Ekonomi Kayısıdan ip ve un üretti

Kayısıdan ip ve un üretti

20.03.2017 - 11:26 | Son Güncellenme:

Kayısı çekirdeğinden ip elde etmek için kullandığı nano teknoloji ile hem iplik hem de un üretti. İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal "Karbon nanotüp fiberle, giydiğimiz kıyafetten uzay araçlarına, bilgisayar ve cep telefonu teknolojilerine kadar sayamayacağım birçok alanda malzeme üretebiliriz" dedi.

Kayısıdan ip ve un üretti

Kayısı ile ilgili çalışmaları ile bilinen İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, nano teknoloji ile kayısın çekirdeğinden ip ve un elde etti. Önal, kayısının nano teknoloji ile giyilen kıyafetten uzay araçlarına ve cep telefonlarına kadar sayılamayacak kadar çok alanda kullanılabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Kayısı ile ilgili araştırma ve çalışmaları ile bilinen Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, kısa bir süre önce de nano teknoloji ile iplik elde edilebilmesi için çalışma başlatmıştı. Çalışmalarını sürdüren Önal, kayısı çekirdeğinden nano teknoloji ile iplik elde etmek için yürüttüğü çalışmalarda başarılı sonuçlar elde etti. Önal, "Nano teknoloji ile ülkemizde bir iki üniversitede çalışılıyor. ‘Kayısı çekirdeği kabuğu temelli karbon nano tüpü biz fiber şeklinde elde edebilir miyiz?’ sorusunun peşine düştük. Laboratuvardaki ilk denemelerimiz olumlu sonuçlar verdi. Nano malzemeyi iplik şeklinde çektik mi? Biz ondan üzerimize giydiğimiz kıyafetten, elektrik elektronikten, tıpta, pil üretiminde, enerji depolamada, uzay araçlarında, bilgisayar teknolojisinde, cep telefonu teknolojisinde sayamayacağımız yüzlerce malzemeyi üretebiliriz" ifadelerini kulandı.