Siyaset 48 milletvekilinden 21’i aday gösterildi

48 milletvekilinden 21’i aday gösterildi

22.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

HDP’nin, YSK’ya sunduğu milletvekili aday listelerinde, mevcut 48 vekilden 21’i yer aldı. Birçok milletvekili tutuklanan HDP’de cezaevindeki iki milletvekili de listeye alındı.

48 milletvekilinden 21’i aday gösterildi

Tutuklu milletvekillerinin aday gösterilmeyeceği kararı sadece Batman’dan aday gösterilen eski Grup Başkanvekili İdris Baluken ve Hakkari’den aday gösterilen DTK Eş Başkanı Leyla Güven için esnetildi. Grup başkanvekilleri Filiz Kerestecioğlu Ankara’dan, Meral Danış Beştaş ise Siirt’ten aday oldu.

Haberin Devamı

Garo Paylan ve Hişyar Özsoy Diyarbakır listelerinde yer aldı. DTK Başkanlık Divanı üyeleri Saliha Aydeniz ve Musa Farısoğlulları, Milletvekili İmam Taşçıer, Remziye Tosun, Semra Güzel, Dersim Dağ, Abdurrahman Durmuş, Mehmet Temizyüz, Ferda Fahrioğlu da diğer adaylar oldu.

HDP’nin Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, seçim bölgesi Kars’tan yeniden aday gösterilirken Sırrı Süreyya Önder aday gösterilmedi. Tunceli’de ise Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, 1. sıradan, Meral Hanyabat Yeşil ise 2. sıra adayı oldu.

Saçılık Ankara’dan aday

HDP’de ilk kez aday olan isimler arasında KHK kapsamında işten atılan ve Yüksel Caddesi’ndeki eylemleriyle tanınan, bir kolunu 2000 yılında cezaevi operasyonunda kaybeden Veli Saçılık da yer aldı. Saçılık, HDP tarafından Ankara 3. bölge 1. sıradan aday gösterildi.

Haberin Devamı

HDP’de 7 Haziran’da seçilen, ancak 1 Kasım’da Meclis’e giremeyen kamuoyunca tanınan isimler de listelerde yer buldu. Alevi örgütleri temsilcilerinden Turgut Öker ve Ali Kenanoğlu İstanbul’dan, Kemal Bülbül ise Antalya’dan aday gösterildi.

İstanbul’da 1. Bölge’de Eş Genel Başkan Pervin Buldan’ın yanı sıra Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu ve TİP üyesi Erkan Baş ve Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu’nu aday gösterdi. İstanbul 2. Bölge’de ilk sıradan ise Ahmet Şık aday gösterildi.

Öcalan’ın yeğeni listede

HDP’nin Güneydoğu’dan listeye giren adayları arasında dikkati çeken isimler de yer aldı. Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan’ın oğlu Ömer Öcalan Şanlıurfa’dan 4. sıradan, avukatları arasında bulunan Ebru Günay Mardin 4. sıradan; Cengiz Çiçek ise Van 6. sıradan aday gösterildi. PKK yöneticisi Murat Karayılan’ın akrabası olduğu iddia edilen Mehmet Karayılan ise Gaziantep 3. sıradan listeye girdi. Ancak parti kaynakları, Mehmet Karayılan’ın Murat Karayılan ile akraba olmadığını, soy isim benzerliği bulunduğunu bildirdi.

Şeyh Sait’in torunu aday

Erzurum’da HDP’nin 1. sıra adayı Mehmet Kasım Fırat’ın ise, Şeyh Sait’in ailesinden geldiği ve Şeyh Sait’in torunlarından olduğu öğrenildi.