Ekonomi 5.4 milyar metreküp doğal gaz depolanacak

5.4 milyar metreküp doğal gaz depolanacak

26.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Tuz Gölü’nde depolama kapasitesi 5.4 milyar metreküpe çıkacak” dedi

5.4 milyar metreküp doğal gaz depolanacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Projesi’nin arz güvenliği açısından büyük önem taşıdığını belirterek, “Genişletme projemiz tamamlandığında, 48 yeni kuyu açarak tesisimizin depolama kapasitesini toplamda yaklaşık 5.4 milyar metreküpe ve geri üretim kapasitesini günlük 80 milyon metreküpe çıkaracağız” dedi.

Haberin Devamı

Dönmez, dün Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi imza töreninde konuştu. Dönmez, tesiste yıllık gaz ihtiyacının yüzde 20’sini depolayabilecek altyapının hedeflendiğini dile getirerek, “Projemizin 1.2 milyar metreküp kapasiteli ilk yapım çalışmaları devam ediyor. Projemizin depolama kapasitesi 600 milyon metreküp, sisteme gaz verme kapasitesi günlük 20 milyon metreküp. 2019 Yatırım Programı’nda BOTAŞ için tahsis edilen kaynaktan en büyük pay Tuz Gölü için kullanılacak” dedi.

Flamingolar arttı

Bakan Dönmez, söz konusu projede Tuz Gölü’ndeki bitki ve hayvan varlığının da desteklendiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Tesisin yer altındaki depolarını açmak için boru hattıyla bölgeye su taşındı. Suyu derinlerdeki tuz tabakasını eritme işleminde kullanıldıktan sonra tuz oranını Tuz Gölü ile aynı seviyeye getirerek göle bırakıyoruz. Böylece göldeki su seviyenin yükselmesiyle ekolojik dengenin korunmasına ve gölde yaşayan flamingo, suna, bataklık kırlangıcı gibi su kuşlarının konaklama ve kuluçka alanlarının oluşturulmasına katkı sağlıyoruz. Projenin çevreci yönünü göstermesi açısından bir rakamı sizlerle paylaşmak istiyorum. Göldeki canlı hayatının geliştirilmesiyle projeden önce bölgede yaşayan flamingo sayısı 3 bin iken, bu rakam bugün 4’e katlanarak 12 bini aştı. Hem projelerimiz hayata geçiyor hem de doğal hayatı destekliyoruz.”

Haberin Devamı

Elektrik güneşten

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan da, “Burada tesisimizin elektrik ihtiyacının yüzde 55’ini güneş enerjisinden elde edeceğiz. Bu yönüyle de çevreci bir proje olacak” dedi.

Özcan, “İlave yatırımlarla tesisin tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamış olacağız. Yaklaşık 3 milyon kilovatsaat enerji ihtiyacından söz ediyoruz” diye konuştu.