Gündem Kalpazanlara operasyon! ATM'ler üzerinden piyasaya sürmüşler...

Kalpazanlara operasyon! ATM'ler üzerinden piyasaya sürmüşler...

20.02.2018 - 11:57 | Son Güncellenme:

5 milyon 200 bin lira sahte parayla yakalanan kalpazan şebekesi dehşete düşüren bir teknikle hologramı, filigramı ve gizli Atatürk'ü aynen yapıp, saç spreyi sıkıp eskiterek eski ATM'lerle piyasaya sürdüler.

Kalpazanlara operasyon ATMler üzerinden piyasaya sürmüşler...

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 6 ilde düzenlenen operasyonlarla 5 milyon 200 bin liralık sahte banknotlarla ele geçirilen bir kalpazan şebekesinin bastığı sahte paraları eski ATM'lerde kullanarak piyasaya sürdüğü tespit edildi.

Haberin Devamı

Bastıkları paraları komisyon karşılığı düğünlerde takı olarak da sattığı belirlenen şebekeden ele geçirilen yüksek miktardaki sahte paranın, şebeke tarafından geçtiğimiz 14 Temmuz sevgililer günü için büyük planlarla basıldığı ancak sevgililer gününe ulaşamadan yakayı ele verdikleri öğrenildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, geçtiğimiz 9 Ocak günü bir kalpazan şebekesine yönelik olarak 6 ilde düzenlediği operasyonlarda, 51 adrese baskın düzenleyip, şebeke ele başları K.C. ve R.K.'nın da aralarında bulunduğu 31 şebeke üyesi şüpheliyi 5 milyon 200 bin lira tutarında sahte 100 ve 200'lık banknotlar ve 4 silah ile 150 adet uyuşturucu hapla geçirdi.

Gözaltına alınan şüpheliler, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerin ardından önceki gün adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 20'si tutuklanırken, şebekenin sahte paraları hangi yöntemlerle piyasaya sürdükleri de tespit edildi. Polis tarafından yapılan soruşturmada, şebeke elemanları, basıp saç spreyi ile eskittikleri sahte paraları, bazı eski tip ATM'lerde kullanarak piyasaya sürmüş. Ancak şüphelilerin en önemli yöntemlerinin ise yaşlıları dolandırmak olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Polis tespitine göre, para bozdurma bahanesiyle ATM'den maaş çeken yaşlıları hedef alan şebekenin diğer hedeflerinin ise taksiciler, oto pazarları, semt pazarları ve akaryakıt bayileri olduğu tespit edildi.

Bastıkları paraları, yüzde 15-20 gibi rakam üzerinden satan şebekenin, paraları düğün takısı olarak dahi sattığı belirlenirken, sahte paraların yoğun olarak piyasaya sürüldüğü dönemin ise alışverişin yoğunlaştığı zamanlar olduğu tespit edildi. Çökertilen çetenin "14 Şubat Sevgililer Günü" için büyük hazırlık yaptığı ancak sevgililer gününe ulaşamadan yakayı ele verdiği öğrenildi.

Bastıkları 100 liralık sahte banknotu 15 ile 20 lira arasında sattığı belirlenen şebekenin, gözaltına alınan üyeleri arasından 3 de kardeş çıktı. şebekenin piyasaya para sürme ayağında yer aldıkları tespit edilen Kenan C., Erdal C. ve Osman C. isimli 3 kardeşin, kalpazanlığın yanı sıra değişik suçlardan kayıtları bulunan sabıka rekortmenleri olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı