Gündem Son dakika: ABD dünyaya duyurdu! 3 PKK elebaşı için 12 milyon $ ödül

Son dakika: ABD dünyaya duyurdu! 3 PKK elebaşı için 12 milyon $ ödül

07.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’den dün sürpriz bir adım geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, kimlik ya da yer tespitini mümkün kılacak bilgiler karşılığında Murat Karayılan için 5 milyon, Cemil Bayık için 4 milyon ve Duran Kalkan için 3 milyon dolar ödül verileceğini açıkladı.

Son dakika: ABD dünyaya duyurdu 3 PKK elebaşı için 12 milyon $ ödül

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), terör örgütü PKK’nın üç üst düzey yöneticisinin başına ödül koydu. ‘Adalet için ödül’ programı kapsamında teröristler Murat Karayılan için 5 milyon dolar, Cemil Bayık için 4 milyon dolar, Duran Kalkan için 3 milyon dolar ödül konuldu. Güvenlik uzmanları, ABD’nin bu kararla, PKK’nın Suriye’deki kolunu (PYD/YPG), PKK’nın merkez yönetimi Kandil’den arındırmaya çalıştığını belirtti. Uzmanlar, “ABD, Suriye’de PKK’dan uzaklaştırılmış bir hareketin, masaya oturabilecek bir nitelik kazanacağını ve Türkiye’nin itirazlarında bir mesafe kat edebileceğini düşünüyor. Kandil etkisinden arındırılmış YPG yapılanmasını Türkiye’ye pazarlayabilmek amacındalar. ABD, PKK-YPG ilişkisinin zayıflamasıyla Türkiye’nin bu yapıyı daha rahat kabullenebileceğini düşünüyor” dedi.

Haberin Devamı

İşbirliği vurgusu

ABD’nin terör örgütü YPG/PKK’ya yönelik yaptığı yardımların yanı sıra Kuzey Suriye’de YPG ile kol kola attığı devriyelerin yankıları sürerken, dün akşam saatlerinde beklenmedik bir açıklama geldi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşleri’nden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer’in sözlerine yer verildi. Ankara ziyaretinde Türk hükümetinden, iş dünyasından üst düzey yetkililer ve milletvekilleriyle görüştüğünü ve iki ülke ilişkilerini ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulunma fırsatı yakaladığını ifade eden Palmer, ABD’nin NATO müttefiki Türkiye’nin terörle mücadele alanında yürüttüğü işbirliğine değer verdiğini vurguladı.

Haberin Devamı

'MUTLULUK DUYUYORUM'

Palmer, şunları kaydetti: “Ziyaretim kapsamında, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ‘Rewards for Justice’ (Adalet için Ödül) programının PKK terör örgütüne mensup üç üst düzey ismi hedef aldığını duyurmaktan mutluluk duymaktayım. ABD Dışişleri Bakanlığı, söz konusu PKK’lıların kimlik ya da yer tespitini mümkün kılacak bilgiler karşılığında para ödülü verilmesini onaylamıştır. Buna göre, Murat Karayılan için (5 milyon dolara kadar), Cemil Bayık için (4 milyon dolara kadar) ve Duran Kalkan için (3 milyon dolara kadar) ödül verilecektir.” ABD Dışişleri Bakanlığı’nın PKK’yı 1997 yılında yabancı terör örgütü olarak kabul ettiğini anımsatan Palmer, ABD hükümetinin de 2001 yılında PKK’yı ‘Küresel Terör Unsurları’ listesine aldığını belirtti.

Güvenlik uzmanları ABD’nin kararını Milliyet’e değerlendirdi:

Son dakika: ABD dünyaya duyurdu 3 PKK elebaşı için 12 milyon $ ödül

PYD’nin Kandil bağını koparma girişimi

Milliyet yazarı ve TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Nihat Ali Özcan: Bu karar, birkaç yere mesaj içeriyor. İlk olarak, şunu görebiliyoruz. ABD, Suriye politikasında, PKK’nın etkinliğinden ve Suriye politikasını PKK’nın domine ediyor olmasından mutlu değil. ABD, PKK’nın merkezi yöneticileri bu şahısların, Suriye ve diğer alanlarındaki politikalarından mutlu değil. Çünkü sürekli sorunla karşılaşıyor.

