Kütahya 3 Asırlık Tarihi Taş Köprü Dimdik Ayakta

3 Asırlık Tarihi Taş Köprü Dimdik Ayakta

18.03.2019 - 13:48 | Son Güncellenme:

3 asırlık tarihi taş köprü dimdik ayakta

3 Asırlık Tarihi Taş Köprü Dimdik Ayakta

KÜTAHYA'nın Simav ilçesinde Osmanlı Dönemi'nde Simav Çayı üzerinde taş malzeme kullanılarak kurulan 3 asırlık tarihi Yağıllar Köprüsü, zamana meydan okuyor.

40 metrelik sivri kemeri ile bölgenin en uzun taş kemer olma özelliğine sahip 3 asırlık tarihi köprü, estetiği ve heybetli görüntüsü ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. Bölge halkının halen kullandığı Osmanlı mimarisinin tüm karakteristik özelliklerini günümüze kadar taşıyan tarihi taş köprünün ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmiyor. Zamana meydan okurcasına, Simav Çayı'nın azgın sularına karşı 3 asırdır dimdik ayakta kalmayı başaran Yağıllar taş köprüsü, günümüzde meraklılarının yanı sıra doğa fotoğrafçılarının da ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Tarihi taş köprünün çevresine 40 yıl önce yapılan betonarme köprüler birkaç kez onarımdan geçirilmesine karşın 3 asırlık tarihi taş köprünün sapasağlam durması ve ayaklarında herhangi bir yıpranma olmaması dikkat çekiyor. Bu durum halen köprüden yararlanan bölge halkına da güven veriyor.

Simav'da yaşayan 71 yaşındaki Süleyman Çayır, "Tarihe tanıklık eden bu köprünün üzerinden 15-20 yıl önce geçmiştim. Bugün Yağıllar Köyü'ne işim düştü. Köprünün üzerinden yeniden geçtim. Köprünün dimdik ayakta kalması atalarımızın ne kadar sağlam yapılar yaptığının bir göstergesi" diye konuştu.

Simavlı ev kadını 68 yaşındaki Saime Yenen de "İlk kez gördüğüm tarihi köprü beni gururlandırdı. Üzerinde hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmedim. 3 asırlık tarihi bir eserin yıllara meydan okurcasına heybetinden ve muhteşem görüntüsünden hiçbir şey kaybetmeden günümüze kadar gelmesi doğrusu insanı hem heyecanlandırıyor hem de gururlandırıyor. Simav birinci derece deprem bölgesinde bulunan bir yer. 3 asırlık tarihi bir yapının bugüne kadar ciddi bir tadilata ihtiyaç duymadan bölgede yaşanan büyük depremlere rağmen ayakta kalabilmiş olması muhteşem" diye konuştu.

3 asırlık tarihi Yağıllar Köprüsü yöre insanı tarafından 'Taşköprü' olarak da biliniyor.

Mehmet YENEN / SİMAV (Kütahya), (DHA)

FOTOĞRAFLI