Gündem 9 Türk üniversitesi 9 sıralamada ilk 500’de

9 Türk üniversitesi 9 sıralamada ilk 500’de

31.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tercihlerde, üniversitelerin dünya sıralamalarındaki yeri de çok önemli. ODTÜ URAP Laboratuvarı, bu konuda adaylara yol gösterici olmak için 166 üniversiteyi kapsayan bir rapor hazırladı. Rapora göre 9 Türk üniversitesi, 9 dünya sıralamasında en az bir kez ilk 500’de yer aldı. NTU (HEEACT) sıralamasına bu yıl hiçbir üniversitemiz giremedi

9 Türk üniversitesi  9 sıralamada ilk 500’de

Üniversite tercihleri tüm hızıyla sürüyor. Hangi üniversite, sorusuna cevap arayan adaylar, üniversitenin eğitimi, yabancı dil olanakları, yurtdışı üniversitelerle anlaşmaları, burs ve yurt olanakları, kampüsü gibi pek çok kriteri ince eleyip sık dokuyor. Yine görüşlerine yer verdiğimiz rektörlerin de hep dile getirdiği gibi üniversitelerin dünya sıralamalarındaki yeri de adayların tercihlerinde önemli bir kriter olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

Kurulduğu 2009’dan bu yana her yıl dünyanın akademik performansı en iyi olan 2000 üniversitesini sıralayan ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı, tercih aşamasındaki üniversite adayları ve velilere yardımcı olmak için bir rapor hazırladı. 2016 Yılı Etkileşimli Raporu’na http://tr.urapcenter.org/2016/world_rankings.php adresinden ulaşılabiliyor.

166 üniversite var

İki bölümden oluşan raporu, URAP Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut şöyle özetliyor: Raporun birinci bölümünde dünyadaki üniversiteleri sıralayan 9 kurumun en son sıralamalarına göre 166 üniversitemizin durumu veriliyor.

Bilindiği gibi dünya üniversiteleri, ARWU, CWUR, QS, THE (TIMES), NTU (HEEACT), U.S. News & World Report, CWTS Leiden, SciMagoIR, Webometrics ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP (University Ranking by Academic Performance) Laboratuvarı olmak üzere 10 sıralama sistemi tarafından her yıl sıralanıyor.

Haberin Devamı

Rapora göre bu yıl dünya sıralamalarında 166 üniversitemiz en az bir listeye girmiş bulunuyor. 9 dünya genel sıralamasında en az bir kez ilk 500’de yer alan 9 Türk üniversitesi var. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 4 sıralamada, İstanbul, Boğaziçi ve Bilkent üniversiteleri 3 sıralamada, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Koç ve Sabancı üniversiteleri 2 sıralamada, Hacettepe ve Ege üniversiteleri de 1 sıralamada ilk 500’de yer aldı.

9 Türk üniversitesi  9 sıralamada ilk 500’de

23 alanda ilk 3’tekiler

ARWU Dünya Sıralaması’na, bu yıl girebilen tek üniversite yine İstanbul Üniversitesi oldu. NTU (HEEACT) sıralamasına ise giren üniversitemiz bulunmuyor. Dünya sıralamalarında, İstanbul Üniversitesi 9 sıralamanın 9’unda; ODTÜ, İTÜ, Hacettepe üniversiteleri 8’inde, Ankara, Boğaziçi, İ. D. Bilkent üniversiteleri 7’sinde, Ege ve Gazi üniversiteleri 6’sında, Erciyes, Yıldız Teknik, Dokuz Eylül, Koç ve Sabancı üniversiteleri da 5’inde yer aldı.

Raporun ikinci bölümünde üniversitelerin 23 bilim alanına göre Türkiye’deki ve dünyadaki durumu veriliyor. Ancak burada alan sıralamalarının, fakülte veya bölüm sıralaması olmadığını belirtmek gerekiyor. Bir üniversitenin öğretim üyeleri, 23 alandan herhangi biriyle ilgili bilimsel dergilerde makaleler yayınlamış ise o üniversite alan sıralamasında yer alabiliyor. Örneğin tıp fakültesi olmayan üniversitelerin; biyoloji, gıda, kimya gibi konularda araştırma yapan mensupları, tıp alanı ile ilgili dergilerde yayın yapmışsa ilgili üniversite tıp alan sıralamasına girebiliyor. Bazı durumlarda ise tıp fakültesi dışındaki akademisyenler, tıp fakültesi mensuplarıyla tıpla ilgili dergilerde ortak yayın yapmakta. Bu üniversiteler de tıp alan sıralamasında yer almakta.

Haberin Devamı

Rapora göre bu yıl 23 bilim alanında ilk 3’e giren 20 üniversitemiz var. ODTÜ 23 alandan 15’inde ilk 3’te yer alırken, İTÜ 10 alanda, İstanbul ve İ. D. Bilkent üniversiteleri 6, Hacettepe ve Ege üniversiteleri 5, Boğaziçi 4, Ankara, Dokuz Eylül, Sabancı, Koç ve Atatürk üniversiteleri 2, Marmara, Anadolu, Sakarya, Karadeniz Teknik, Atılım, Gebze Teknik ve Çankaya üniversiteleri ise 1’er alanda ilk 3’e girdi.

