Ekonomi 6 milyar dolar para yağdı

6 milyar dolar para yağdı

28.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yabancılar yılbaşından bu yana 6 milyar dolara yakın hisse  ve devlet tahvili yatırımı yaptı. Haziranın ilk 3 haftasında  1.4 milyar dolar giriş var. Bu güçlü alımlar piyasayı rahatlattı. Borsa 100 binli seviyeleri test etti, dolar kuru ise 3.49 TL’de

6 milyar dolar para yağdı

Yabancı yatırımcı Türkiye’de gaza bastı. Yılbaşından bu yana artarak devam eden yatırım miktarı 6 milyar dolara yaklaştı. 1 Ocak’tan bu yana 2.2 milyar dolarlık hisse senedini portföyüne katan yabancılar, 3.5 milyar dolarlık da Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) aldı.

Haberin Devamı

Bu güçlü alımlar, piyasaları rahatlattı. BIST 100 endeksi 100 binli seviyeleri test ederken dolar kuru 3.49’da. Faiz ise yüzde 11.10 seviyesinde.

Yabancı portföy girişlerinin artması, döviz kurlarında da volatilitenin düşmesini sağladı. Dolar kurunda büyük dalgaların önüne geçen sıcak para girişi, beraberinde sakinleşmeyi de getiriyor.

İvme haziranda da sürerken ay içinde yabancıların alımları arttı. Haziranın ilk yarısında yabancıların Türkiye’deki hisse senedi portföylerinde 252 milyon dolar, DİBS portföylerinde de 826 milyon dolar net giriş sağlandı.

Haziranın üçüncü haftasına girildiğinde yabancı portföylerine nette 1.1 milyar dolar giriş gerçekleşti. Toplamda haziranın ilk üç haftasında 1.4 milyar dolar giriş gerçekleşti. Yabancı yatırımcının toplam DİBS portföyü içindeki payı yüzde 20.3 seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Yine de dikkatli olalım

Yabancı girişinin yüzde 61’inin Devlet İç Borçlanma Senedi’ne, yüzde 38.7’sinin ise hisse senedine yöneldiği görülüyor. Borsa 100 binleri görmesine rağmen hisse senetleri hâlâ gelişmekte olan ülke borsalarına göre yüzde 18 iskontolu.

Bu durum, yabancı ilgisinin devam etmesine neden olurken, asıl ilginin faize yönelik olduğu gözlenmekte. 100 bin TL’nin üzerindeki mevduata verilen faiz oranının yüzde 14’lere kadar çıkması faize yönelen paranın artmasını sağlıyor.

Sıcak para girişi, yüksek faiz avantajını değerlendirmek isteyen yatırımcıları çekiyor.

Ancak unutulmamalı ki, sıcak para girişinin yarattığı bu iyimser hava, paranın alternatif merkezlere yönelmesiyle birlikte yerini büyük bir dalgalanmaya bırakabilir.

Halihazırda gelişmekte olan ülkelere para girişi var ve kısa vadede bu para girişinin devam etmesi bekleniyor. Tüm bunlardan ayrı olarak yabancıların borsada takas toplamı içindeki payı artıyor. Geçtiğimiz hafta yüzde 64.99 olan yabancıların takas toplamı içerisindeki payının bugün itibariyle yüzde 65.14’e çıktığı gözlenmekte.

Fed faizi tutar mı?

Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2017 yılında bir faiz artırımı daha yapması veya bilançosunu küçültmeye başlaması senaryosu rafa kalkabilir.

Ekonomistler bunu daha fazla dillendirmeye başladı. İş Yatırım, “Petrol fiyatlarındaki gerilemeyi zayıf dolar ve düşük faizle desteklenen büyük resimde değişikliğe yol açan ve Türkiye’yi olumsuz etkileyecek bir gelişme olarak görmüyoruz. Tam tersine, petrol fiyatlarındaki gerileme ‘Rusya sat, Türkiye al’ stratejisinin cazibesini artırıyor” diyor.

Kuruma göre son 12 ayda yüzde 18 değer kaybeden Türk lirası, yüzde 7 değer kazanan rubleye göre çok cazip duruyor. Diğer yandan teknik olarak aşağı yönlü hareketin devamında 45.30 - 45.00 dolar aralığı takip edilebilir. Bu bölge geçilirse satıcılı seyir hız kazanabilir ve 44.00 dolar seviyeleri gündeme gelir. Toparlanmalardaysa 46.00 dolar direnci aşılırsa, 46.70 dolar denemesi görülecektir.

Haberin Devamı

6 milyar dolar para yağdı