ABD’nin çıkarına zarar

İkincisi, ABD, Suriye’deki PKK varlığıyla (YPG), PKK’nın merkezi emir komuta sistemini en azından kesmeyi deneyecek. Özellikle, ABD, PKK’nın Suriye’deki kolunu PKK’dan arındırmaya çalışıyor. Eğer bunda mesafe alacak olursa, Türkiye’nin bir takım tezlerini de karşılamış olacağını düşünüyor. ABD, Suriye’de PKK’dan uzaklaştırılmış bir hareketin, masaya oturabilecek bir nitelik kazanacağını ve Türkiye’nin itirazları ile Suriye’nin geleceği konusunda bir mesafe kat edileceğini düşünüyor. ABD’nin PYD’ye verdiği silah yardımı, eğitim, bir sonraki aşamada PKK’nın organik kontrolüne girerse; bu uzun vadede ABD’nin çıkarlarına zarar verir, telafisi zor sonuçlar doğurur. Bu karar, PKK’nın Suriye’deki etkinliğini merkez yönetimden kopartma girişimidir. Başarıp başaramayacağını, gerçekçi olup olmadığını zaman gösterecek.

Haberin Devamı

Son dakika: ABD dünyaya duyurdu 3 PKK elebaşı için 12 milyon $ ödül

PKK’yı İran’a karşı kullanma çabası

SETA Dış Politika Araştırmacısı Can Acun: ABD yıllardır PKK’yı terör örgütü olarak nitelendiriyor. Ama ilk defa bir para ödülü koyması önemli. ABD’nin Irak-Suriye-İran hattında çok ciddi bir istihbarat ağı var. Öte yandan ABD’nin, PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG ile ciddi bir angajmanı bulunuyor.

Haberin Devamı

ABD’nin, son dönemde PKK’yı özellikle İran’dan ayrıştırarak, ona karşı kullanma içerisinde olduğunu biliyoruz. Çünkü PKK ile İran’ın ciddi bir angajmanı var. Belli anlamda destek verdiği, bunun karşılığında da bir çatışmasızlık sürecini ilerlettiğini biliyoruz İran’la. Belki ABD, İran’a yakın KCK içerisindeki bu önemli isimleri elimine ederek, kendine daha yakın müzahir bazı isimleri pozisyon alabilmesi için bir alan açmaya çalışıyor olabilir. Ve terör örgütünü orta ve uzun vadede İran’a karşı kullanma çabasının bir parçası olabilir.

ABD ikili oynuyor

İkinci ihtimal ise, PYD/YPG arasındaki Kandil irtibatını zayıflatabilmek ve bir şekilde bu Kandil etkisinden arındırılmış PKK/YPG yapılanmasını Türkiye’ye pazarlayabilmek. ABD belki, PKK-YPG ilişkisinin zayıflamasıyla Türkiye’nin bu yapıyı daha rahat kabullenebileceğini düşünüyor olabilir. Üçüncü seçenek ise ABD, Türkiye ile ilişkilerini yumuşatabilmek için kamuoyuna, PKK ile mücadelede Türkiye’nin yanında olduğu algısını gösterebilme çabasında. ABD’nin bu üç ismin yerlerini bildiğini düşünüyorum. ABD’nin yine bir oyalama taktiğidir, ikili oynamaya devam ediyorlar.

Haberin Devamı

PALMER, ANKARA'DA AÇIKLADI

Öte yandan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, dün teröristlere ödül konulduğunu açıklayan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer ile görüştü. Görüşmeye dair Twitter hesabından bir fotoğraf da paylaşan Bozkır, “ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer’ı kabul ettim. İkili ilişkilerimiz ve bölgemizdeki gelişmelere ilişkin görüş teatisinde bulunduk” ifadelerini kullandı.

Son dakika: ABD dünyaya duyurdu 3 PKK elebaşı için 12 milyon $ ödül