Gündem 1700 kişilik liste darbeyi öne çekti

1700 kişilik liste darbeyi öne çekti

24.07.2016 - 12:50 | Son Güncellenme:

FETÖ’cü askerlerin iddiaya göre darbeyi Eylül-Ekim aylarında yapmayı planladığı ortaya çıktı. Ancak İzmir’de süren FETÖ soruşturmasında bin 700 generalin gözaltı listesine alındığını duyunca darbe tarihini öne çekti.

1700 kişilik liste darbeyi öne çekti

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) halkın karşı koymasıyla başarıya ulaşamayan darbe girişiminin, Eylül -Ekim aylarında yapılmak üzere planlandığı ortaya çıktı. Ancak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nda FETÖ'cü subaylara yönelik yürütülen soruşturma nedeniyle darbenin erkene çekildiği öğrenildi. İddiaya göre MİT ve Genelkurmay Başkanlığı, FETÖ'nün subaylarına yönelik uzunca bir süre çalışma yürüttü. Bu çalışma kapsamında bin 700 kişiden oluşan FETÖ'cü asker listesi oluşturuldu. Bu liste kapsamında gözaltına alınacağını anlayan askerler, darbeyi erkene çekti. Bin 700 kişilik listede, darbeci emir subaylarının ise bulunmadığı öğrenildi.

EMRİ TEST ETTİ

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre soruşturma kapsamında yapılan araştırmalarda ise darbe günü yaşananların detayları ortaya çıkıyor. Soruşturmadaki bilgilere göre, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, 15 Temmuz saat 16.00'daki ziyaretinde FETÖ'cü bir subaydan gelen “Kara Havacılık Okulu'nda saat 19.00 civarında 3-4 helikopter havalanacak. Kanunsuz, tehlikeli işlere girişebilirler” ihbarını paylaştı. Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ı Kurmay Başkanı Korgeneral İhsan Uyar ve Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Metin Gürak ile birlikte okula göndererek emre uyulup uyulmadığının test edilmesini istedi.

HAREKETLİLİK YOKTU

Orgeneral Çolak, Kara Havacılık Okulu'nu arayarak kendisine bir uçak hazırlanması talimatını verdi. Çolak gittiğinde uçağın hazır olduğunu, emrine itaat edilmiş olduğunu gördü. Bir süre uçağı hazırda bekleten Çolak, etrafı dolaştı. Çolak, herhangi bir hareketlilik göremeyince de Genelkurmay Karargahı'na geri döndü. Renk vermeyen darbeciler girişimi, Çolak ve ardından Gürak ayrıldıktan hemen sonra başlattılar.

EMİRLERİ DİNLEMEDİLER

Akar, MİT'ten gelen bilgi üzerine sadece Kara Havacılık Okulu ile de kalmıyor, terörle mücadele bölgeleri dahil Türkiye genelindeki birliklere kışladan çıkmama emri veriyor. Bu emirle birlikte darbenin öğrenildiği düşünülerek gece 03.00'de planlanan girişimin başlama saati öne çekiliyor. Ancak darbe girişimi tugay komutanlarının bilgisi dahilinde olduğu için emir dinlenmiyor. Askeri kaynaklar, MİT'ten verilen bilginin bir istihbarat olmadığını, sadece önlem istendiğini belirtiyorlar.

İSTİHBARAT DEĞİL İHBARDI

Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Abidin Ünal bu durumu personeline şöyle aktarıyor: “15 Temmuz 2016 Cuma günü saat 16:00 sularında Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından verilen bilginin Darbe Girişimi ile ilgili olduğu iddiası doğru değildir, konu sadece uçuş yasağını içermekteydi; bu emri alınca da gereğini yerine getirdik.” Askeri kaynaklar ise, MİT'in istihbarat vermediği sadece ihbar ilettiğini belirtiyor. Askeri kaynaklara göre MİT, istihbarat olsaydı bunu Genelkurmay'la değil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la paylaşırdı.

"GETİRİLEN ÇAYLARI İÇMEDİM"

Akın Öztürk'ün, “Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Akıncı Üssü'nde darbeci generallerle çay içtiği” yönündeki ifadeleri askeri kaynaklarca yalanlandı. Akar'ın yakın çevresine “Getirilen çayların hiçbirini içmedim” dediği bildirildi. Akar'ın olay gecesi sadece 2 kez su getirilmesini istediği ve bu suları içtiği öğrenildi. Sadece su içerken ellerindeki bağların çözüldüğü aktarıldı.