Ekonomi 4 koldan yatırım atağına kalktı

4 koldan yatırım atağına kalktı

18.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yurt içinde 10 milyar liralık 12 projeye devam eden Mesa Mesken, yurt dışında ise Özbekistan’dan Rusya’ya, Polonya’dan Kanada’ya kadar yatırım atağına kalktı

4 koldan yatırım atağına kalktı

Mesa Mesken, bu yıl içindeki beşinci projesi olan 200 milyon lira değerindeki Mesa Çubuklu 28 projesini tanıttı. İstanbul Beykoz’da bir proje daha geliştireceklerini anlatan Mesa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mert Boysanoğlu, toplamda Çubuklu geneline 1.5 milyar liralık yatırım yapmış olacaklarını söyledi.


Devam eden 12 şantiyelerinin değerinin ise 10 milyar liraya yaklaştığını anlatan Boysanoğlu, yurt dışındaki işlerine yenilerini ekleyeceklerini dile getirdi. Boysanoğlu, “Özbekistan’da 750 milyon liralık bir işi yürütüyoruz. Yine kanal, su işlerini ele yeni bir proje için hazırlık yapıyoruz. Cezayir’le yakından ilgiliyiz. Rusya’ya ilgimizi artırıyoruz” diye konuştu.

Polonya’da Nurol ortaklığında yatırımlara devam ettiklerini kaydeden Boysanoğlu, Kanada’da bir yenileme projesini hayata geçireceklerini ifade etti. Boysanoğlu, “Kanada’da bir otel olan alanını yıkıp yerine 150 milyon dolarlık bir konut projesi yapacağız” dedi.

Arsa fiyatı ucuzlar

‘Konutta balon’ iddialarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Boysanoğlu, yıllık 600 bin konut ihtiyacı bulunduğunu hatırlattı. Boysanoğlu, “Talep devam ediyor. Evlilikler, boşanmalar, çocukların ayrı eve çıkması derken konut ihtiyacı hep sürecek. Ancak bu dönemde arsalar eskisi gibi hızlı
satılmıyor. Arsa sahipleri fiyat düşürmek durumunda kalacak” dedi.

Boysanoğlu, arsa fiyatlarının ucuzlamasının, konut satış fiyatında tüketici lehine avantaj yaratacağını ifade etti.

Şimdi yap-sat dönemi

Mert Boysanoğlu, kur ve maliyet artışlarının sektörde bir anlamda ‘fırsat’ oluşturduğunu belirtirken, bu sayede müteahhitler arasında elenme olacağını söyledi. Boysanoğlu, “300 bin müteahhitten bahsediliyor. Mesela Polonya’da 10 firmayı geçmez. Ayrıca yapıp, bitirip satma dönemi başladı” dedi.

Faizi de peşinatı da düşürdü

6 blokta 80 bağımsız birimden oluşan Mesa Çubuklu 28 projesinin Ekim 2019’da teslim edilmesi planlanıyor. Alçak katlı mimari ile hayat bulan projede dairelerin metrekare satış fiyatları 1 milyon 359 bin lira ile 4 milyon 493 bin lira arasında değişiyor.

İnşaat ilerleme düzeyi yüzde 50 seviyesine ulaşan Mesa Çubuklu 28’de lansmana özel ödeme seçenekleri sunuluyor. Yüzde 10 peşinatla alım yapılabilen projede yüzde 0.98 faiz oranı uygulanıyor. Ağırlıklı olarak yüzde 1 KDV’li bağımsız bölümlerden oluşan projede, büyüklüğü nedeniyle normalde yüzde 18 olması gereken bağımsız bölümlerdeki KDV oranı ise 31 Ekim’e kadar yürürlükte olan yönetmelik sayesinde yüzde 8 olarak uygulanabiliyor.