Gündem ‘Toplumdaki algıları yıkmak istedim’

‘Toplumdaki algıları yıkmak istedim’

15.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Giresun’un Bulancak ilçesinden bağımsız Belediye Başkanı adaylığını açıklayan ve eşcinsel olduğunu gizlemeyen Can Çavuşoğlu, ‘Elimden geldiğince toplumdaki yerleşik yanılgıları baştan aşmak istedim’ diyor.

‘Toplumdaki algıları yıkmak istedim’

Geçtiğimiz günlerde Giresun Bulancak’tan bağımsız belediye başkanı adaylığını açıklayan ve eşcinsel olduğunu gizlemeyerek dikkatleri üzerine çeken Can Çavuşoğlu’na ulaştık. Çavuşoğlu’nun derdi bu yarışta “ben de varım” demek.

İlk olarak kısaca sizi tanıyabilir miyiz? Can Çavusoğlu kimdir?
1970 İstanbul doğumluyum. Ataköy Lisesinden sonra KKTC, Doğu Akdeniz Üniversitesinde İşletme, akabinde ABD, Batı Florida Üniversitesinde İşletme Yüksek Lisans eğitimi aldım. Amerika ile ilk tanışmam 12 yaşındayken ablamın oraya yerleşmesiyle oldu. Daha sonra Kanada’da bir sene staj ve Türkiye’ye döndüm. Askerlik sonrası değişik eğitim kurumlarında 12 sene öğretmen ve yöneticilik yaptım. İşlerim dolayısıyla Türkiye’deki bütün illeri gezdim Üç sene kadar Çin’de yaşadım, şu an ise Amerika’dayım. Psikolojik-gerilim tarzı ilk romanım iki sene önce yayınlandı. Halen Amerika’da, ailemin gümüş takı üzerine varolan işini genişletmeye çalışıyorum.

Aday olmaya nasıl karar verdiniz?
Her Belediye Başkanlığı seçimlerinde olduğu gibi bu sene de güzel ülkemizin her noktasından, aday adaylığını açıklayan birbirinden değerli insanlar var. Ben de adaylığımı açıklamak istedim. Sonra kendimi sorguladım. Yani benim gay olduğumu zaten bilen biliyor, bilmeyenler için ise bunu önümde aşılması gereken en büyük engel gördüm. Böylece en baştan cinsel tercihimi açıklayarak bu zevkli ama amansız yarışa başladım.
Bazı insanların eşcinsellik ile ilgili zihinlerini perdeleyen gerçekleri algılama problemlerine dokunmak, diğer yandan elimden geldiğince toplumdaki yerleşik yanılgıları baştan aşmak istedim. Bir de rakiplerime açık bir meydan okumaydı. Çok geriden geldiğimin farkındayım ama bir sabah uyandım ve medyadaki haberleri gördüm, Türkiye beni tartışıyordu. Bu bir ilkti. Ve bu ilki gerçekleştirdiğim için şu an çok mutluyum.

Bulancak’lı mısınız? Neden Bulancak belediye başkanlığına aday oldunuz?
Gerek iş icabı, gerekse tanıdıklarım sebebiyle çok sık gittiğim güzide bir ilçemiz. Sayısını unuttum ama belki Bulancak’a 50 kere gitmişimdir. Şu açıdan söylüyorum, dünyanın ya da Türkiye’nin değişik şehirlerine yerleşen Bulancaklılar belki benim kadar gitmemiştir ya da emekli olunca yerleşmeyi düşünüyorlardır. Diğer yandan yaşanılası, şirin ama maalesef bakımsız kalmış, halkının yüreği ise tertemiz bir yerdir. Bence daha fazla hizmeti hak ediyor.

Hiç tepki aldınız mı?
Bulancak’dan aldığım tepkiler 50/50, Türkiye geneline bakacak olursak şimdilik 30/70 olumlu yönde seyrediyor. Ama asıl şaşırtan, ki tabi LGBTT bireylerden her türlü platformda inanılmaz bireysel ve ekip desteği alıyorum ama bazılarından gelen bildirimler beni biraz daha düşünmeye sevketti. Sanki kendi içlerinde onların bile buna hazır olmadıklarını hissettim.

Sandıktan birinci olarak çıkarsanız projeleriniz neler?
Her şeyin başı açıklık diyorum. Hesap verebilirlik. 1 kuruşun nereye harcandığını sorabilmek ve cevabını alabilmektir. Çünkü öncelikle birey olarak herkesin buna hakkı var. Kapalı kapılar ardında hazırlanan bütçelere, özel kalem hesaplara son. Diğer yandan bir belediyenin işi tabi ki şehri güzelleştirmek, yol-su-elektrik, bu konularda aksaklıkları gidermek, ulaşımı düzene sokmak ve dışarıdan yatırım çekmek yani ticareti arttırmaktır ama bana göre bunlar lütfen değil zaten o belediyenin yapması gerekenlerdir.