Gündem ‘Ned’den İstanbul?

‘Ned’den İstanbul?

10.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, İstanbul ve Atatürk üzerine yaptığı yağlı boya resimleri ile tanınan İngiliz ressam Ned Pamphilon’un yeni çalışmaları Kadıköy’deki Galeri İstanbul1881’de sergileniyor

‘Ned’den İstanbul

İngiltere’de yaşayan ama yılın bir bölümünü âşık olduğu şehir olan İstanbul’da geçiren Ned Pamphilon, yeni çalışmalarını Kadıköy’de sergilemeye başladı. İstanbul’u ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtmak için bu kenti konu edinen yağlı boya resimler yapan Pamphilon, Kadıköy Bahariye’deki Galeri İstanbul1881’de sanatseverlele çalışmalarını buluşturuyor. Sanatçının İstanbul’un metropol yaşamını gözlemlerken yaptığı resimlerden oluşan sergi 31 Aralık’a kadar gezilebilecek. Ned Pamphilon İstanbul’un hızlı, geleneksel, modern ve mistik yönünü yansıtmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

‘Ned’den İstanbul

Sanatçı Milliyet’e yaptığı açıklamada “Neden İstanbul, sorusuna birden fazla verilecek cevabım var: Hiç durmayan bir dinamizmi olan bu şehirde İstanbul Boğazı hiç durmadan akıyor. Yani denizciliği ayrı keyif, şehir hayatı ayrı... İstanbul iki renklidir, Kuzey ve Güney yönlüdür. Mısır Çarşısı’ndaki coşkuyu Mısır’da bulamazsınız. Köfte ekmek ve ayran güzel bir üçlüdür. Türk çayı ayrı güzeldir... Bana bunca güzel duyguyu hediye eden İstanbul’da gördüğüm renkleri ve hikâyeleri tuvale aktarmaya çalıştım. Sergimi İstanbul’u seven ve İstanbul’da yaşayan herkese adıyorum” diye konuştu. Sanatçının çalışmaları izleyici Beyoğlu tramvayında ve Taksim Meydanı’nda, Galata Köprüsü’nde, Galata Kulesi’nde, İstiklal Caddesi’nde gezdiriyor.

Haberin Devamı

‘Ned’den İstanbul

Atatürk’ü anlatan iki tablo

Ned Pamphilon, İngiltere’de tamamladığı mimarlık eğitiminin yanı sıra resim sanatına olan tutkusuyla biliniyor. Dünya kültürlerini tanımak için kurduğu orkestrasıyla birlikte yaptığı seyahatlerden birinde İstanbul’u tanıma fırsatını bulan Pamphilon, Boğaz’ın çevrelediği bu şehre âşık olmuş. Pamphilon, İstanbul’un günlük hayatını tuvale yansıtarak geçimini sağladığını söylüyor. Beyoğlu’nun tramvayı, İstanbul’un simitçileri, Galata Köprüsü’nde balık tutanlar, baloncular, ayakkabı boyacıları ve mısırcıları ile İstanbul’un güzellikleri sanatçının tablolarında baskın olarak yer buluyor. Atatürk’ün hayatını okuyarak ona duyduğu sevgiyi ve saygıyı da tuvali aracılığıyla resmeden Ned Pamphilon’un iki ünlü Atatürk tablosu ‘Atatürk Gülümsüyor’ Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde, ‘Atatürk’ün Gözleri’ adlı tablosu ise Mayadrom Sports Center’da yer alıyor. Pamphillon ayrıca Türk Deniz Kuvvetleri’nin de gönüllü ressamları arasında yer alıyor.