Batman 57 Yıldır Ayakkabı Boyayarak Ekmeğini Kazanıyor

57 Yıldır Ayakkabı Boyayarak Ekmeğini Kazanıyor

19.08.2018 - 11:19 | Son Güncellenme:

Batman'da bir yaşındayken geçirdiği hastalık sonucu ayağı felç olan 64 yaşındaki Kadri Memiş, 7 yaşında Adana'da başladığı ayakkabı boyacılığını 57 yıldır sürdürüyor İlk boya sandığını dükkanında saklayan Memiş, boyacılığın yanı sıra ayakkabı tamiratı da yaparak kimseye muhtaç olmadan çalışmanın gururunu yaşıyor Memiş: "İşimden mutluluk duyuyorum biliyorum ki bu işi bıraksam hastalık kapacağım. Burada her çeşit insanla iletişim kuruyorum. İş yapan insan meyve veren bir ağaca benzer"

57 Yıldır Ayakkabı Boyayarak Ekmeğini Kazanıyor

BATMAN (AA) - SELMAN TÜR - Batman'da bir yaşındayken geçirdiği hastalık sonucu ayağı felç olan 64 yaşındaki Kadri Memiş, 7 yaşında Adana'da başladığı ayakkabı boyacılığı ile 57 yıldır ekmeğini kazanıyor.

Haberin Devamı

Batman'da yaşayan ancak ekonomik sebeplerle 1961'de Adana'da oturan amcasının yanına giden Memiş, engeline rağmen onun aldırdığı boya sandığı ile boyacılık mesleğine başladı.

Eline ilk göz ağrısı olan boya sandığını alarak 1983 yılında yeniden memleketi Batman'a dönen Memiş, Meydan Mahallesi'nde kiraladığı 4 metrekarelik dükkanda mesleğine devam ediyor.

Kadri Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 57 yıldır kimseye muhtaç olmadan mesleğini sürdürdüğünü, engelinin kendisi için sorun olmadığını, gelişen teknolojinin ayakkabı tamir ve boyacılığını bitirme noktasına getirdiğini söyledi.

- "Eskiden ayakkabılara daha özen gösterilirdi"

Müşterilerin ayakkabılarını boyatırken onlarla sohbet etmenin işe ayrı bir zevk kattığını belirten Memiş, şunları belirtti:

Haberin Devamı

"İnsanlar eskisi gibi değil, eskiden işimize kıymet veriyordu ama şimdi insanlar fazla kıymet vermiyor. Eskiden ayakkabıya çok kıymet veriliyordu. Şu an ayakkabılar çok olduğu için millet kıymet vermiyor. Eskiden millet ayakkabılarına demir çakıyordu, pençe yapıyordu ama şimdi çivi, demir, pençe kalmadı artık, şimdi yırtıldı mı yeni bir tane al. Geç saatlere çalıştığımız zamanlar oluyordu ama şimdi o da yok. Yani eski ile şimdi arasında çok fark var."

Geçmiş yıllarda vatandaşların ayakkabılarına özen gösterdiğini anlatan Memiş, "Kimi zaman bayramlarda boya için gelen müşterilerim, boyattığı ayakkabılarını giymeden elinde taşırdı. O zamanlar Batman'ın tozlu yollarında ayakkabısı kirlenmesin, bayram günü temiz giysin diye ayakkabısını elinde taşıdığına da şahit oldum." dedi.

- İlk göz ağrısı sandığını saklıyor

Adana'da mesleğe başladığı ilk boya sandığını sakladığını dile getiren Memiş, mesleğiyle gurur duyduğunu aktardı.

"Milletin çamurunu silmekten, ayakkabılarını tamir etmekten, onlarla sohbet etmekten mutluyum. İşimden mutluluk duyuyorum biliyorum ki bu işi bıraksam hastalık kapacağım. Burada her çeşit insanla iletişim kuruyorum. İş yapan insan meyve veren bir ağaca benzer" ifadelerini kullanan Memiş, engellilere de çalışmaları tavsiyesinde bulundu.