Siyaset 16 bakanlık, 9 kurul 4 ofis görev yapacak

16 bakanlık, 9 kurul 4 ofis görev yapacak

23.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni sistemde yürütme sistemi 16 bakanlık, dokuz kurul ve dört ofisle sekiz başkanlık tarafından yapılandırılacak. Yeni sistemle “güçlü koordinasyon ve verimli yönetim” hedefleniyor...

16 bakanlık, 9 kurul 4 ofis görev yapacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ana hatlarını anlattığı yeni yönetim sisteminin detayları belli oluyor. “Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına taşıma” hedefi ile oluşturulan sistemin “yalın”, “makamların azaldığı”, “yeniliklere hızlı adapte olan”, “insan kaynağının gelişmesine imkan sağlayan”, “dijital dönüşümü gerçekleştiren”, “karar alma süreçlerini hızlandıran”, “küresel rekabet gücünü yükselten”, “ortak aklı kurumsallaştıran”, “yetki ve sorumlulukları net” bir yapı ortaya koyacağı kaydediliyor.

Haberin Devamı

Bakanlıklar azaldı

Yeni modele göre, etkin bir koordinasyon için bazı bakanlıklar birleştirilerek bakanlık sayısı 26’dan 16’ya düşürülüyor. Yeni yapılanma kapsamında bazı bakanlıkların da isimleri değişecek. Buna göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, “Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı” adıyla; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı” adıyla; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı, “Tarım ve Orman Bakanlığı” çatısı altında; Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı ise “Dışişleri Bakanlığı” adıyla birleştirilecek.

Ekonomide üç

Ekonomi alanında altı olan ilgili bakanlık sayısı da üçe inecek. Ekonomi Bakanlığı da kaldırılacak. Hazine Müsteşarlığı yeni yapılanmada Maliye Bakanlığı çatısı altında olacak. Maliye Bakanlığı’nın adı ise “Hazine ve Maliye Bakanlığı” olarak değiştirilecek.

Haberin Devamı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın adı ise “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı” olacak.

Dokuz kurul

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile oluşturulacak dokuz kurul politika önerileri yapacak, bilimden, sağlık ve gıda politikalarına kadar stratejik ve uzun vadeli vizyonlar geliştirecek. “Yerel Yönetim Politikaları Kurulu”, “Sosyal Politikalar Kurulu”, “Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu”, “Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu”, “Hukuk Politikaları Kurulu”, “Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu”, “Ekonomi Politikaları Kurulu”, “Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu”, “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu” adlarıyla oluşturulacak yapılanma ile sivil toplum kuruluşları, akademi ve sektör temsilcilerinin de sisteme adapte edilmesi hedefleniyor. Bu kurullar bakanlıkların politikalaırnda da etkin rol alacak.

16 bakanlık, 9 kurul 4 ofis görev yapacak

‘Bu sistem kendimize özgü bir sistemdir’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı ATV yayınında yeni modeli oluştururken sorunları masaya yatırdıklarını belirterek, “Bizim sorunlarımız, diğer ülkelerle farklılık gösteriyor. Dolayısıyla ortaya koyduğumuz modelin de kendimize özgü olması gerekir dedim. İşte ‘biz bu modele Türkiye modeli diyoruz’ dedim, çok eleştiri aldım. Varsın alayım. Ama bunun bir markası olması lazım. Bu marka da Türkiye modeli. Bu sistem bizim 2023 hedeflerimize, 2053 ve 2071 vizyonlarına da katkı sağlayacak kendimize özgü bir sistemdir. Patenti bize ait. Bununla böyle yürüyeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni sistemde bakanlıkların birleşmesi sonucu belli imkanların da elde edileceğine işaret eden Erdoğan, “Bu yeni yapı, milletin hayal ettiği projeleri hayata geçirmek için bizlere çok ciddi bir zaman tasarrufu sağlayacak. Bu durum bir yandan daha çok proje üretmemize ve hayata geçirmemize imkan sağlayacak.

Diğer yandan da küresel rekabette ülkemizin hak ettiği konuma ulaşmasının önünü açacak. Artık durmak bizim için yok. Koşacağız, üreteceğiz ve bunu hep birlikte başaracağız” dedi.

Erdoğan, yeni sistemin ülkeyi bürokrasiden nasıl kurtaracağı ve bu konuda yaşadığı sıkıntıların sorulması üzerine de, “Aşağıda bürokratlarına bir talimat veriyorsun, bürokrat kendine göre bir oyalama politikası güdüyor. Başbakan olsanız da bunu yapıyor, cumhurbaşkanı olsanız da bunu yapıyor.

Haberin Devamı

Bunun birçok örneği var. Başkanlık sistemi işte bunu ortadan kaldırıyor. Başkanlık sistemiyle adımı attığımız andan itibaren birçok olaylar var ki yoluna girecek bunu şimdi açıklamam doğru değil çünkü açıkladığım taktirde başka sıkıntılar meydana gelebilir” ifadesini kullandı.

Güçlü koordinasyon ve verimli yönetim hedefi

Yeni sistemde ayrıca tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek olan doğrudan cumhurbaşkanına bağlı dört ofis kurulacak. “Finans Ofisi”, “İnsan Kaynakları Ofisi”, “Dijital Dönüşüm Ofisi” ve “Yatırım Ofisi” adlarını taşıyacak bu birimler, “insan kaynağının etkin ve verimli kullanımı”, “dijital dönüşüm ve hizmet kalitesinin artırılması”, “Türkiye’nin yatırım alanında cazibe merkezi haline getirilmesi” ve “yeni finansal enstrümanların geliştirilmesi”nde rol alacak. Bu ofisler, Erdoğan’a en yakın çalışacak birimler olacak. Söz konusu yapılanma ile “ekonomide netlik ve büyüme” hedeflenirken, “Yatırım Ofisi” ile büyük yatırımlar takip edilecek ve desteklenecek. “Dijital Dönüşüm Ofisi” ile bürokrasinin azaltılması hedefleniyor. Bu ofislerin başına kimlerin getirileceği ise daha sonra açıklanacak.

Haberin Devamı

Yeni yönetim modelinde bu ofisler ve kurullar ile koordineli çalışacak başkanlıklar sayesinde, “güçlü koordinasyon ve verimli yönetim” hedefleniyor. Yeni dönemde çalışacak sekiz başkanlık arasında; Genelkurmay, MİT, Savunma Sanayii, MGK, Diyanet İşleri, Devlet Denetleme Kurulu gibi var olan başkanlıkların yanı sıra, “İletişim” ve “Strateji ve Bütçe” gibi yeni başkanlıklar da yer alacak.

Yardımcılıklar belirlenecek

Erdoğan’ın kaç cumhurbaşkanı yardımcısı ile çalışacağı ise netleşmedi. Meclis’teki ortaya çıkacak tabloya göre bu sayının birden dörde kadar değişebileceği ifade ediliyor. Meclis’te çoğunluğun Ak Parti tarafından sağlanması halinde bir başkan yardımcısının görev yapması bekleniyor.

‘Daha az bürokrasi’

Yeni sistemin en önemli hedeflerinden birisi ise, “bürokrasi ve karar alma süreci” olacak. Bürokraside kademeler azaltılarak görev alanları netleştirilecek ve yetki karmaşasının önüne geçilecek. Türkiye’nin insan kaynakları envanteri oluşturularak yetenekler keşfedilip, “Genç Yetenek Projeleri” başlatılacak. Tersine beyin göçü projeleri, kamu çalışanlarının performansını ve memnuniyetini artıracak projeler yapılacak.