Ekonomi 150 milyon dolarlık dijital kale

150 milyon dolarlık dijital kale

27.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Yatırım Ajansı’nın Başkanı Arda Ermut, “NGN grubunun İstanbul’da yaptığı yeni veri merkezi yatırımı, yerli ve milli teknoloji hamlesi için stratejik önem taşıyor” dedi.

150 milyon dolarlık dijital kale

2005 yılından bu yana teknoloji alanında faaliyet gösteren NGN grubu, Türkiye Yatırım Ajansı’nın projenin fikrinden, tamamlanmasına büyük katkı yaptığı İstanbul, Tuzla’da yer alan “Star of Bosphorus” adlı datacenter (veri merkezi) yatırımını açtı. “Dijital kale” sloganıyla tanıtılan merkez, şirketlere bulut, güvenlik, uygulama yönetimi, felaket kurtarma, yedekleme, veri depolama, barındırma başta olmak üzere birçok alanda uluslararası standartlarda hizmet sağlayacak. İsviçre merkezli ADM Ventures grubunun yönettiği NGN firması, ‘Star of Bosphorus’ yatırımını önceki akşam iş dünyasından geniş katılımın olduğu İstanbul’da Four Seasons Bosphorus otelinde gerçekleştirdiği geceyle tanıttı.

Haberin Devamı

Güvenlik için önemli

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Türkiye Yatırım Ajansı) Arda Ermut, etkinlikte yaptığı konuşmada, veri gibi oldukça önemli ve hassas bir alanda yatırım yapan NGN grubunun Türkiye için stratejik bir yatırıma imza attığını söyledi.

150 milyon dolarlık dijital kale

“Veri merkezi yatırımı, bilgi güvenliğinin ve bilginin korunmasının çok önemli olduğu bu dönemde, finans sektörü başta olmak üzere diğer birçok sektör için büyük önem arz ediyor” diyen Ermut, şöyle devam etti:

“Bu yatırım aynı zamanda yüksek teknoloji içeriyor. Bizler Ajansı olarak yatırım çekerken özellikle teknoloji transferi sağlayacak, yüksek katma değerli yatırımlara ve sektörlere öncelik veriyoruz. Dolayısıyla, NGN’in bu yatırımı bizim için çok önemli, çünkü ülke olarak katma değer zincirinde daha üst sıralara çıkmak için bu tarz yatırımların öneminin farkındayız.”

Haberin Devamı

Ülkemize yatırım

Teknoloji alanında Türkiye’ye çok değerli bir yatırım kazandırmanın gururunu yaşadıklarını anlatan NGN Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su İnanç Erol, “Ülkemize değer katmayı, istihdama katkıda bulunmayı, yatırım yapmayı ve yatırım yapılmasına olanak sağlamayı ilke edinmiş bir şirket olarak çok önemli bir adım attık” dedi.

‘İşin öncüsü olacağız’

Star of Bosphorus’u 150 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiklerini anlatan NGN CEO’su İnanç Erol, şöyle devam etti: “Hedefimiz salt bir veri merkezi sunmaktan çok ileride. Bu merkez yeni standartlar belirleyecek. NGN, teknolojideki gelişmelerin takipçisi değil, öncüsü olmak için kısa zamanda çok yol aldı, bundan sonra da dijitalleşmenin o müthiş hızıyla yarışmaya devam edeceğiz.”

‘Depreme karşı’ sismik izolasyon

Teknoloji iş ortağı Rus CROC olan NGN, başta bankacılık ve finans, üretim, telekomünikasyon, perakende ve kamu olmak üzere birçok sektöre veri merkezi alanında yeni standartlar getirecek.

Star of Bosphorus, Türkiye’de Uptime Enstitüsü Tier III sertifikasına sahip ilk operatör bağımsız ticari veri merkezi olarak dikkat çekiyor. 16 MW toplam gücü ve 5 bin m2’lik beyaz alanda 2 binin üzerinde standart kabinetin işletimini gerçekleştirilebiliyor.

Haberin Devamı

Yatırımın lokasyonu (Tuzla) kolay ulaşım, kesintisiz güç temini ve risklere uzaklık gibi önemli konum kriterleri dikkate alınarak seçildi.

Merkezde deprem etkisini en aza indirmeye yönelik tasarlanmış sismik izolasyon sistemi var. Veri üssü, son 2.500 yıldaki sismik olayların korelasyonu dikkate alınarak depremde operasyonun devamlılığını sağlamak üzere tasarlanmış durumda.