Ekonomi 2019 derlenme toparlanma yılı

2019 derlenme toparlanma yılı

24.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Yılın ilk yarısı dengelenme, ikinci yarı toparlanma dönemi olacak. Ekonominin temelleri sağlam. 2019 yılında yüzde 2.3 büyüme hedefini tutturacağız” dedi

2019 derlenme toparlanma yılı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, büyümede 2019 için belirlenen yüzde 2.3 hedefinin halen ulaşılabilir olduğunu, tepe noktasına ulaşan enflasyonda ise belirlenen hedefi Merkez Bankası ile bağımsız ancak yakın işbirliği ile gerçekleştirmek için çalıştıklarını söyledi. Albayrak, Davos’ta yaptığı açıklamalarda ve verdiği röportajlarda, mali disiplinden geçmişte olduğu gibi seçim dönemlerinde bile taviz verilmeyeceğine dikkat çekerek, “Sözüme güvenin, mali disiplinden taviz yok” dedi. Albayrak, ekonomide resesyon öngörmediklerini ancak 2018 son çeyrek ve 2019 ilk çeyrekte büyümenin bir miktar zayıf kalabileceğini belirtti. Albayrak, “Türk ekonomisinin eşsiz avantajları var. Türkiye’nin genç ve eğitimli iş gücü bunlardan biri” dedi.

Haberin Devamı

2019 derlenme toparlanma yılı

‘Büyüme hız kazanacak endişem dış konjonktür’

Albayrak, büyüme için bu yılın ilk bölümünü yeniden dengelenmenin bir devamı olarak özetlerken ikinci yarısında ise toparlanmanın daha belirgin olacağını da belirterek şöyle konuştu:

“İthalat talebindeki daralma 2019 yılında iç talebin yavaşlaması ile devam edecek. Net ihracatın büyümeye pozitif katkısı olacak. Ekonomik ve finansal koşulların normalleştiğini görüyoruz. Yurtiçi ve eurobond getirileri, CDS oranları ve kredi oranları önemli ölçüde düştü. Tek endişem dış konjonktürdeki zorluklar olabilir, olası bir küresel bir durgunluk, küresel ticaretin küçülmesi. Ancak, şu ana kadar ufuktaki bulutlar tehdit edici görünmüyor. Bu yüzden, 2019’da hedeflediğimiz büyümeyi göreceğiz.”

Haberin Devamı

2019 derlenme toparlanma yılı

‘Asgari ücretin enflasyona etkisi sınırlı olacak’


Asgari ücret artışının enflasyona 1.5-2 puan etkisi olacağı görüşlerine karşılık olarak Albayrak, şöyle yanıt verdi: “Analitik bir bakış açısıyla, bu argüman hakkında iki önemli şüphem var. Bunlardan ilki, Türkiye’de TÜFE’nin temel etmeni uzun zamandır döviz kuru. Asgari ücretliler genellikle paralarını temel mal ve hizmetlere harcıyorlar. Bu yüzden, bu cephede oldukça sınırlı bir döviz talebi bekliyorum. Dolayısıyla, döviz kurundaki etki hiçe yakın olacak. İkincisi, ekonominin durumu ile ilgili. Negatif bir çıktı açığımız var. Toplam talep, toplam arzdan düşük. Asgari ücret artışı, bazı mal ve hizmetlerde artan talebe dönüşecektir. Ancak, kapasite kullanımı göz önüne alındığında, ekonominin artan talebi karşılamak için ek mal ve hizmetler üretmek için yeterli alana sahip olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, asgari ücret artışının enflasyon üzerindeki etkisi konusunda iyimserim. Etkisi oldukça hafif olacak.”

‘Yüzde 2.3 büyüme hedefi ulaşılabilir durumda’

Albayrak, “Şu anda resesyon öngörmüyoruz... 2019 büyüme hedefleri hâlâ ulaşılabilir... Bu yılın ilk bölümü yeniden dengelenmenin devamı, ikinci bölümü toparlanma olacak. Yeni Ekonomi Programı hedeflerimize sadık olduğumuzu söyleyeyim. Son verilere göre, 2018 son çeyrek ve 2019 ilk çeyrekte büyüme biraz daha yumuşak olabilir, ancak bundan sonra güçlü bir toparlanma olacağı görülüyor. Güçlü dış talep görüyoruz. Ve turizm güçlü olmaya devam edecek. Bu faktörler, iç talepteki yavaşlamanın dengelenmesine yardımcı oluyor. Bu noktada, yüzde 2.3 büyüme hâlâ ulaşılabilir durumda” diye konuştu.

