Diğer 18 saniye olacak

18 saniye olacak

13.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ramil Gukiyev, 19.19 ile Jamaikalı Usain Bolt'a ait olan 200 metre dünya rekoru için iddialı konuştu.

18 saniye olacak

Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 20.09’luk derecesiyle bu mesafede altın madalya alan ve Türkiye adına bir ilki gerçekleştiren Azerbaycan asıllı atlet, “200 metre 18 saniyede koşulabilir. Farklı antrenman teknikleriyle başarılabilir. Zamanla yapan olacaktır” dedi

Haberin Devamı

Türkiye’nin Dünya Atletizm şampiyonalarındaki ilk altın madalyasını alan Ramil Guliyev, ülkesi Azerbaycan ve Rusya’da da geniş yankı uyandırdı. Londra’daki 16. Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 200 metre finalinde 20.09’luk dereceyle altın madalyayı boynuna takan 27 yaşındaki sporcu, Rus basınına olan röportajında hakkında merak edilenlerle ilgili samimi cevaplar verdi, 19.19 ile Usain Bolt’a ait 200 metredeki dünya rekoru için iddialı bir açıklama yaptı.
Dünya şampiyonasının ardından milyonların idolü oldun. Bu madalya sen ve diğer atletler için ne ifade ediyor?
Türk atletizminin ilk altını olması nedeniyle benim için de çok özeldi. İnsanlar kendi gücüne inanmayarak kendisini kısıtlıyor. Aslında atletlerin yapabileceklerinin sınırı yok. 200 metrenin 18 saniyede koşulabileceğine inanıyorum. Farklı antrenman teknikleriyle bu başarılabilir. Zamanla bunu başaran olacaktır.
Sıradaki hedefin ne ve 2020 Tokyo’da yalnızca 200 metrede mi madalya bekliyorsun?
Şimdiki hedefim 200 metreyi 19.70’te koşup Avrupa rekoru kırmak. 100 metrede 9.97 koşmuşluğum var. Bir kaç yıl önce aşil tendonumdan geçirdiğim operasyon nedeniyle zor iyileştim. Neyse ki bu sezon düzgün idman yapabildim. Start ile ilgili eksiklerimi giderdiğimde olimpiyatta madalya ve 100 metre derecesi mümkün hale gelecek.
Bayrak yanıtı
Azerbaycan senin Türkiye’ye gidişine engeller çıkardı. Bu yüzden bir çok yıl kaybettin. Neden seremonide sadece Türkiye bayrağını tercih etmedin?
Vatanım Azerbaycan’a karşı hiçbir zaman sorunum olmadı. Zaten neden olsun ki! Benim iyi olmamı istemeyen yöneticiler vardı. Çalışmam için, uluslararası arenada Azerbaycan’ı temsil etmem için uygun koşulları yaratmadılar. Ben bu yüzden ülkeyi terk ettim.
Artık kendini tamamen bir Türk vatandaşı gibi hissediyor musun?
Azeriler ve Türkler iki kardeş halk. Bu yüzden son derece doğal hissediyorum. Dillerimiz birbirine çok benziyor, iki ay içinde hemen Türkçe konuşmaya başladım.
Rusya beni istedi
Nerdeyse Rusya adına yarışacaktın, öyle değil mi?
Öncelikle Rusya’dan bir teklif aldım. Ancak sonrasında nedense süreç kesintiye uğradı. Türkiye ile ise bir kaç haftada anlaşmaya vardık.
‘Sovyet okulunun bir ürünüyüm’
Sovyetler Birliği’nde doğdun ve orada büyüyüp yetiştin.
Elde ettiğim zaferin kökleri Sovyetler Birliği’nden geliyor. Orada doğdum ve Sovyetler Birliği atletizm okulunun bir ürünüyüm. Rus Milli Takımı antrenörü Oktai Mirzoev’in de bu başarıda payı büyük. Kendisi babamın yakın arkadaşıydı, bana çok yardımı dokundu.
‘Bolt bana cesaret verdi’
Bolt ile ne kadar yakın olduğunuz görülebiliyor. Kendisinin desteği senin için ne kadar önemli?
Böylesine muhteşem bir atletin desteğini hissetmek beni çok mutlu etti. Kendisi bana şans diledi. Tabii böyle birinden bu destek gelince daha da bir cesaretleniyorsunuz. Ne yazık ki Usain Bolt emekliye ayrılıyor. Her sporcu bir gün yolun sonuna geliyor. Bolt çağı artık sona erdi. Umarım şimdi başlayan bizim dönemimiz olur.
‘Videolarımı izlesinler’
Rusya’da idman yapıyorsun. Rus sporcuların daha hızlı koşmalarına yardımcı olmayı düşünür müsün?
Onları daha hızlı koşturmak benim için zor olacaktır. Şu an bununla ilgili ne yapabilirim bilemiyorum. Ancak ilerde böyle bir düşüncem olursa, o zaman seve seve yardım ederim. İnternette çalışmalarımı sergilediğim kendime ait bir kanalım var. Burdan belki yararlı bir şeyler öğrenebilirler.
Rakibe göre strateji
Ramil Guliyev’in antrenörü Oleg Mukhin Rus basınına açıklamalarda bulundu. Tarihi zaferin nasıl elde edildiğine dair önemli detayları paylaşan Mukhin, “Ramil’in kazanabileceğini biliyordum. Rusya’da sprint üzerine bilimsel çalışmalar yürüten bir yakın arkadaşım var. Rakiplerle ilgili tüm bilgileri yarış öncesinde kendisinden temin ettik. Bu bilgilerden yola çıkarak eleme, yarı final ve final için ayrı ayrı stratejiler oluşturduk ve başardık” dedi.
Guliyev’in hocası şöyle devam etti: “Ramil hâlâ Azerbaycan vatandaşı. Benim de orda pek çok arkadaşım var ve sevdiğim bir ülke. Ramil’i zaten Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de tebrik etti. Ülkemize borcumuzu ödediğimiz ve onun da bayrağını stadyumda dalgalandırdığımız için mutluyuz. Öte yandan üç yıllık karantinası olmasaydı, Ramil bu başarıyı üç yıl önce yakalayabilirdi de.”