Gündem 219 hesabı olta atıp boşalttılar

219 hesabı olta atıp boşalttılar

12.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bankaların internet adreslerini taklit edip ‘olta yöntemi’ ile ele geçirdikleri 219 hesaptan 370 bin lira çalan 14 kişilik çete çökertildi. Çete üyeleri lüks hayat yaşıyordu

219 hesabı olta atıp boşalttılar

İstanbul’da internet üzerinden banka sitelerinin web adreslerini taklit ederek ‘olta’ yöntemiyle kullanıcıların hesaplarını ele geçirip, içini boşaltan dolandırıcılık şebekesine yönelik operasyonda 14 kişi gözaltına alındı. Bir alışveriş merkezinde toplantı yaparken basılan ve 219 kişinin hesaplarından 370 bin lira çaldıkları belirlenen şebeke üyelerinin dolandırıcılıktan elde ettiği paralarla lüks hayat sürdükleri tespit edildi.

Haberin Devamı

Araç ve ödül vaadiyle

Bazı vatandaşların geçen ay savcılığa başvurup banka hesaplarının boşaltıldığını bildirmeleri üzerine polis harekete geçti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü siber suçlarla mücadele ekipleri, hesapları boşaltılan kişilerin, sosyal medya üzerinden bazı bankaların sahte reklam linklerini tıkladıklarını tespit etti. Araç ve ödül vaatli sahte linkleri tıkladıklarında ‘Hediye kazandınız’ ifadeleriyle karşılaşan hesap sahiplerinin, kimlik bilgilerini de sahte linki yönetenlerle paylaştıkları belirlendi. Hesapların, olta (phishing) yöntemiyle bir hacker çetesi tarafından ele geçirildiğini belirleyen polisler, şebekenin aynı zamanda bazı vatandaşların sosyal medya hesaplarını da çalıp şantaj yaptığını tespit etti. Ele geçirilen sosyal medya hesaplarının sahiplerine tepki çekecek fotoğraf ve bilgi paylaşımıyla tehdit ve şantajda bulunan şebekenin 219 kişinin hesaplarından 370 bin lira çektiği belirlendi.

Haberin Devamı

219 hesabı olta atıp boşalttılar
Sinerji alışverişi!

Şebeke üyelerinden birini yakalayan polis, bu kişiden diğer şebeke üyelerinin Şişli’de bir alışveriş merkezindeki bir kafeteryada toplanacağı bilgisine ulaştı. Yapılan baskında 13 şebeke üyesi yakalandı. Şüphelilerin adreslerinde 11 bilgisayar, 19 cep telefonu, 15 bin 587 lira, 21 sim kart, 19 kredi kartı, banka dekontları, harici diskler, hafıza kartları ele geçti. Şebeke üyeleri toplanma gerekçelerini ‘sinerji alışverişi’ diye açıkladı. Şüphelilerin hard disklerindeki incelemede 5 bin kişinin bilgisine ulaşan polis, bu kişilerin belirlenmesi için çalışma başlattı.

Cipe el konuldu 8 kişi tutuklandı

Sabıkalı bir dolandırıcı ve hacker olarak bilinen çete elebaşı Mehmet Ş.’nin 300 bin liralık cipine, suçtan elde ettiği gelirle aldığı gerekçesiyle el konuldu. Çete üyelerinin vatandaşları dolandırarak elde ettikleri paralarla sürdürdükleri lüks hayatlarını ise telefonlarından ve bilgisayarlarından çıkan fotoğraflar ortaya koydu. Emniyetteki ifadelerinden sonra adliyeye sevk edilen Mehmet Ş.’nin de aralarında bulunduğu 8 şebeke üyesi tutuklanırken, 6’sı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Haberin Devamı