Haberin Devamı

2019 derlenme toparlanma yılı

Tasarruf modunda ekonomiye ince ayar

Albayrak, “Bütçede, geçen yılın ilk yarısındaki kaymalara rağmen, yıl sonu hedeflerimize ulaştık. Bu, ikinci yarıda harcamadaki önemli bir düşüşle mümkün oldu. Tam tasarruf modundayız ve bu, bu yıl da devam edecek” dedi. Albayrak, “Mali disiplinden vazgeçmek söz konusu değil. Her zaman mali disiplin uygulanıyor bugün de geçmişte de seçim dönemlerinde bile. Popülist adımlara yer yok” diye konuştu. Albayrak, şunları söyledi:

“Ekonomik aktiviteyi desteklemek, ekonominin kırılgan kesimlerini korumak, finansal koşulları kolaylaştırmak için bazı önlemler alıyoruz. Ancak bunlar, daha geniş politikamızdan sapma anlamına gelmiyor. Ekonomiyi desteklemek adına atılan adımlar hedeflere ulaşmak için ince ayarlardır. İstihdam tabanını ve üretim tabanını korumak için bazı sektörlere seçici, zamanlıca ve ölçülü mali teşvikler uyguluyoruz. Mali disiplinden tavize gelince, sözüme güvenin; gerçekleşmeyecek...”

Haberin Devamı

20 milyar $’lık kredi yeniden yapılandırıldı

Albayrak, bankacılık sektörünün kredileri yeniden yapılandırmasının bankalara ağır bir yük getirdiği eleştirilerini değerlendirirken, “Şimdiye kadar, kurumsal kredi yapılandırmaları 20 milyar doların (118 milyar TL) biraz üzerinde bir miktara ulaştı. İkinci ve üçüncü kademe kredilerini hesaba katarsanız, bu rakamın anlamı kötü kredilerin önemli bir kısmının halihazırda yapılandırılmış olmasıdır, yani bu mesele büyük ölçüde geride kaldı” dedi.

Tepe noktası görüldü enflasyon inişe geçti

Albayrak, “Veriler, enflasyonun ekim ayında zirveye ulaştığını gösteriyor ve o zamandan beri hem manşette hem çekirdek enflasyonda, hem tüketici hem de üretici fiyatlarında bir düşüş görüyoruz” dedi. Nisan ve mayısta çok güçlü bir baz etkisinin ortaya çıkacağına dikkat çeken Albayrak, “Bunun yanı sıra iki yıllık kuraklık koşullarından sonra yağış açısından çok daha iyi bir yıl görmek üzereyiz ve bu çok daha makul gıda enflasyonu demek” dedi.

Haberin Devamı

Yeni Ekonomi Programı’nda enflasyon hedeflerinin Merkez Bankası ile koordineli olarak belirlendiğine dikkat çeken Albayrak, “Hedefleri bağımsız olarak, ancak yakın işbirliği ve eşgüdüm içerisinde gerçekleştirmek için çalışıyoruz” dedi.

‘Merkez’in martta ne yapacağını bilmiyorum’

Bir sonraki Para Politikası Kurulu (PPK) kararında faiz indirimi olup olmayacağı sorusuna ise Albayrak, “Merkez Bankası işini yapıyor. Mart ayında ne yapacaklarını bilmiyorum. Ama bir şeyi biliyorum, ne yaparlarsa yapsınlar; analitik bir titizlikle yapıyorlar” yanıtını verdi.

Merkez: Belirgin düşüş öngörülüyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı özetinde ise, temel mal grubu enflasyonundaki düşüşte, Türk Lirası’ndaki değer kazancı ve iç talepteki zayıflamanın etkili olduğunun değerlendirildiği belirtildi. Özette, “Ocak ayında başta elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki ayarlamaların yanı sıra çeşitli illerde şebeke suyu fiyatlarında yapılan indirimlerin de etkisiyle enerji grubu yıllık enflasyonunda belirgin bir düşüş öngörülmektedir” denildi.