Gündem 1700 yıllık Ayasofya’ya cam kapı

1700 yıllık Ayasofya’ya cam kapı

31.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

1700 yıllık Ayasofya’ya cam kapı

Bursa son günlerde tarihi binalarına yapılan tarihi olmaktan uzak restorasyon çalışmalarıyla gündeme geliyor. Geçen günlerde Bursa’daki 1905’te yapılan tarihi Tophane Saat Kulesi’ne son restorasyonda PVC kaplama kullanıldığı, Yıldırım Bayezid’in Ulu Cami batı kapısı karşısında 1425’te Vaiziye Medresesi olarak yaptırdığı hanın yolunun demir parmaklıklarla kapatıldığı, 1508’de yaptırılan Pirinç Han’daki bir dükkânın ahşap kapısının çelik kapıyla değiştirildiği ortaya çıkmıştı. Kentteki bilinçsiz restorasyonlara bir yenisi daha eklendi. Bu kez İznik ilçesindeki 1700 yıllık Ayasofya Orhan Camii’ne, restorasyon çalışması kapsamında cam kapı ve buzlu camlar takıldı.

Haberin Devamı

‘Müteahhitlere bırakılamaz’

İznik Müzesi’nin eski müdürü Taylan Sevil, “Burada resmen rezillik yaşanmıştır. Ayasofya olmazsa İznik’te inanç turizmi olmaz. Restorasyon adı altında 1700 yıllık tarihi esere cam kapı, pencerelerine buzlu cam mı takılır? Bu onarım ve restorasyon işi müteahhitlere bırakılacak iş değil. Restoratör uzmanların işletiminde ve bizzat restorasyon elemanlarının çalışmasıyla yapılacak iştir. Aksi halde buzlu cam kapı da olur, şeffaf kapı da olur. Bundan daha kötü bir şey olamaz” diyerek, tepki gösterdi.

1331’de camiye çevrildi

787 yılında, Hıristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı, 7’nci Konsül’ün toplandığı Ayasofya Kilisesi, 1331’de Orhan Gazi’nin İznik’i fethetmesiyle camiye çevrildi. Daha sonra müze olarak hizmet verilmeye başlanan Ayasofya, 2007’de restorasyon kapsamına alındı. Tarihi yapı, 2011’de minaresinden sabah ezanı okunup, bayram namazı kılınmasıyla tekrar cami olarak kullanılmaya başlandı. Erken Bizans Dönemi’nde inşa edilmiş kiliseye, cami olmadan önce Ortodoks’lar hacı olmak için geliyordu.