Pazar “Artık rüştümü ispat ediyorum”

“Artık rüştümü ispat ediyorum”

14.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Daha önce albümlerini yeraltında yayınlamıştı; başarısı ölçülemedi. “Aura” albümüyle ise Türkiye’nin en çok dinlenen üçüncü müzisyeni oldu. Norm Ender “rap’i popüler alanlarda dinletmenin” gururunu yaşıyor

“Artık rüştümü ispat ediyorum”

Müzik platformu Spotify’ın 81 ili baz alan ve 2017’nin ilk üç ayını kapsayan “Türkiye Müzik Haritası”nda en çok dinlenen üçüncü isimdi Norm Ender. Uzun zamandır rap yapan Ender, 2017’nin başında da “Aura” adlı albümünü yayınlamıştı. Duman, Teoman ve Sagopa Kajmer gibi isimleri geride bırakan Ender’e başarısının sırrını sorduk.

Haberin Devamı

- Bu yıl yayınladığınız “Aura” albümünün büyük ilgi çektiğini söyleyebiliriz. Bekliyor muydunuz böyle bir etkiyi?

Daha önce yeraltında albüm yayınlamıştım. O zamandan beri yeraltının en çok dinlenen sanatçısıydım. Bu albümle başarılarım gözle görülür oldu çünkü yeraltında albüm yayınlayınca şarkılar listelere girmediği için başarı gözden kaçıyor. Sadece bilen biliyordu.

“Başarı beni çok gururlandırdı”

- Spotify gibi müzik platformları sayesinde veriler de daha çabuk toplanıyor tabii ki...

Evet, bunlar önemli veriler. Ben “Aura” albümünde her kitleye hitap etmek istedim. Tecrübelerimin hepsini albüme yansıttım.

- Üretim süreci ne kadar sürdü?

Beş-altı ay sadece söz yazım süreci oldu. Daha sonra kayıtlara başladık. Canlı enstrümanlar kullandık. Bu da zaman aldı.

Haberin Devamı

- Spotify’da en çok dinlenen üçüncü isim olmak sizi şaşırtmadı mı?

Şaşırtmadı. Artık rüştümü ispat ediyorum. “Rap’i popüler alanlarda da dinletebilirim” demiş oldum.

- Fiziki albümün satışları nasıl?

O da çok iyi. D&R’da en çok satan albüm oldu. Üstelik Sezen Aksu’nun albümünü yayınladığı bir zamanda... Bunu bir de “alternatif” bir müzik türüyle başarmak beni çok gururlandırdı. Bu vesileyle bence rap müzik ağlama evresini de sonlandırmış oldu. “Bizi ciddiye almıyorlar, haber yapmıyorlar” diyorduk bir zamanlar. O devir geçti. Artık ödül törenlerinde rap müzik için ayrı bir kategori var.

- 10 yıl öncesine göre rap yapmak artık daha mı kolay bu ülkede?

Bir yandan kolay ama bir yandan da daha zor. Eskiden yüksek bir beklenti yoktu. İnsanlar ilgi duymuyordu. Kendi yaptığımız müziği yapıp geçiyorduk. Şu anda biraz daha kontrollüyüz. Yaş da ilerledi tabii. Daha sakin olmak gerekiyor.

- Bir rap şarkısı dinleyiciyi nasıl yakalar? Artık birçok Türkçe rap şarkının nakaratında name duyuyoruz...

Biz o nakarat kısmına “kanca” diyoruz. Gerçekten de dinleyiciyi yakalayan o kısım. Bu, artık her yerde böyle. 1990’larda nakaratlarda da rap yapılıyordu. Daha sonra radyo şarkıları yapılmaya, nakaratlar önem kazanmaya başladı. Vokal performansına o kadar da güvenmeyen isimler kadınlara söyletti o bölümleri. Böylece R&B de ön plana çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

“Rap’te biraz protest olmak gerekir”

“Artık rüştümü ispat ediyorum”

- Rap’in nasıl ortaya çıktığı, nasıl geliştiği malum. İyi bir rap şarkının bir derdi olmalı bence. Siz de katılıyor musunuz?

Tam olarak değil. Bir haber spikeri gibi “Şu olay, şurada yaşandı” ya da “Bugün bu oldu” diyemeyiz. Her sanat türü gibi biz de sokaktan besleniyoruz. Fakat rap şarkılarının sözleri sayfalarca oluyor. Burada tek bir konudan bahsetmek pek mümkün olmuyor. Yine de biraz protest olmak gerekir. Aşk çocuğu halleri bu müziğe pek yakışmıyor.

-Güncel Türkçe rap için neler söylenebilir?

Eski ve yeni diye ayırıp anlatmak daha kolay. 20 yıl önce rap albümü bulamazdık. Daha sonra küçük bir rafımız oldu. Daha sonra yerli albümlerin arasına koymaya başladılar. Şimdi de ödül veriyorlar. Bir şeyler gelişiyor. Bir şeyler başarabiliyoruz.