Karabük 150 Çiftçiye “Elektroşoklu Çit” Dağıtıldı

150 Çiftçiye “Elektroşoklu Çit” Dağıtıldı

27.12.2017 - 16:13 | Son Güncellenme:

.

150 Çiftçiye “Elektroşoklu Çit” Dağıtıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı finansmanı ile Karabük’te Arıcılar birliğine üye 50 ve üzeri kovanı bulunan 105 çiftçiye 250 bin 809 TL bütçeli proje ile ‘Elektroşoklu Çit’ler hak sahiplerine düzenlenen törenle teslim edildi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonunda düzenlenen törene Vali Kemal Çeber, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Proje hakkında bilgiler veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Şahin, “Proje ile ayılardan kaynaklı başta arıcılar olmak üzere sebze-meyve yetiştiriciliği yapan çiftçilerde meydana gelen zararların önlenmesi amaçlanmaktadır. Elektroşoklu çit sisteminde bulunan ve güneş enerjisiyle çalışan akü yardımıyla, çitlere kısa aralıklarla çok hafi dozda elektrik verilerek yaban hayvanlarına hiçbir zarar vermeyen elektroşoklu çitler sayesinde hayvanın ürkerek kaçması hedefleniyor. Elektrikli çit sistemi hayvanların kısa, kesin fakat güvenli bir elektrik şoku ile kontrolüne imkân veren bir sistemdir. Bu elektrik şoku hayvanın hafızasında kalıcıdır ve asla unutmaz. Elektrik çitinin kullanımda fiziksel bir gerilim söz konusu değildir. Çünkü hayvan bir kez şoku algıladıktan sonra çite bir daha yaklaşmaz. Bugün ayrıca örtü altı sebze üretimini yaygınlaştırmak, sebze üretim sezonunu daha da genişleterek turfanda sebze üretimini gerçekleştirmek, çiftçilerin birim alandan daha fazla kazanç elde etmelerini sağlamak amacıyla 14 çiftçimize 525 m sera malzemesini hak sahiplerine teslim edeceğiz.” dedi.
’Mesleği ne olursa olsun doğandan kopmamalıyız"
Vali Çeber ise, okuduğu bir kitapta, ‘Bala gıda gözüyle bakmayın, bal gıda değildir ilaçtır, balı bir gıda gibi tüketmeyin günde bir tatlı kaşığından fazla yemeyin, bir hap alır gibi alın’ dediğini kaydederek, “ Ben olaya biraz daha kümülatif bakmayı tercih ediyorum. İçinizden birçoğunuz hatırlar 1950’li 1960’lı yıllardaki Karabük tarım, hayvancılık ve arıcılığıyla bugün bir değil, çok gerilemişiz. Bunun tabi çok değişkeni var, burası bir sanayi kenti bununla övünüyoruz, gurur duyuyoruz ama bazen böyle gurur duyduğunuz, övündüğünüz şeylerin ilaçlar gibi yan etkileri oluyor. Bunu da, kenti kent yapan sanayi hamlesinin yan etkisi olarak düşünebiliriz. Geçmiş yıllarda 70-80 bin büyükbaş hayvanımızdan bahsediliyor oralardan bugün 7-8 binlere gerilemişiz. Kimse mesleği ne olursa olsun doğadan kopamaz, benim bir sürü meslektaşım, doktor, hâkim arkadaşımın her birinin birer hobi bahçeleri var. Bu hem bizim genlerimizde var kopamayız, hem de mecburuz. Çiftçi, arıcı üretmezse en yüksekteki devlet memurumuz ne yiyecek. Bugün sizlere teslim edeceğimiz çitlerimizin ve seralarımızın hayırlı olmasını diliyorum. Hepinize hem hâsılanın hem de hâsılatın bol olduğu sezonlar geçirmenizi temenni ediyorum. Birkaç gün sonra gireceğimiz 2018 yılı da her belayı geride bıraktığımız, sizin sektörünüz anlamında da çok bereketli bir yıl olur.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Elektroşoklu Çit ve sera malzemesi almaya hak kazanan çiftçilere ürünleri Vali Kemal Çeber ve protokol üyeleri tarafından teslim edildi.