevimden istifa ettim. Partimden değil. Partimle bağım ve üyeliğim hala devam etmektedir. Partimin her daim destekçisi olacağım.

Haberin Devamı

Buradan muhalefete ekmek çıkmaz. Demogojik siyasetle geleceğe yürüyemezler. Hep söylerim siyaset ya ideal ya menfaat uğruna yapılır derdim hep, biz ideal adamıyız.”

5 imar dosyasını iade etmişti

Topbaş, temmuz ayında İBB Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edildiği halde ‘eksikleri olduğu ve ileride meclisi sıkıntıya sokabileceği’ gerekçesiyle 5 imar değişikliği dosyasını iade etmişti. İmar değişiklikleri Ak Partili meclis üyelerinin oylarıyla değişiklik yapılmadan geçtiğimiz gün bir kez daha onaylanmıştı. Bu gelişme sonrasında CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş, önceki akşam Topbaş’ın istifa edeceğini öne sürmüştü.

Beyoğlu’ndan İstanbul’a

Kadir Topbaş, 8 Ocak 1945 tarihinde Artvin’in Yusufeli ilçesinde dünyaya geldi. Eğitimini İstanbul İmam Hatip Lisesi, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olarak tamamladı. İstanbul Üniversitesi’nde doktora yaptı. Topbaş, 1994-1998 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yürüttü. 1999’daki seçimlerde Fazilet Partisi’nden Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na seçildi. 28 Mart 2004’te Ak Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi. 2004’ten beri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Topbaş, dün istifa etti.

Haberin Devamı

Yeni başkanı İBB Meclisi seçecek

Topbaş’ın istifasının ardından İBB Belediye Meclisi yeni bir başkan seçecek. İstanbul Valisi’nin çağrısıyla toplanacak olan meclis üyeleri arasından, her parti kendi başkan adayını belirleyecek. Yapılacak oylamayla yeni başkan seçilecek. Oylamaların 1’inci ve 2’nci turlarında üçte iki çoğunluk aranacak. Bu turlarda sonuç çıkmazsa, 3’üncü turda salt çoğunlukla yeni başkan belirlenmiş olacak.

Metrobüs, tüneller, raylı sistemler...

Topbaş’ın 13 yılda en fazla mesai harcadığı konu toplu ulaşımdı. 2004’te 45,10 kilometre olan kentin raylı sistemleri 149,95 kilometreye çıkartıldı. Asya ile Avrupa’yı denizin altından birbirine bağlayan Marmaray’ın açılmasının ardından ise pek çok metro ve tramvay hattı da entegre edildi. Haliç metro geçiş köprüsü, tüneller ve meydanlar Topbaş döneminin öne çıkan eserleri oldu. Söğütlüçeşme-Zincirlikuyu-Avcılar-Beylikdüzü metrobüs hattını kente kazandırıldı. 370 kavşak hizmete açılırken, şehrin prestijine katkı sağlayacak 58 caddede düzenleme gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Sıkıntılı geçen son dönem

İstanbul’da 3 dönem belediye başkanlığı yapan Kadir Topbaş, metro, tüp geçit, yol ve peyzaj alanında çok sayıda çalışmaya imza attı. Başta kuleler olmak üzere imar kirliliği, çevre düzenlemeleri ve su baskınları nedeniyle eleştirilerin odağına taşınan Topbaş, en sıkıntılı zamanları ise özellikle son dönemde yaşadı. Metrobüs alımlarında “görevi kötüye kullandığı” iddiasıyla yargılanıp beraat eden Topbaş, oğullarının ortağı olduğu restoranlarda yapılan tadilatlarla da eleştirildi.

Ancak Topbaş ailesini sarsan en önemli gelişme, damadı işadamı Ömer Faruk Kavurmacı’nın FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanması oldu. Tutuklandıktan bir süre sonra sağlık gerekçesiyle serbest kalan Kavurmacı, oluşan kamuoyu tepkisinin de etkisiyle bir süre sonra tekrar tutuklandı. Aynı günlerde belediyenin yayını 1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan bir fotoğrafın çıkması, eleştiri oklarının tekrar Topbaş’a yönelmesine neden oldu.

‘Hedefe konduk’

Dergiyi kapatıp, çalışanları kovduğunu açıklayan Topbaş, o gün sonrasında; “2004’ten göreve başladığım günden bugüne kadar son dönemde artarak şahsıma ve belediye üzerine ciddi provokasyon var. Hedefe konulduk. Anlamak mümkün değil. Dergide yapılan yenilir yutulur bir iş değil. Dergide yapılan adilik ve ahlaksızlıktır. Suç duyurusunda bulunularak gereği yapılacak” açıklamasını yapmıştı.

Fatih’teki arsa

Yine Kadir Topbaş’ın eleştirildiği bir diğer nokta, Fatih’teki bir araziyle ilgili belediyenin tasarrufuydu. Topbaş ailesinin damadının ortağı, 33 milyon liraya aldığı bir araziyi 5 yıl sonra İBB’ye 370 milyon liraya sattı. Bu satışı eleştiren kesimler, FETÖ’ye kaynak yaratıldığı iddiasını dile getirdi. Kadir Topbaş, 2016 faaliyet raporu sunumu sırasında muhalefetten yükselen eleştirilere cevap vermek için de tekrar kürsüye gelerek, “İstanbul’da üç dönemdir başkanlık yapıyorum, bu son dönemim. Canınız çok sıkılırsa çizmelerimizi giyeriz” demişti.