Pazar Karı-koca arasına giren uygulama!

Karı-koca arasına giren uygulama!

07.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bir ekip, çiftlerin duygu durumunu tahmin ederek birbirlerine bildirecek bir algoritma üzerinde çalışıyor. Amaç sürtüşmeleri en aza indirgeyebilmek

Karı-koca arasına giren uygulama

Sevdiğimiz insanla ilişkimizin sağlığını belirleyen en önemli etken, ne kadar anlayışlı olduğumuz. Anlayış, en başta karşımızdakini olduğu gibi kabul etmekle gelişiyor. Bir de halden anlamayla.. Onu ne kadar iyi tanırsak, duygusal iniş çıkışlarına duyarlı olursak, o kadar sağlıklı bir iletişim kurma şansımız oluyor.

Haberin Devamı

Her insanın ve ilişkinin kendini ifade etme dinamikleri değişiyor. Duygu durumu değiştiğinde kimimiz geri çekilmeyi tercih ediyor, kimimizse tepkisini patlamalarla dışarı vuruyor. Olan biteni “ben” odağından uzak tutup karşımızdakini anlamaya yönelebiliyorsak ne ala. Ancak empati kurmakta zorlanıyor, her şeyin kendimizle alakalı olduğu düşüncesine kapılıyorsak, yandık!

Gerginlik anlaşılıyor

Neyse ki teknoloji günümüzde her şeye derman bulmaya güdümlü. Güney Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bir ekip, çiftlerin duygu durumunu tahmin ederek birbirlerine bildirecek bir algoritma üzerinde çalışıyor. Sistem giyilebilir cihazlar ve akıllı telefon yardımıyla taraflardan birinin gergin olduğunu anlayıp olası bir sürtüşme halini önceden tahmin edecek. Amaç, çiftler arasındaki sürtüşmeleri en aza indirgeyebilmek.

Haberin Devamı

Araştırmayı gerçekleştirmek için üniversite öğrencisi, ilişkisi çok iyi gitmeyen 34 çiftle bir denek grubu oluşturulmuş. Deneklerin her birine beden ısısı, kalp atışı ve vücut nem oranı değerlerini ölçen mobil izleme cihazları bağlanmış. Özel bir akıllı telefon yardımıyla partnerleriyle gün içinde yaptıkları konuşmalar da dinlemeye alınmış. Konuşmalar sırasında ses tonlarındaki değişimler ve “sen” gibi çiftlerin birbirini suçlama durumunda kullandıkları hitap biçimleri gözlenmiş.

Aynı esnada denekler, gün boyunca duygu durumlarındaki değişimleri ve partnerleriyle yaşadıkları çekişme anlarını telefonlarındaki özel bir bildirim sistemine kaydetmişler.

Araştırmacılar fizyolojik verilerle ses kayıtlarını analiz ederek, sonuçları çiftlerin uyumsuzluk yaşadıkları anları tahmin etmek için kullanmışlar. Ardından kendi tahminleriyle çiftlerin gerçek zamanlı bildirimlerini kıyaslamışlar ve fizyolojik verilerin yüzde 86 oranında doğru sonuç verdiğini keşfetmişler.

Oldukça başarılı sonuç veren araştırmanın ileri aşamalarında tahminleri derinleştirmek adına internette harcanan zaman, çiftler arasında konuşma sıklığı ve en son ne zaman yemek yedikleri gibi verileri de incelemeye alacaklar.

Haberin Devamı

Araştırma ekibinden Theodora Chaspari, “Herkesin indirip kullanacağı bir aplikasyon canlandırıyoruz gözümüzde. İlişki durumlarını her gün takip edecek ve belirli günlerde ilişkinin ne kadar iyi ya da kötü olduğunu tahmin edebilecek. Gerekirse iyileştirmek için araya girebilecek” diyor.

Muhabbet samimi mi?


Şubat ayında MIT’den bir araştırma grubu, muhabbetin gerçekten samimi geçip geçmediğini anlayacak bir uygulama geliştirdiklerini duyurdu. Akıllı saatlere entegre olan uygulama, insanlar arasındaki konuşmayı dinleyerek mutlu, heyecanlı veya üzüntülü, sıkıntılı anları beş saniyelik aralıklarla belirliyor. Böylece sohbetin sonunda rapora bakarak karşınızdaki anlattıklarınıza gerçekten heyecanlanmış mı yoksa canı mı sıkılmış anlayabiliyorsunuz.