Tatil 300 yıldır kimsenin boşanmadığı köy: Biertan

300 yıldır kimsenin boşanmadığı köy: Biertan

11.01.2018 - 13:51 | Son Güncellenme:

Biertan, Romanya'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki köylerinden biri. Yedi Sakson Köyü'nden biri olan Biertan, Romanya'nın Transilvanya bölgesinde yer alıyor. Köyün en ilginç özelliği 300 yıldır boşanma olayının yaşanmaması. Nedeniyse bir gelenek...

300 yıldır kimsenin boşanmadığı köy: Biertan

Biertan, Romanya'nın orta kesimindeki Transilvanya'da bulunan Yedi Sakson Köyü'nden biri. UNESCO tarafından koruma altına alınan Biertan, doğası ve yüzyıllardır ayakta olan yapılarıyla dikkat çekiyor. Biertan'ı farklı kılan bir özelliği daha var. Romanya'nın tarihi köyü Biertan'da 300 yıldır boşanma vakası yaşanmıyor. Bunun nedeni Biertan'a yerleşmiş olan bir gelenek...

Haberin Devamı

300 yıldır kimsenin boşanmadığı köy: Biertan

Biertan nerede? Nasıl gidilir?
Biertan köyü, Romanya'nın orta kesimindeki Transilvanya bölgesinde bulunur. Sibiu kentine bağlı olan Biertan, Ortaçağ'dan kalma yapılarıyla dikkat çeker. Yemyeşil Transilvanya dağları eteklerinde bulunan Biertan, Romanya'nın başkenti Bükreş'in 320 kilometre kuzeyinde yer alır.

Biertan köyüne ulaşmak için İstanbul'dan havayoluyla Bükreş ya da Cluj kentine ulaşmak gerekiyor. İstanbul-Bükreş yolculuğu bir buçuk saat civarı sürmekte. Bükreş'ten Biertan'a karayoluyla 5 saatte ulaşmak mümkün. Yol üzerindeki güzergah özellikle fotoğraf tutkunlarının hoşuna gidecek doğal güzelliklerle doludur. Cluj üzerinden Brietan'a karayoluyla ulaşmak ise üç saat sürüyor. İstanbul-Cluj uçuşuysa yaklaşık iki saat.

Haberin Devamı

300 yıldır kimsenin boşanmadığı köy: Biertan

Biertan hakkında bilinmesi gerekenler...
Biertan 97 kilometrekarelik bir alan kaplamaktadır. Sibiu kentinin 80 kilometre kuzeyinde yer alan Biertan, Ortaçağ'a kadar uzanan mimari yapılarıyla dikkat çeker. Bölgedeki Sakson köylerinden biri olan Biertan, kalesi ve kilisesiyle dikkat çeker. Bölgenin Almanca ismi Birthalm'dır. Bölge tarih boyunca Alman yerleşimi olarak bilinmektedir. Geçmişte Katolik inancına mensup olan bölge sakinlerinin mimarisine de bu durum yansımış durumda.

Macar Krallığı'nın toprakları içinde kalan Biertan'da, Reform hareketleri sonucu Protestanlık da yayılmıştır. Verimli bir coğrafyada yer alan Biertan'da geçim için yerel halk, ağırlıklı olarak tarımla uğraşmaktadır. Bunun yanı sıra Romanya'daki rejim değişikliğiyle birlikte dışarıya daha açık bir hale gelen ülkeyi ziyaret edenlerin sayısının artması Biertan'ı da olumlu yönde etkilemiş.

300 yıldır kimsenin boşanmadığı köy: Biertan

Biertan'ı farklı kılan özelliği...
Biertan'da üçyüz yıldır süren bir gelenek mevcut. Buna göre araları bozulan çiftler boşanmak yerine köydeki kiliseye gidiyor. Beş asırlık bu kilisede kendisini dış dünyaya altı hafta boyunca kapatan çiftler burada geçirdikleri zaman boyunca ibadetin yanı sıra birbirilerini daha iyi anlamak için iletişimlerini geliştiriyor.