Cadde Nefes almakta zorlanıyorsa

Nefes almakta zorlanıyorsa

03.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Soğuk algınlığı küçük çocuklarda oldukça yaygındır, ama genellikle evde yapılan tedaviler rahatlama sağlar. Bazen çocuk nefes almakta zorlanır, bu bir acil durumdur!

Nefes almakta zorlanıyorsa

Soğuk algınlığı küçük çocuklarda oldukça yaygındır ama endişelenmeye gerek yok, genellikle evde yapılan tedaviler onu rahatlatır. Bazen çocuk nefes almakta zorlanır. Bu bir acil durumdur ve hemen tıbbi yardım istemelisiniz.
Nefes alma güçlüklerine astım ve bazı çocukluk çağı enfeksiyonları neden olur. Nefes alma güçlüğü hem ebeveyn hem de çocuk için endişe vericidir: Hiçbir zaman yardım çağırmak için duraksamayın.
Çocukların hava geçitleri yetişkinlerden daha küçüktür. Bir çocuk öksürükten ya da akan burnundan dolayı rahatsız olabilir ama çoğu zaman bu ciddi bir soruna yol açmaz.Bunun yanı sıra bazı durumlar ani nefes alamama problemlerine yol açar ve bu da ilk yardım ve tıbbi yardım almayı gerektirir.


ÖKSÜRÜK
Çocuklukta öksürük çok yaygın olsa da nadiren ciddidir. Bazen öksürük başka bir hastalığın habercisidir. Hırıltılı öksürük ve kısık ses, difterinin karakteristik özelliğidir. Özellikle geceleri olur. Ses bazen çok endişe verici olabilir, ama sakin olmaya çalışın çünkü çocuğu endişelendirmek atağı daha kötü hale getirir. Havayı buharla nemlendirmek yardımcı olabilir.


ASTIM
Çocukluk çağı astımını fark etmek zordur. Genellikle kendini ani öksürük olarak ya da hırıltı yerine gece öksürüğü olarak gösterir. Astımlı çocuklar öksürür, hırıldar ve ağır ataklarda hastaneye yatmayı gerektiren aşırı nefes alma problemleri yaşar.
Böylesine hayati tehlikesi olan astımın hastane tedavisi gerektiren belirtilerini fark etmek önemlidir.
Bazen yazın polen sayısı çoğaldığında ya da çocuk ağır bir soğuk algınlığı geçirdiğinde, astım normal tedavilere cevap vermez ve nefes alma güçlükleri ortaya çıkar. Görünen nefes alma problemi yaşayan astımlı bir çocuğun durumu çok hızlı ağırlaşabilir, bu yüzden onu acil servise ya da hastaneye götürmekte tereddüt etmeyin.

GÜRÜLTÜLÜ NEFES
Çocuklar nefes alırken her çeşit ses çıkarabilirler, ama bu her zaman nefes alma güçlüğünün bir göstergesi değildir. Bazı sesler problemin ne olabileceğini saptamaya yardımcı olabilir.


HIRILTI
Genellikle çocuk nefes verirken duyulur. Çoğu insan hırıltıyı astımla ilişkilendirir, ama hırıltı viral enfeksiyona da bağlı olabilir. Çoğunlukla bronşiyolit adı verilen viral bir enfeksiyondur.
Bu genelde 1 yaş altı çocuklarda görülür ve eğer yeme problemi varsa hastane tedavisi gerektirir. Bazen devam ederek astıma dönüşür bazen devam etmez.

HIRILDAMAK
Bu ses bebekte çok ciddi nefes alma problemine ve daha büyük çocukta zaatüreye işaret eder.


BURUN ÇEKMEK
Bebekler üşüttüklerinde burunlarını çeker. Daha sonra uyumakta ve yemek yemekte zorlanırlar. Bu hem ebeveynini hem de çocuğu rahatsız eder. Ancak çoğu bebek çok fazla zorlanmadan bu durumun üstesinden gelmeyi başarır.

NEFESİ DARALDIĞINDA İLK YARDIM
Çocuğu dik oturtun. Paniklememeye çalışın, bu çocuğu daha kötü yapar.

Haberin Devamı

Daha önce astım teşhisi konulduysa, spacer aletinin içinden ‘inhaler’dan birkaç nefes almalı.

Problemin ciddiyetine göre doktorunu ya da acil servis arayın.

ASTIMA ÖZGÜ TEHLİKE İŞARETLERİ
Konuşamayacak beslenemeyecek / yiyemeyecek kadar nefessiz kalır.
Nefes alma oranı dakikada 50 nefestir.
Nabız dakikada 140’tır.
Dudakları morarmıştır.
Çok hırıltı nefesten hiç hırıltısız hale geçmiştir.
Halsizlik / yorgunluk vardır.


Öksürükle baş etmek için:
Hava nemlendirici kullanın ya da mutfakta buharlı atmosfer yaratmak için birkaç tencere su kaynatın ya da çocuğu banyoya götürüp sıcak su musluğunu açın.
Odasının havasını nemlendirmek için kaloriferin üzerine ıslak bir havlu koyun.
Enfeksiyon nedeniyle oluşan öksürüğü rahatlatmak için bir kase sıcak suya ya da yatağın veya yastığın üstüne okaliptüs ya da mentol yağı ekleyin.
Hiçbir zaman evde sigara içmeyin.