Ekonomi 7 kilometrede 7 milyar liralık yalı

7 kilometrede 7 milyar liralık yalı

26.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Dünyanın hayran olduğu Boğaz’ın yalılarına göz attık; satılık yalıların yoğunlaştığı güzargahlara ve fiyatlarına baktık. Yalıların satış değeri; tarihi eser statüsü, rıhtımı ve bahçe büyüklüklerine göre değişim gösteriyor

7 kilometrede 7 milyar liralık yalı

Dünyanın gözdesi olan İstanbul’un yalıları, Boğaz’ın etrafında sadece birkaç kilometrede milyarlarca liralık bir büyüklük oluşturuyor. Boğaz’ın her iki yakasında sıralanan yalılar, yerli yatırımcının olduğu kadar, yabancıların da dikkatini çekiyor. Son dönemde dalgalı bir seyir izleyen döviz kuru karşısında yabancı yatırımcı kazançlı çıksa da, satışların TL ile değerlerinde yapılmasıyla sorunun önüne geçiliyor.

Haberin Devamı

Yalı satışı yapan emlak uzmanları, bu dönemde gayrimenkul sektöründeki yavaşlamanın yalı satışlarında da ortaya çıktığına vurgu yaparken, ancak beklenen fiyat düşüşlerinin yaşanmayacağını ifade ediyorlar. Çoğu tarihi değere sahip yalı ve yol yalıları ihtiyaç nedeniyle satılmıyorsa fiyatlarını koruyor, değerlerinden kaybetmiyor.

Bebek’ten Yeniköy’e

Yalılar Avrupa yakasında özellikle Bebek, Baltalimanı, Rumelihisarı, Emirgan, İstinye, Yeniköy hattında yoğunlaşıyor. Bebek’ten Yeniköy’e uzanan bu 7 kilometrelik hat üzerinde değeri 7 milyar lirayı bulan yalılar gerdanlık gibi diziliyor. Bu hat pahalı yalılarıyla öne çıkarken, kullanım seçenekleri de bulunuyor. Burada yalılar; kendi iskelesi olan yalılardan tarihi eser yalılara ve turizm için uygun olan yalıya kadar çeşitleniyor.

Haberin Devamı

7 kilometrede 7 milyar liralık yalı

En şanslısı ‘hisar’lar

Boğaz’ın yalı çeşitliliği bakımından en şanslıları ise her iki yakada karşılıklı olan ‘hisar’lar. Boğaz’ın incileri Rumelihisar’ı ve Anadoluhisarı’nda karşılıklı olarak yalıların konumlandığı görülüyor. En fazla satılık yalı da yine bu hatlar üzerinde karşılıklı bulunuyor. Bu karşılıklı hat aynı zamanda tarihi bakımdan da yalılara büyük değer yüklüyor.

7 kilometrede 7 milyar liralık yalı

En pahalısı Sarıyer'de

Rıhtımlı, bahçeli, geniş araziler içindeki yalılardan, daha mütevazı yalılara kadar seçenekler içinde fiyatlar da çeşit çeşit. Buna göre mevcut satılık durumda olan yalılar içinde en pahalısı 650 milyon lira ile Sarıyer’de ve 570 milyon lira değeri ile Bebek’te yer alıyor. Tarihi eser olarak satışta olan yalı, binlerce metrekarelik arazisi; onlarca odasıyla dikkat çekiyor.
Yine aynı bölgede 530 milyon lira, 400 milyon lira ve 375 milyon liraya satılık olan yalılar mevcut.

Yeniköy de yalı piyasasında büyük değer oluştururken, Anadolu yakasının yalıları arasında ise Kanlıca fiyatlarıyla öne çıkıyor.

7 kilometrede 7 milyar liralık yalı