Kültür Sanat 30 yılı aşkın bir göç serüveni: Göçmen Kuşlar Gibi

30 yılı aşkın bir göç serüveni: Göçmen Kuşlar Gibi

19.07.2017 - 15:12 | Son Güncellenme:

Hülya Evirgen Akçal’ın eşi ve iki çocuğuyla yaşadığı yurt dışı anılarını paylaştığı kitabı Göçmen Kuşlar Gibi: Üç Kıta, Beş Ülke okuyucuyla buluştu. Eşinin görevi dolayısıyla Nürnberg, Bağdat, New York, Helsinki, Stuttgart ve Bişkek şehirlerinde 33 yıla yayılmış göç serüvenini anlatan yazar, samimi üslubu ve yalın diliyle okuyucuya keyifli bir anı kitabı sunuyor.

30 yılı aşkın bir göç serüveni: Göçmen Kuşlar Gibi

Hülya Evirgen Akçal, kendi deyimiyle “ülkeden ülkeye göç serüvenini” anlattığı kitabı Göçmen Kuşlar Gibi: Üç Kıta, Beş Ülke’yi kitapseverlerin beğenisine sundu. Diplomat eşi ve iki çocuğuyla birlikte birbirinden ilginç yurt dışı anıları biriktiren Akçal, farklı ülke ve şehirlerin bambaşka atmosferlerinde yaşadığı acı tatlı anıları tüm samimiyetiyle anlatıyor.

Haberin Devamı

Serüvenlerine 1980 yılında Almanya Nürnberg’de küçük bebekleriyle başlayan genç çiftin hikâyesi, Akçal’ın eşinin resmi göreviyle birlikte kimi zaman mutlu kimi zaman hüzünlü bir anlatı zincirine dönüşüyor. Bağdat, New York, Helsinki, Stuttgart ve Bişkek gibi farklı dinamikleri olan şehirlerde devam eden hayat öyküsü, insanı “değişime” zorlayan göçebe yaşam koşullarına rağmen etrafındaki güzellikleri görebilen umutlu bir kadının portresini çiziyor. Akıcı diliyle dikkat çeken yazar, kadın, anne, eş kimliklerinin farklı kültür, toplum, hatta savaş koşullarında nasıl hayat bulduğunu aktarıyor.

Yaşadığı ülkelerde kadın derneklerinde görev alan Akçal, karşılaştığı kültürlerde Türk kimliğiyle algılanışını ve kişisel gözlemlerini de samimi bir yaklaşımla ele alıyor. Farklı ülkelerde, farklı kültürler içinde geçen yıllar süresince çocuklarının aidiyet hissiyle ilgili yaşadığı zorlukları da kaleme alan yazar, ebeveyn olan tüm okuyuculara cesaretiyle ilham veriyor.

Haberin Devamı

Çıkan bir yangında çocukluğuna, gençliğine ve geride bıraktığı hatıralarına dair her şeyi kaybeden Akçal, kitabın sonunda okuyucusuyla anılarının belki de en değerli mirasını, elinde kalan fotoğraflardan oluşan albümünü paylaşıyor.

Önsöz, altı ayrı şehir bölümü, sonsöz, fotoğraf arşivinden oluşan ve Ürün Yayınları’ndan çıkan Göçmen Kuşlar Gibi, Haziran 2017 tarihi itibariyle okuyucularla buluştu.