Üniversite mi fakülte mi

Tercihlerde öncelik üniversitede mi olmalı yoksa fakülte ve meslekte mi? Örneğin ille de şu üniversitede okuyacağım diye tüm tercihler o üniversiteden mi yapılmalı yoksa hukuk isteniyorsa 24 tercih de hukuk mu olmalı?

Üniversite öğrenimi, 4 ya da en fazla 6 yıl ama meslek öyle mi? Bir ömür boyu sizinle.

Üstelik ne kadar keyifli bir öğrenim hayatı sürerseniz sürün, eğer mesleğinizle barışık değilseniz, başarılı ve mutlu olmanız mümkün değil.

Tabi ki en iyisi, istediğiniz bir üniversitede, istediğiniz bir bölümde okumak ama bu konuda adayların yüzde 20’sine bile bu olanak sağlanmıyor.

İşte bu yüzden, seçeceğiniz üniversite, kent, meslek, yurt, burs konularında çok dikkatli olmalısınız.
Yapacağınız yanlış bir seçimin geleceğinizi her yönüyle etkileyeceğini sakın unutmayın!..

Haberin Devamı

Rektörlerden adaylara öneriler

‘Kendinizi iyi tanıyın’

İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın:
1-Üç hususun altını çizmek istiyorum. İlki adayın yetenekleri, kabiliyeti ve arzusu. Kişiyi en iyi kendisi tanır. Adaylar mutlaka yatkın ve istekli oldukları mesleklere yönelik bir eğitim almalı. Diğer husus üniversitenin altyapısı. Üniversitelerin akademik ve sosyal altyapısını araştırmalı, eğitim alacağı bölümde kendisine neler sunulduğunu incelemeli. Üniversitenin profesyonelliğe geçiş kapısı olduğu, bulunduğu çevre, ülkeyle etkileşim içinde olduğu ve kişiyi bu etkileşim ağı içinde geliştirdiği unutulmamalı.
2-Önemli olan diplomada hangi mesleğin ve unvanın yer alması değil o diplomaya sahip kişinin ne derece bilgi ve donanımlı olması. Her değişim, arz ve talep durumuna göre farklı meslekleri öne çıkarabilir veya geriye itebilir. Ancak bilgi ve beceriyle donanmış başarılı kişiler, hangi meslekte olursa olsunlar öne çıkarlar. Geleceğin en iyi mesleği, en iyi eğitim aldığınız, severek ve zevkle yaptığınız meslektir.

Haberin Devamı

‘Dikkatli ve özenli olun’

Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl:
1-Üniversite sınavından sonra öğrencilerin önceliği; çalışmak ve kendilerini görmek istedikleri alanı seçmek olmalı. Seçtikleri alanda en iyi eğitim ve öğretimi veren üniversiteyi tercih etmeleri konusunda dikkatli ve özenli olmalarını öneriyorum. Ayrıca yabancı dil olanağı, yurt dışı bağlantıları ve kendilerini geliştirebilecekleri olanaklara sahip üniversitelere öncelik vermeliler. Üniversitelerin öğretim üyesi kadroları, altyapıları, laboratuvar ve atölye olanaklarını göz önünde bulundurmalılar. Üniversiteleri ziyaret ederek, tercih edecekleri bölümün akademik kadrosu ile görüşmelerini, üniversiteyi gezmelerini, tanıtım günlerine katılmalarını tavsiye ediyorum. Böylelikle tercih öncesinde karar vermelerini oldukça kolaylaştıracaktır.
2-Biyomühendislik, bilişim teknolojileri, tasarım alanlarındaki meslekler öne çıkacak.

‘Önce şehir seçilmeli’

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Cemali Dinçer:

1-Adaylar öncelikle kendi yetenekleri çerçevesinde mutlu olacakları bir alanı seçmeliler. Sonradan pişmanlık duyacakları, çalışmak istemedikleri meslek alanlarını tercih etmesinler. Şehir çok önemli. Büyük metropollerdeki üniversiteler stajlardan tutun da kültürel, sosyal faaliyetlere kadar bir üniversite öğrencisinin yararlanabileceği her şeyi sunabiliyor. Sanılanın aksine önce şehir seçilir. Büyük şehirlerimizin hepsinde çok iyi üniversiteler var. Adaylar üniversiteleri araştırırken akademik kadrolarını, bölümlerini, ders içeriklerini, akademik yayınlarını, projelerini, sanayi işbirliği süreçlerini, yurtdışı değişim programları gibi akademik imkânları çok iyi değerlendirmeliler.
2-Bilgisayar, yazılım ve teknolojileri; malzeme bilimi ve nanoteknoloji; hukuk ve sağlık.

YARIN: Üniversiteler adaylara ne kadar burs veriyor? Bursların şartları neler?

SORULAR
1-Üniversite adaylarının tercih yaparken öncelikleri neler olmalı?
2-Size göre geleceğin üç mesleği hangisi?