Siyaset Seçimlerde oy kullanacaklar mı?

Seçimlerde oy kullanacaklar mı?

19.08.2013 - 11:13 | Son Güncellenme:

CHP'li Refik Eryılmaz'ın soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verildiği ve seçimde oy kullanacakları yönündeki iddialara açıklık getirdi

Seçimlerde oy kullanacaklar mı

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye’ye sığınan Suriyelilere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının verilmediğini bildirdi.

Güler, Türkiye’ye Mayıs 2013 itibarıyla 309 bin 205 Suriye vatandaşının giriş yaptığını bunların 114 bin 297’sinin ise ülkesine döndüğünü kaydetti. Güler, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilip seçimlerde oy kullanmalarının sağlanacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

ÖNERGEYE YANIT CHP

Haberin Devamı

Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Güler’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Suriye olaylarının başlangıcı kabul edilen 15 Mart 2011 tarihinden günümüze kadar ülkemiz yoğun bir göç akınına maruz kalmıştır. Gelinen son süreçte Suriye’deki iç çatışmalardan kaçan, ülkemize sığınan Suriyelilerin bir kısmına vatandaşlık verildiği ve bir kısmı içinde vatandaşlık verilmek üzere işlem yapıldığı yönünde iddialar ulusal basında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Eryılmaz, şu soruları yöneltti:

- 15 Mart 2011 tarihinden önergenin yanıtlandığı tarihe kadar Suriye’deki çatışmalardan kaçan ve ülkemize gelen Suriyeli sayısı kaçtır?

- 15 Mart 2011 tarihinden önrgenin yanıtlandığı tarihe kadar ülkemize sığınan Suriyelilerin kaçına Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiştir? Ne kadarına vatandaşlık hakkı verilmesi düşünülmektedir? Bununla ilgili herhangi bir çalışmanız var mıdır?

Haberin Devamı

- Türk vatandaşlığına geçirilen Suriyelilerin adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre kayıtları yapılmış mıdır? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle hangi ilimizde ne kadar Suriyeliye vatandaşlık verilmiştir?

- Vatandaşlık verilen Suriyelilerden kaçı seçmen kütüğüne kayıt edilmiştir? Türk vatandaşlığına kabul edilen Suriyeliler gelecek yerel ve genel seçimlerde oy kullanabilecek midir?

309 BİN SURİYELİ

Güler, yanıtında, “24 Mayıs 2013 itibarıyla ülkemize giriş yapan 309 bin 205 Suriye vatandaşından 114 bin 297’si ülkesine dönmüştür” dedi.

Muammer Güler, “5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 11. maddesine göre, bir yabancının Türk vatandaşlığını kazanabilmesi için ikamet izni ile kesintisiz olarak Türkiye’de en az 5 yıl ikamet etmesi gerekmektedir. Bu sebeple ülkemizde bulunan Suriyeli sığınmacıların Türk vatandaşlığını kazanmaları söz konusu değildir. Bu sorunun cevabı 3. ve 4. soruları da kapsamaktadır” ifadelerini kullandı.

Güler, bu yanıtıyla Suriyeli sığınmacıların Mart 2014’te yapılması öngörülen yerel seçimlerde oy kullanma olasılığının bulunmadığını vurgulamış oldu