Gündem 21 Mart Dünya Süt Günü

21 Mart Dünya Süt Günü

21.05.2018 - 13:29 | Son Güncellenme:

Bugün 21 Mayıs Dünya Süt Günü.Bebeklerin doğumdan sonra tükettikleri ilk besindir süt. Dünya Okul Süt Günü olarak da bilinen Dünya Süt Günü’nün amacı ne? Neden Dünya Süt Günü diye bir gün kutluyoruz?

21 Mart Dünya Süt Günü

Dünya Süt Günü’nü kutluyoruz

Haberin Devamı

Dünya Süt Günü, özellikle çocukların süt ve süt ürünleri tüketmesine yöneltmek için kutlanmakta. Süt, bebeğin fiziksel yapısının şekillenmesin de ve gelecekteki sağlığı konusunda büyük rol oynar. Bu yüzden de bebeklere belirli döneme kadar anne sütü içirmek gerekir. Anne sütü kesildikten sonra da çocukların süt ürünleri tüketmesi sağlığı için önemlidir. Süt ve süt ürünleri tüketmek sadece çocuklar için geçerli değil. Yetişkin bireyler de süt ve süt ürünleri tüketmelidir. Süt içmek, kemik gelişiminin hızlanmasına ve kemik erimesi hastalığının önlenmesi için en önemli gıdadır. Süt ve süt ürünlerindeki kalsiyuma özellikle çocukluk döneminde büyük ihtiyaç duyulur. Dünya Süt Günü nedeniyle de panellerde ve sempozyumlarda sütteki kalsiyumun, kemikleri ve dişlerin sağlığı için önemli olduğunun altı çizilir. Türkiye’de kişi başına yılda düşen süt miktarı 26 kilo gramdır. Bu miktar Türkiye gibi hayvancılık sektörünün önde gelen ülkesinde bu kadar az olması bilinçsizlikten kaynaklanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda tüketilen süt miktarı 83 kilo gramdır.

Haberin Devamı

Gıda ve Hayvancılık Bakanlığından açıklama

Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yayımladığı mesaj da, hayvansal ürünlerden biri olan sütün insan yaşamında önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Gıda ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Üretim sürecindeki yan ürünlerini de dikkate aldığımızda süt ve süt ürünlerinin, gıda sanayi içinde başat bir yere sahip olduğunu rahatlıkla görebiliriz.” dedi.

Dünya Süt Günü’nü neden kutluyoruz?

Dünya Süt Günü, 1956 yılından beri Birleşmiş Milletler Uluslar arası Sütçülük Federasyonu tarafından her yılın 21 Mayıs’ında kutlanıyor. Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da, her yılın 21 ve 26 Mayıs tarihleri arasında Dünya Süt Günü Haftası olarak kutluyor. Dünya Süt Günü’nün kutlanmasının amacı toplumlara sütün ne kadar önemli bir besin kaynağı olduğunu hatırlatmaktır. Süt son derecede önemli bir besin kaynağıdır. 1 litre sütte 32 gram protein bulunmakta. Kemik gelişimi ve güçlenmesi için gerekli kalsiyuma sahiptir. Okulda başarıyı arttırdığı gibi de tüketilen süt ve süt ürünleri bireylerin enerjili olmasını sağlar.